@perl Napisano Sierpień 24, 2005 Zgłoszenie Share Napisano Sierpień 24, 2005 Zakutalizowalem fedore (yum update) i wyskoczylo przy ladowaniu, ze jakis blad. Wnioskuje, ze musze zainstalowac na nowo sterowniki. blad ktory Ci wyskoczyl dotyczy modulu jadra dla ATI (po prostu zainstalowany modul masz do poprzedniej wersji jadra, teraz musisz pobrac modul to obecnej wersji jadra - ktora pobrales podczas aktualizacji systemu) dobrze wnioskujesz musisz powtorzyc to co jest napisane w FedoraFaq czy trzeba te stare odinstalowac (mam je w menu)oraz w jaki sposob starych sterownikow nie musisz odinstalowywac, nie powinno byc proglemow z dzialaniem, jezeli jednak polecenie: fglrxinfo bedzie zwracalo ze masz sterowniki Mesa zainstalowane to odinstalowalbym poprzednie sterowniki: 1. Sprawdz co masz zainstalowane: # rpm -qa |grep fglrx 2. powyzsze powninno zwrocic dwa wyniki: sterownik i modul jadra, mozna je odinstalowac za pomoca: rpm -e <nazwa sterownika> <nazwa modulu> po odinsyalowaniu programow musisz przystapic do ponownego zainstalowania oczywiscie wg. faq I pytanie poza tematem: dodalo mi do gruba trzecia pozycje, na czysto instalowalem x86_64 a teraz nie ma tam takiego skroty, czy mam zakladac ze zaktualizowalo do tej samej? powinno zaktualizowac system do wersji architektury sprzetu ktora miales zainstalowana przed aktualizacja A jesli tak to czy mozna i w jaki sposob wywalic te stare smieci zeby nie zasmiecaly hdd? dobrze jest posiadac oprocz najnowszego rowniez starsze jadro systemu (w razie jakigos wypadku zawsze uruchomimy system na poprzednim jadrze) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
KotDzinks Napisano Sierpień 24, 2005 Zgłoszenie Share Napisano Sierpień 24, 2005 big THX, smiga. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gumili Napisano Sierpień 25, 2005 Zgłoszenie Share Napisano Sierpień 25, 2005 Po updacie tez u mnie juz wszystko dziala Dzieki. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kratharin Napisano Wrzesień 8, 2005 Zgłoszenie Share Napisano Wrzesień 8, 2005 Coz... dopiero co zainstalowalem Fedore 3. Mam ta sama karte... ATI Radeon 9550. Probowalem zainstalowac sterowniki... jednak jestem poczatkujacy.... i nie radze sobie. Robilem dokladnie tak jak jest w FAQ. A oto wynik (_yum'a_ → yuma) ORT: [root@localhost ~]# yum install ati-fglrx kernel-module-fglrx-`(uname -r)` Setting up Install Process Setting up Repo: base repomd.xml 100% |=========================| 1.1 kB 00:00 Setting up Repo: updates-released repomd.xml 100% |=========================| 951 B 00:00 Reading repository metadata in from local files base : ################################################## 2622/2622 updates-re: ################################################## 931/931 No Match for argument ati-fglrx No Match for argument kernel-module-fglrx-2.6.9-1.667 Nothing to do Nie byloby to teraz takie wazne gdyby nie to ze pracuje na rozdz. 800x600 i nie moge wiecej :/ Z gory dziekuje za kazda pomoc. Pozdrawiam. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
lszk Napisano Wrzesień 8, 2005 Zgłoszenie Share Napisano Wrzesień 8, 2005 Zrób upgrade systemu, ale najpierw dodaj odpowiednie repa do yuma. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
@perl Napisano Wrzesień 8, 2005 Zgłoszenie Share Napisano Wrzesień 8, 2005 Robilem dokladnie tak jak jest w FAQ. A oto wynik (_yum'a_ → yuma) ORT: po tym co Ci wyszlo widac ze nie zrobiles dokladnie jak bylo w Faq, przed proba zainstalowania sterownikow i potrzebnych modulow pownienes uaktualnic repozytaoria dla yuma (czyli po prostu go skonfigurowac tak jak jest to opisane w faq) nastepnie tak jak napisal lszk zaktualizowac caly system (bo wiac ze masz zainstalowanu swiezy system, np. masz stare jadro) a dopiero potem zabierz sie za instalowanie sterownikow, Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kratharin Napisano Wrzesień 11, 2005 Zgłoszenie Share Napisano Wrzesień 11, 2005 Dzieki... teraz dalo sie je zainstalowac.... ale o to co mi wyszlo: glxgears Xlib: extension "XFree86-DRI" missing on display ":0.0". 1534 frames in 5.0 seconds = 306.800 FPS 1796 frames in 5.0 seconds = 359.200 FPS 3120 frames in 5.0 seconds = 624.000 FPS 3120 frames in 5.0 seconds = 624.000 FPS 3120 frames in 5.0 seconds = 624.000 FPS 3120 frames in 5.0 seconds = 624.000 FPS 3120 frames in 5.0 seconds = 624.000 FPS 3240 frames in 5.0 seconds = 648.000 FPS 3120 frames in 5.0 seconds = 624.000 FPS 3240 frames in 5.0 seconds = 648.000 FPS 3480 frames in 5.0 seconds = 696.000 FPS 3628 frames in 5.0 seconds = 725.600 FPS 3600 frames in 5.0 seconds = 720.000 FPS 3720 frames in 5.0 seconds = 744.000 FPS 3720 frames in 5.0 seconds = 744.000 FPS 3600 frames in 5.0 seconds = 720.000 FPS 3600 frames in 5.0 seconds = 720.000 FPS 3360 frames in 5.0 seconds = 672.000 FPS Troche malo tych fps... i co to jest ten blad na poczatku ?? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
@perl Napisano Wrzesień 11, 2005 Zgłoszenie Share Napisano Wrzesień 11, 2005 Dzieki... teraz dalo sie je zainstalowac.... niestety widze ze chyba nie dokonca Ci sie udalo napisz co wypisuje fglrxinfo jezeli w nazwie sterownikow bedzie mesa przejrzyj moje posty o instalacji kart ATI na forum Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kratharin Napisano Wrzesień 21, 2005 Zgłoszenie Share Napisano Wrzesień 21, 2005 Coz ... na fedorze 3 wszystko mi dzialalo po aktualizacji systemu i instalowaniu tych sterownikow... jednak zainstalowalem sobie fc4 na 64 bitowy procesor... i znow to samo... mam sterowniki mesy mimo ze instaluje stery tak jak we faq. Co mam dokladnie zaktualizowac w systemie, abym mial pozadnie zainstalowane sterowniki?? Pilnie potrzebuje dobrze dzialajaca karte a nie mam czasu czekac na aktualizacje calego systemu... Z gory wielkie dzieki za pomoc. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Legion83 Napisano Wrzesień 21, 2005 Zgłoszenie Share Napisano Wrzesień 21, 2005 Prawdopodobnie nie została poprawnie uruchomiona akceleracja D3D i rozwiązania tego problemu powinnaś poszukać w sieci. Miałem kiedyś podobny problem na MDK 10.1 ze sterami nvidia i wtedy skorzystałem z tego: glxinfo | egrep "glx (vendor|version)" and if you see different vendors or versions for the client and server, this is your problem. In that case run ln -fs /usr/lib/libGL.so.$NVVER /usr/X11R6/lib/libGL.so ln -fs /usr/lib/libGL.so.$NVVER /usr/X11R6/lib/libGL.so.1 ln -fs libGL.so.$NVVER /usr/lib/libGL.so.1.2 where $NVVER is the version of your nvidia-glx package, e.g. 1.0.6111 as of this writing in testing and unstable. After taking any of the above steps you'll have to restart your X server to get hardware acceleration working. But before you do that, run glxgears for a while and take note of the frame rates. Then check them again after you restart with hardware acceleration—my frame rates jumped from 570 to 3750/s. Być może w przypadku sterów ATI ta metoda też zadziała. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
@perl Napisano Wrzesień 21, 2005 Zgłoszenie Share Napisano Wrzesień 21, 2005 Co mam dokladnie zaktualizowac w systemie, abym mial pozadnie zainstalowane sterowniki?? poczytaj moje posty o instalowaniu sterow ATI, ten np. : http://forum.fedora.pl/index.php?showtopic=6877&st=0 nie sluchaj i nie stosuj sposobow jak powyzszy z nvidii bo one z tymi sterownikami po prostu nie zadzialaja, albo zepsujesz sobie system, Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kratharin Napisano Wrzesień 21, 2005 Zgłoszenie Share Napisano Wrzesień 21, 2005 Udalo sie zainstalowac poprawnie starsze sterowniki.. Dziala wszystko ladnie i szybko. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi