Peres Napisano Sierpień 24, 2005 Zgłoszenie Share Napisano Sierpień 24, 2005 Od jakiegoś czasu zaczynam zmieniać układy klawiatury przy użyciu menu: Środowisko -> Preferencje -> Klawiatura. No i tak dotychczas udało mi się bezproblemowo osiągnąć jednoczesną obsługę układu polskiego, cyrylicznego i arabskiego. Natomiast kiedy próbuję dodać układ japoński, wyskakują mi okienka z identycznym komunikatem: Błąd aktywacji konfiguracji XKB. Może być to spowodowane kilkoma okolicznościami: - błąd w bibliotece libxklavier - błąd X serwera (narzędzia xkbcomp, xmodmap) - serwer X z niezgodną implementacją libxkbfile Dane wersji serwera X: The X.Org Foundation 60802000 Jeżeli zgłaszasz tą sytuację jako błąd, załącz: - Wynik polecenia <b>xprop -root | grep XKB</b> - Wynik polecenia <b>gconftool-2 -R /desktop/gnome/peripherals/keyboard/kbd</b> Polecenia te dają rezultaty: [root@peres ~]# xprop -root | grep XKB _XKB_RULES_NAMES_BACKUP(STRING) = "xorg", "pc105", "pl", "", "" _XKB_RULES_NAMES(STRING) = "xorg", "pc105", "pl,ru,ar", ",phonetic,qwerty", "grp:shift_caps_toggle" [root@peres ~]# gconftool-2 -R /desktop/gnome/peripherals/keyboard/kbd layouts = [us] model = pc105 overrideSettings = false options = [] Próbowałem już instalować i odpalać Canna, IIIMF (razem z -gtk, -x ...), kinput2 i wciąż to samo :/. W szczególności zależy mi, bym mógł w Firefoksie używać znaków japońskich równolegle z pozostałymi, przełączając układy tak jak dotychczas (shift + caps lock). Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ky7en Napisano Sierpień 24, 2005 Zgłoszenie Share Napisano Sierpień 24, 2005 Witam Sprawdz czy masz zainstalowany jezyk japonski. Jak nie masz to wpisz w konsoli : "system-config-packages" i dodaj japonski. Potem mozesz sprobowac wybrac domyslny jezyk systemowy, czyli wpisz " system-config-language" i wybierz japoński. Ewentualnie zobacz do "system-config-keyboard" Pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Peres Napisano Sierpień 24, 2005 Autor Zgłoszenie Share Napisano Sierpień 24, 2005 > Sprawdz czy masz zainstalowany jezyk japonski. Z oryginalnego menadżera pakietów nie korzystam, natomiast Synaptic'iem zainstalowałem wszystko (a przynajmniej tak mi się wydaje) co normalnie było elementem "języka japońskiego" (czcionki, Canna, IIIMF; ale bez plików językowych do KDE i OpenOffice'a). > Potem mozesz sprobowac wybrac domyslny jezyk systemowy Tylko że ja właśnie jako domyślny nie chcę, tylko dodatkowo możliwość pisania po japońsku. A tak już całkowicie btw. wywaliłem wszystkie programy system-config-*, bo ich nie używałem . Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi