klimasr Napisano Wrzesień 3, 2005 Zgłoszenie Share Napisano Wrzesień 3, 2005 Witam, Mam problem z zamontowaniem dysku. Podczas montowania wyskakuje mi komunikat: [root@rescue]#mount /dev /mnt/hdb1 mount: you must specify the filesystem typ Co zrobić??????? Pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
lszk Napisano Wrzesień 3, 2005 Zgłoszenie Share Napisano Wrzesień 3, 2005 mount -t <filetype> /dev/hdb1 Jeżeli masz tam fata, to wpisujesz -t vfat, a jeżeli ntfs, to musisz se doinstalować jego obsługe Gdzieś na forum jest przyklejony topic o montowaniu part. na fat przez gajownika Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ecik__ Napisano Wrzesień 3, 2005 Zgłoszenie Share Napisano Wrzesień 3, 2005 Jak na mój gust po prostu błędnie wpisujesz polecenie. Jak chcesz zamontować cały /dev?! Musisz podać konkretny dysk. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
klimasr Napisano Wrzesień 3, 2005 Autor Zgłoszenie Share Napisano Wrzesień 3, 2005 to jest linux-owa partycja ext2 lub ext3 . czyli prwaidłowo powinno być ??? mount -t ext2 /dev/hdb1 /mnt/hdb1 ??????? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
lszk Napisano Wrzesień 3, 2005 Zgłoszenie Share Napisano Wrzesień 3, 2005 mount -t ext2 /dev/hdb1 /mnt/hdb1 Tak, zważywszy, że w katalogu /mnt musisz mieć wcześniej stworzony ten hdb1, bo błąd wyskoczy. [edit] Wpisz jeszcze parted /dev/hdb print, aby wiedzieć, jaki to rodzaj partycji jest. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ecik__ Napisano Wrzesień 3, 2005 Zgłoszenie Share Napisano Wrzesień 3, 2005 Jeśli jest typowy system plików to mount sam wykryje. Ja piszę jedynie jak obrazy ISO montuję. Tak poza tym funkcja zawsze sobie poradzi. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi