radek1306 Napisano Wrzesień 1, 2005 Zgłoszenie Share Napisano Wrzesień 1, 2005 Witam, Zamieszkalem w akademiku, gdzie ip przydzielane jest automatycznie. Na swoim komputerze mialem uruchomiony serwer dhcpd. Wylaczylem dhcpd i zresetowalem komputer. Nadal nie mam dostępu do internetu, a moja karta jest zarejestrowana (Pod windowsem net dziala bez problemu). Jakies pomysly ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
lszk Napisano Wrzesień 1, 2005 Zgłoszenie Share Napisano Wrzesień 1, 2005 dhclient? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MrReal Napisano Wrzesień 2, 2005 Zgłoszenie Share Napisano Wrzesień 2, 2005 Ameryki pewnie nie odkryje ale czy nie mozesz po prostu ustawic sieciowki aby pobierala ip z dhcp? "...a moja karta jest zarejestrowana..." <- tu zapewne masz na mysli ze adres mac twojej karty jest "zarejestrowany" na dhcp a wiec domyslam sie ze dhcp na jego podstawie przydziela wam w akademiku zawsze to samo ip. Moze dowiedz sie u admina jakie jest to ip i ustaw je statycznie. Oczywiscie dowiedz sie o adresy bramy, proxy itp itd. Albo jak sugeruje lszk nie masz dhclient Pozdrawiam. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mynus Napisano Wrzesień 2, 2005 Zgłoszenie Share Napisano Wrzesień 2, 2005 Jakies pomysly ? more /etc/sysconfig/network-scripts/ifcfg-eth0 #moja karta sieciowa DEVICE=eth0 ONBOOT=yes BOOTPROTO=dhcp Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gryhild Napisano Wrzesień 2, 2005 Zgłoszenie Share Napisano Wrzesień 2, 2005 Net Ci nie działa w jakm sensie ? Możesz coś spingować, kdu śmiga, strony się otwierją ? Co zwraca Ci ifconfig ? A i jeszcze co zwraca route ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
radek1306 Napisano Wrzesień 3, 2005 Autor Zgłoszenie Share Napisano Wrzesień 3, 2005 Dziękuję za odpowiedzi, faktycznie dhclient nie działał. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi