lehardi Napisano Wrzesień 4, 2005 Zgłoszenie Share Napisano Wrzesień 4, 2005 Witam! Mam mały LAN: 1 komputer z FC 4, sambą i cupsem + drukarka (Samsung na USB) i 2 komputer w roli klienta Win 98. Udało mi się uruchomić udostępnianie zasobów w Linuksie i Windowsie, a także udostępnianie Netu na kompie z Linuksem (dzięki Firestarterowi). Niestety z drukowaniem z Win 98, na drukarce podłączonej w Linuksie, walczę bez skutku od dwóch dni. W Win 98 widać drukarkę, niestety zadania wydruku pozostają w kolejce w spoolu windowsowym. Sambę konfiguruję na różne sposoby, podług wskazówek z googli. Aktualnie plik smb.conf wygląda tak: # Samba config file created using SWAT # from 127.0.0.1 (127.0.0.1) # Date: 2005/09/04 16:38:42 # Global parameters [global] workgroup = MSHOME server string = Rincewind security = SHARE printcap name = cups printing = cups [printers] comment = All Printers path = /var/spool/samba public = yes printable = Yes browseable = yes writeable = no use client driver = yes print command = lpr-cups -P -%p -o raw %s lpq command = lpstat -o %p lprm command = cancel %p %j create mode = 700 [public] comment = Public Stuff path = /home/public/ read only = No guest ok = Yes [Samsung] path = path = /var/spool/samba printer admin = root guest ok = Yes printable = Yes Próbowałem różnych ustawień firewalla (również wyłączony), drukarka w cupsie skonfigurowana jest w trybie raw i nic. Zadania do wydruku zostają w windowsie i wcale nie docieraja do linuksa. Błądzę wciąż po omacku - bez Waszej pomocy nic chyba nie zrobię. Pozdrawiam -- LeHardi Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi