michalak_k Napisano Sierpień 27, 2005 Zgłoszenie Share Napisano Sierpień 27, 2005 Zainstalowałem sterowniki ATI w FC4 wg poleceń zawartych w oficjalnym FAQ. Poiszło super w Kernelu, bez żadnych błędów. Wyniki polecenia glxgears są takie same jak przed instalacją sterowników: root@localhost michalak_k]# glxgears 1261 frames in 5.0 seconds = 252.200 FPS 1080 frames in 5.0 seconds = 216.000 FPS 1200 frames in 5.0 seconds = 240.000 FPS 960 frames in 5.0 seconds = 192.000 FPS 1560 frames in 5.0 seconds = 312.000 FPS 2040 frames in 5.0 seconds = 408.000 FPS Czy gdzieś indziej trzeba włączyć akcelerację czy są jeszcze inne polecenia do tego FAQ (z 10.08.2005)? Posiadam Płytę Asrock z chipsetem VIA, więc chyba pola dotyczące płyty INTELA nie wchodzą w rachubę? Co robić? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
arturek Napisano Sierpień 27, 2005 Zgłoszenie Share Napisano Sierpień 27, 2005 Pytanie "Uruchomiłeś ponownie komputer po instalacji ???" Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
michalak_k Napisano Sierpień 27, 2005 Autor Zgłoszenie Share Napisano Sierpień 27, 2005 Tak. Już nawet instalowałem po tym parę innych rzeczy. Uruchomiłem w terminalu narzędzie do konfiguracji fglrxconfig i jakoś rypnęło mi się po tym wszystko. Coś źle ustawiłem, system się uruchamiał a na LCD był monit, że rozdzieloczość poza zasięgiem. Odzyskałem obraz po użyciu rescue linux (zamieniłem plik xorg.conf.backup na xorg.conf), a na razie nie mam serca grzebać, bo tam configurator po angielsku, a nie wszystko rozumiem. Może ktoś już znalazł gdzieś opis narzędzia fglrxconfig przetłumaczony na nasz ukochany język??? Czekam na inne sugestie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
lszk Napisano Sierpień 27, 2005 Zgłoszenie Share Napisano Sierpień 27, 2005 No skoro przywróciłeś stary xorg.conf, to się nie dziw, że nie chodzi. Nie ma w nim odpowiednich wpisów dot. tego steru. Co do fglrxconfig, to fakt, nie widziałem, ale skoro tam się np. zmienia rozdzielke, to też pewnie i odświeżanie poziome i pionowe też się ustawia (albo ustawia wg. wpisów w xorg.conf). Czyli nie powinno to być trudniejsze, niż skonfigurowanie xorga przez xorgconfig Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
michalak_k Napisano Sierpień 27, 2005 Autor Zgłoszenie Share Napisano Sierpień 27, 2005 No skoro przywróciłeś stary xorg.conf, to się nie dziw, że nie chodzi. Nie ma w nim odpowiednich wpisów dot. tego steru. Co do fglrxconfig, to fakt, nie widziałem, ale skoro tam się np. zmienia rozdzielke, to też pewnie i odświeżanie poziome i pionowe też się ustawia (albo ustawia wg. wpisów w xorg.conf). Czyli nie powinno to być trudniejsze, niż skonfigurowanie xorga przez xorgconfig Nie, nie, nie. Ja dopiero przywróciłem xorg.conf, wtedy jak już namieszałem w fglrxconfig. Na razie nic nie ruszałem. Aha, xorgconfig nie działa Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
@perl Napisano Sierpień 27, 2005 Zgłoszenie Share Napisano Sierpień 27, 2005 poszukaj moich postow o ATI na forum, tam gdzies powinno byc wklejone moje xorg.conf, porownaj ze swoim i popraw, potem uruchom ponownie X'sy i zobacz czy zadziala jezeli nie zadziala napisz po kolei w jaki sposob instalowales sterowniki, oraz co zwraca polecenie fglrxinfo Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
lszk Napisano Sierpień 27, 2005 Zgłoszenie Share Napisano Sierpień 27, 2005 Aha, xorgconfig nie działa To był tylko przykład http://wiki.stemar.com.pl/wiki/?n=Administ...acja.Xorgconfig Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi