Skocz do zawartości

Problemy Z Dhclient

aljen

Rekomendowane odpowiedzi

witam,

mam pewien problem z pobraniem ipka z dhcp (demon dhcp stoi na modemie chello)

Linuksa uzywam jako jedyny os od 9 lat, wczesniej byl debian i gentoo (uzywalem dhcpcd zamiast dhclient)

chcialem teraz dac szansie fedorze mam dosc juz powoli distro gdzie by cos zrobic trzeba sie nagimnastykowac, za duzo czasu zzera to

mam laptopa acer aspire 1525 wlmi z sieciowka 10/100/1000 r8169

po zainstalowaniu fedory 4 nie moge dostac ipka, jest timeout i widac ze nie widzi w ogole sieci, tak jakby sieciowka byla skopana (modul do karty jest zaladowany)

ponadto ifconfig twierdzi uparcie ze tx/rx jest zerowe wiec nawet pakiety nie wychodza/przychodza

o dziwo rozwiazaniem do tego (po godzinie googlowania) jest dodanie do lini boot'a gruba acpi=off/acpi=ht, wtedy wszystko smiga jak nalezy, poza tym ze max rozdzielczosc w x'ach mam 800x600 (1280x800@60 ktora uzywalem z wlaczonym acpi teraz jest hsync out of range)

da sie jakos pogodzic sieciowke z wlaczonym acpi tak bym mogl normalnie pracowac ?

ps. na kazdym innym distro jest ok poza fedora (testowalem prawie wszystkie jakie w domu znalazlem) , dodatkowo na googlach ludzie mieli ten sam problem z innymi sieciowkami

pozdrawiam, aljen

UPDATE:

zamiast acpi=off/acpi=ht polecam, jesli ktos ma podobny problem, dodac acpi_irq_balance do linijki z kernelem w grubie