Skocz do zawartości

Co Z Instalacją Mplayer-gui ?

michalak_k

Rekomendowane odpowiedzi

Witam. Siedzę właśnie nad instalacją MPlayera, w terminalu filmy już odtwarzam, ale zachciałem oglądać filmy przez mplayer-gui. Zaczynam instalację na różne sposoby przez yum, a doprowadzony do załamania psychicznego instaluje z rpmów:

[root@localhost MPlayer]# ls

mencoder-1.0pre7-1.i386.rpm mplayer-font-iso9-1.1-1.noarch.rpm mplayer-vidix-ATI-Rage128-1.0pre7-1.i386.rpm

mplayer-1.0pre7-1.i386.rpm mplayer-font-koi8r-1.1-1.noarch.rpm mplayer-vidix-Matrox-1.0pre7-1.i386.rpm

mplayer-codecs-20050412-1.i386.rpm mplayer-gui-1.0pre7-1.i386.rpm mplayer-vidix-nVidia-1.0pre7-1.i386.rpm

mplayer-codecs-extra-20050412-1.i386.rpm mplayer-skin-default-1.4-1.noarch.rpm mplayer-vidix-S3-1.0pre7-1.i386.rpm

mplayer-font-cp1250-1.1-1.noarch.rpm mplayer-vidix-1.0pre7-1.i386.rpm mplayer-vidix-SiS-1.0pre7-1.i386.rpm

mplayer-font-iso1-1.1-1.noarch.rpm mplayer-vidix-3DLabs-1.0pre7-1.i386.rpm mplayer-vidix-Trident-1.0pre7-1.i386.rpm

mplayer-font-iso2-1.1-1.noarch.rpm mplayer-vidix-ATI-Mach64-1.0pre7-1.i386.rpm mplayer-vidix-VIA-1.0pre7-1.i386.rpm

mplayer-font-iso7-1.1-1.noarch.rpm mplayer-vidix-ATI-Radeon-1.0pre7-1.i386.rpm

[root@localhost MPlayer]# rpm -Uvh mplayer-gui-1.0pre7-1.i386.rpm

ostrzeżenie: mplayer-gui-1.0pre7-1.i386.rpm: Nagłówek Sygnatura V3 DSA: NOKEY, key ID 16a61572

błąd: Niespełnione zależności:

mplayer-skin-default jest wymagany przez mplayer-gui-1.0pre7-1.i386

[root@localhost MPlayer]# rpm -Uvh mplayer-skin-default-1.4-1.noarch.rpm

ostrzeżenie: mplayer-skin-default-1.4-1.noarch.rpm: Nagłówek Sygnatura V3 DSA: NOKEY, key ID 16a61572

mplayer-gui jest wymagany przez mplayer-skin-default-1.4-1.noarch

[root@localhost MPlayer]#

I zonk !!! Jak wymaga mplayer-skin to próbuje go instalować. A wtedy woła, że ten mplayer-skin wymaga mplayer-gui!!! RATUNKU

Hmmm? Może podajcie mi namiary na inne programy odtwarzające pliki avi (xvid i divx) oraz płyty DVD? Dzięki...

W katalogu z pikami

rpm -Uhv *.rpm

i po problemie ;)

Może podajcie mi namiary na inne programy odtwarzające pliki avi (xvid i divx) oraz płyty DVD?

Totem, kaffeine, kplayer, vlc.

PS. Co Ty tam masz za paczki ATI-Radeon, Tridenty <_< :?:

Ja bym tego nie instalował. IMO wystarczą tylko paczki mplayer, mplayer-gui, mplayer-fonts. I jeszcze paczke z kodekami.

lszk, drogi Kolego, przed chwilą pousuwałem te zbędne paczki i wydałem polecenie z poziomu su podane w Twojej odpowiedzi. Poniżej przedstawiam efekt:

[root@localhost MPlayer]# rpm -Uhv *.rpm
ostrzeżenie: mencoder-1.0pre7-1.i386.rpm: Nagłówek Sygnatura V3 DSA: NOKEY, key ID 16a61572
Przygotowywanie...          ########################################### [100%]
       pakiet mplayer-1.0pre7-1 jest już zainstalowany
       pakiet mencoder-1.0pre7-1 jest już zainstalowany
       pakiet mplayer-codecs-20050412-1 jest już zainstalowany
       pakiet mplayer-codecs-extra-20050412-1 jest już zainstalowany
       pakiet mplayer-font-cp1250-1.1-1 jest już zainstalowany
       pakiet mplayer-font-iso1-1.1-1 jest już zainstalowany
       pakiet mplayer-font-iso2-1.1-1 jest już zainstalowany
       pakiet mplayer-font-iso7-1.1-1 jest już zainstalowany
       pakiet mplayer-font-iso9-1.1-1 jest już zainstalowany
       pakiet mplayer-font-koi8r-1.1-1 jest już zainstalowany
       plik /usr/share/mplayer/font z instalacji mplayer-1.0pre7-1 jest w konflikcie z plikiem z pakietu mplayer-fonts-1.1-0.lvn.3.4

Ani słowa o mplayer-gui, więc wpisałem polecenie jego instalacji i znowu to samo :

[/html]

root@localhost MPlayer]# rpm -Uhv mplayer-gui-1.0pre7-1.i386.rpm

ostrzeżenie: mplayer-gui-1.0pre7-1.i386.rpm: Nagłówek Sygnatura V3 DSA: NOKEY, key ID 16a61572

mplayer-skin-default jest wymagany przez mplayer-gui-1.0pre7-1.i386

[root@localhost MPlayer]# rpm -Uhv mplayer-skin-default-1.4-1.noarch.rpm

ostrzeżenie: mplayer-skin-default-1.4-1.noarch.rpm: Nagłówek Sygnatura V3 DSA: NOKEY, key ID 16a61572

mplayer-gui jest wymagany przez mplayer-skin-default-1.4-1.noarch

[root@localhost MPlayer]#

[/html]

I znowu to samo? Pomocy

mynus zadziałalo, dzięki. Już mogę uruchomić MPlayera poleceniem gmplayer, ale jest mały problemik. jaki uruchamiałem z konsoli plik .avi - to chodziło cacy, a teraz jak uruchamiam w graficznym MPlayerze to jest komunikat - Error opening/initializing the selected video_out (-vo) device Czyżby tu chodziło o sterowniki ekranu czy raczej kodeki? A tak to bardzio dzięki za pomoc.

A ja sobie instaluje wszysko ze źródel i jest ok. Uzywam pakietow tylko wtedy gry jest to konieczne. Mplayera skompilowalem z gui bez problemow, potem wrzucilem napisy w kodowaniu cp1250 i nie ma problemu.

Mam pytanko. Ze źródeł to znaczy pliki z jakim rozszerzeniem? Dużo już wiem, ale nie wszystko i proszę nie dziwcie się że nieraz o takie rzeczy pytam

OK. Zastosowałem się do opisu innego postu i w video ustawiłem na xv i działa. Trochę chaczy ekran ale teraz wezmę się za instalację grafiki w kompie (Ati) i mam nadzieję, że pomoże. Jakby ktoś miał sugestię, co do faktu tzw. chaczenia ekranu podczas odtwarzania pliku *.avi, to z chęcią przeczytam.

Zaczynam instalację na różne sposoby przez yum, a doprowadzony do załamania psychicznego instaluje z rpmów:

No to może by tak dodać repozytoria do yuma? Wtedy instaluje się bez problemów i nie trzeba tak cudować...

plik /usr/share/mplayer/font z instalacji mplayer-1.0pre7-1 jest w konflikcie z plikiem z pakietu mplayer-fonts-1.1-0.lvn.3.4

Nie dziwię się, że masz problemy z instalacją skoro mieszasz paczki z różnych repozytoriów. Wybierz jedno (najlepiej rpm.livna.org) i się jego trzymaj.

Ze źródeł to znaczy pliki z jakim rozszerzeniem?

To zależy jak kto sobie spakuje.

.tar.bz2, .tar.gz, .tgz, .zip - różnie to bywa. Tu masz źródła → http://mplayerhq.hu/homepage/design7/dload.html

Nie instaluj ich tylko przez make install, bo naśmiecisz sobie w systemie.

Jakby ktoś miał sugestię, co do faktu tzw. chaczenia ekranu podczas odtwarzania pliku *.avi, to z chęcią przeczytam.

http://www4.mplayerhq.hu/MPlayer/DOCS/HTML/pl/rtc.html

http://freshmeat.net/articles/view/747/

Xródła mają ( C++ ) rozszerzenia *.cpp i *.h a spakowane są albo jqako tar.gz, albo tar.bz

Instalacja Mplayera jest z nich banalnie prosta. Najpierw przez Yum instalujesz gstreamera. W tym celu idziesz sobie na stronkę gstreamera i dodajesz adresy repozytoriów (jak nie wiesz co to jest to google) do /etc/yum.conf Potem piszesz: #yum install gstreamer-universe Jak już masz gstreamera to idziesz na stronkę Mplayera i ściągasz:

1. kodeki

2. mplayera

3. czcionki

4. skin

Nastepnie rozpakowujesz kodeki do /usr/share/win32

rozpakowujesz mplayera, wchodzisz do katalogu (tego co był spakowany) i piszesz:

./configure --enable-gui

potem:

make

su

make install

Nastepnie zrzucasz skin do katalogu ~/.mplayer/default i czcionki do ~/.mplayer/font A mplayera odpalasz gmplayer --zoom

To tak w skrócie, polecam i sugeruję znaleźć artykuł o instalowaniu Mplayera na linux.pl