afick Napisano Sierpień 28, 2005 Zgłoszenie Share Napisano Sierpień 28, 2005 assertion (heads >0) at disks_ds.c:485 in function probr_partition_for_geom() failed co t za bład pojawia sie zaraz po odpaleniu instalacji jak wybiore langłidża i nic nie da sie zerobic poza rebootem systemu dodam ze dyska skanowałem wszystkimi mozliwymi skanerami nawet wykonałem low-level format i nic nie pomogło Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
@perl Napisano Sierpień 28, 2005 Zgłoszenie Share Napisano Sierpień 28, 2005 dodam ze dyska skanowałem wszystkimi mozliwymi skanerami nawet wykonałem low-level format i nic nie pomogło formatowanie nisko-poziomowe w nowych (obecnie sprzedawanych dyskach twardych) nie tylko nie pomoze a wrecz ZNISZCZY dysk, dziej sie tak dlatego ze w najnowszych technologiach upakowania informacji na danej powierzchni nie udaje sie tego zrobic bezblednie (taka technologia wytwarzania), producenci dyskow stosuja sztuczke z podwajaniem sektorow i w ten sposob elektronika dysku wybiera ktory jest poprawny, a na drugim zostaje umieszczona informacja o nieuzywalnosci (zapis ktory sektor jest poprawny a ktory nie wykonywany jest fabrycznie) niskopoziomowy format dysku niszczy informacje fabryczne, przez co moga pojawic sie badsectory na dysku, co ciekawe moga one nie byc wykrywane, przynajmniej przez jakis czas, chyba ze od razu zapuscisz testy obciazeniowe (ktore zapisuja po tysiac razy w danym sektorze), wracajac do bledu to jest to znany bug: https://bugzilla.redhat.com/bugzilla/show_b...g.cgi?id=139126 albo tutaj: http://www.fedoraforum.org/forum/showthrea...ead.php?t=26297 z tego co sie doczytalem to wystarczy uruchomic linuksa w trybie rescue i wymazac tablice partycji przy pomocy fdiska, bo to ona powoduje problem pogoogluj jeszcze moze znajdziesz inne rozwiazanie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
afick Napisano Sierpień 28, 2005 Autor Zgłoszenie Share Napisano Sierpień 28, 2005 dysk jest stary b ot o4 letni seagate 40gb u6 wiec chyba nie ma takeigo czegos a linki jzu poczytam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
@perl Napisano Sierpień 28, 2005 Zgłoszenie Share Napisano Sierpień 28, 2005 dysk jest stary b ot o4 letni seagate 40gb u6 wiec chyba nie ma takeigo czegos technologia o ktorej pisze jest juz od bardzo dawna uzywana przez producentow, bo od dyskow 10 GB (wtedy przekroczono bariere upakowania danych na jednym calu) i zmieniono technologie wytwarzania pytanie tylko czy rzeczywiscie zrobiles niskopoziomowy format... czy pseudo niskopoziomowy Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
afick Napisano Sierpień 29, 2005 Autor Zgłoszenie Share Napisano Sierpień 29, 2005 zobaczymy co bezie rano własnie leci jakis progs ktory (chyba tez cos robi z dyskiem) a mozecie mi napiisac jak kasowac tablice partycji fdiskiem ????? jakie parametry sie wpisuje bo fdisk -d nic nie dało Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
gajownik Napisano Sierpień 29, 2005 Zgłoszenie Share Napisano Sierpień 29, 2005 Odpalasz przykładowo: fdisk /dev/hda a potem wciskasz p, a potem d. Mozesz tez od razu stworzyc nową tablicę partycji - wystarczy wcisnąć o. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
afick Napisano Sierpień 29, 2005 Autor Zgłoszenie Share Napisano Sierpień 29, 2005 ok pomogło zastowoswanie programo o dziwnej nazwie ktory , tak mi sie wydaje< ze zrobił cos w stylu formatowania niskopoziomowego a błod pojawia sie dlatego ze sa jakby błedy w tablicy partycji a teraz mam kolejnego buga instalacja mnie sie wiesza podczas wczytywania informacji o pakietach moj sprzet 1ghx duron 256sdr+64sdr 40gb dysk seagate płyta głowna na KT133 (proucenta nie ma pisze tyliko AK12 v3.0) gf2mx400 sieciowka Genius DVD nec 3520a (tylko zeby wgrac dvd z linuchem)] w trybie text-owym wywal błeda <0>Kernel panic - not syncing: fatal exception in interrput Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
gajownik Napisano Sierpień 29, 2005 Zgłoszenie Share Napisano Sierpień 29, 2005 Sumy md5/sha1 się zgadzają? Płyty przechodzą test mediacheck? Nie masz uszkodzonej pamięci (odpal memtest - jest na płycie instalacyjnej)? CD-ROM jest sprawny? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
afick Napisano Sierpień 29, 2005 Autor Zgłoszenie Share Napisano Sierpień 29, 2005 hmmm dvd przechodzi testa DVD jest w 100% sprawne a ramy chmmm memtest86 bdzie t ow h długo robił :(ale sprobuje Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
@perl Napisano Sierpień 29, 2005 Zgłoszenie Share Napisano Sierpień 29, 2005 ja wyjalbym ta kosc 64 MB pamieci i sprobowac puscic instalacje na samej kosci 256 MB, chipset KT133 nie radzil sobie z tak duzym przeskokiem w bankach pamieci (poprawke wprowadzono w KT133A) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
afick Napisano Sierpień 29, 2005 Autor Zgłoszenie Share Napisano Sierpień 29, 2005 (edytowane) własnie ze nawet na tych 256 sie wiesza teraz robie im memtesta i jak narazie all ok po 42miiutach nawet same 63 ramu nie daje rady tez sie wiesza przy zczytywaniu info o pakietach jakies pomysly bo ja juz nie mam 256 64 256+64 64+256 nic nie daje skutku zawsze sie wiesza nawet juz wymontowalem sieciowke bo myslalem ze to ona ale nic nie pomaga\ dziwne konfig 64+256 teraz zadziałał hmmm do tego przemieniłem radiator na orcku bo myslalem ze moze sie ukruszył czy cos zauwazyłem ze troszke nie rowno przylgeał moze t odlatego zreszta zobasczymy jak bedzie klikac i czy bedzie klikac po instalacji Edytowane Sierpień 29, 2005 przez afick Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi