Skocz do zawartości

Dziwny Bład

afick

Rekomendowane odpowiedzi

assertion (heads >0) at disks_ds.c:485 in function probr_partition_for_geom() failed

co t za bład pojawia sie zaraz po odpaleniu instalacji jak wybiore langłidża :D i nic nie da sie zerobic poza rebootem systemu

dodam ze dyska skanowałem wszystkimi mozliwymi skanerami nawet wykonałem low-level format i nic nie pomogło

dodam ze dyska skanowałem wszystkimi mozliwymi skanerami nawet wykonałem low-level format i nic nie pomogło

formatowanie nisko-poziomowe w nowych (obecnie sprzedawanych dyskach twardych) nie tylko nie pomoze a wrecz ZNISZCZY dysk, dziej sie tak dlatego ze w najnowszych technologiach upakowania informacji na danej powierzchni nie udaje sie tego zrobic bezblednie (taka technologia wytwarzania), producenci dyskow stosuja sztuczke z podwajaniem sektorow i w ten sposob elektronika dysku wybiera ktory jest poprawny, a na drugim zostaje umieszczona informacja o nieuzywalnosci (zapis ktory sektor jest poprawny a ktory nie wykonywany jest fabrycznie)

niskopoziomowy format dysku niszczy informacje fabryczne, przez co moga pojawic sie badsectory na dysku, co ciekawe moga one nie byc wykrywane, przynajmniej przez jakis czas, chyba ze od razu zapuscisz testy obciazeniowe (ktore zapisuja po tysiac razy w danym sektorze),

wracajac do bledu to jest to znany bug:

https://bugzilla.redhat.com/bugzilla/show_b...g.cgi?id=139126

albo tutaj:

http://www.fedoraforum.org/forum/showthrea...ead.php?t=26297

z tego co sie doczytalem to wystarczy uruchomic linuksa w trybie rescue i wymazac tablice partycji przy pomocy fdiska, bo to ona powoduje problem

pogoogluj jeszcze moze znajdziesz inne rozwiazanie :)

dysk jest stary b ot o4 letni seagate 40gb u6 wiec chyba nie ma takeigo czegos

technologia o ktorej pisze jest juz od bardzo dawna uzywana przez producentow, bo od dyskow 10 GB (wtedy przekroczono bariere upakowania danych na jednym calu) i zmieniono technologie wytwarzania

pytanie tylko czy rzeczywiscie zrobiles niskopoziomowy format... czy pseudo niskopoziomowy ;)

ok pomogło zastowoswanie programo o dziwnej nazwie ktory , tak mi sie wydaje< ze zrobił cos w stylu formatowania niskopoziomowego

a błod pojawia sie dlatego ze sa jakby błedy w tablicy partycji

a teraz mam kolejnego buga instalacja mnie sie wiesza podczas wczytywania informacji o pakietach

moj sprzet

1ghx duron

256sdr+64sdr

40gb dysk seagate

płyta głowna na KT133 (proucenta nie ma pisze tyliko AK12 v3.0)

gf2mx400

sieciowka Genius

DVD nec 3520a (tylko zeby wgrac dvd z linuchem)]

w trybie text-owym wywal błeda

<0>Kernel panic - not syncing: fatal exception in interrput

własnie ze nawet na tych 256 sie wiesza :( teraz robie im memtesta i jak narazie all ok po 42miiutach

nawet same 63 ramu nie daje rady tez sie wiesza przy zczytywaniu info o pakietach jakies pomysly bo ja juz nie mam

256

64

256+64

64+256

nic nie daje skutku zawsze sie wiesza nawet juz wymontowalem sieciowke bo myslalem ze to ona ale nic nie pomaga\

dziwne konfig 64+256 teraz zadziałał hmmm do tego przemieniłem radiator na orcku bo myslalem ze moze sie ukruszył czy cos zauwazyłem ze troszke nie rowno przylgeał moze t odlatego zreszta zobasczymy jak bedzie klikac i czy bedzie klikac po instalacji :P

Edytowane przez afick