dude Napisano Wrzesień 4, 2005 Zgłoszenie Share Napisano Wrzesień 4, 2005 witam wszystkich forumowiczów mam pytanie czy taki system jak fc w ogóle nadaje sie do normalnego użytkowania jako zwykła multimedialna stacja robocza. Tak się nad tym zastanawiam bo od samego początku mam z tym systemem same problemy począwszy od tego ze nie udało mi sie zainstalowac jej z systemem windows poprzez to że w ogóle nie mogłem jej zainstalować ponieważ miała poważne problemy z moją zintegrowana kartą graficzną w moim mini hp, tak poważne że wywalała instalacje, musiałem wygrzebać z szafy jakąś starą karte pci ( mam tylko 2 porty pci). Niestety to nie był koniec problemów po zainstalowaniu systemu pierwsze co zrobiłem przycisnąłem kontrolkę autoupdate co zabralo mi kolo 90% procka i z 2 godziny po tej operacjij w menu rozruchowym otrzymałem 2 kompilacje z czego ta zaktualizowana wysypywała się podczas rozruchu. Po mimo instrukcji w języku polskim którą dostałem wraz z płytami nie udało mi sie zainstalować sterowników invidi (postępując dokładnie tak jak napisali jak nie poskutkowało to po swojemu). Znudzony sytuacją postanowiłem zarzucić jakiegoś dvixa ale niestety przy próbie instalacji mplayer ( bo niestety w gołym systemie nic nie ma ) dowiedziałem sie że posiadam zbyt stary kompilator gcc, tak wiec zainstalowałem sobie najnowszy chyba 4, no ale niestety mp potrzebowal 2.96 wiec nie ruszył. Żeby wejść na dysk który pozostawiłem w ntfs musiałem zaaplikować jakieś ustrojstwo które udało mi sie wyszperać na necie. Dla ukojenia nerwów nawet nie probowałem włączyc muzyki (mp3), wolałem włączyć sobie radio. Powiem wam że podczas oglądania gierek jedna podczas wyłączania tak się zwiesiła że nie dało się jej wyłączyć. >>> Teraz ponowie moje pytanie czy fc może być domowym systemem operacyjnym na którym bede mógł słuchać muzyki, oglądać filmy, popracować w foto shopie bądź corelu, używać skanera, aparatu i drukarki bez uprzedniego spędzenie roku na konfiguracji wszystkich elementów i setek godzin nad faq. Bo w windzie wszystko samo robi sie w przeciągu godziny i jedynym problemem jest klucz seryjny na tym samym kompie . Czekam na opinie czy ten system nadaje sie do czegoś innego poza zabawą w wolnych chwilach. Pozdrawiam dude Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Zuk87 Napisano Wrzesień 4, 2005 Zgłoszenie Share Napisano Wrzesień 4, 2005 Oczywiście,że tak!!! Osobiście na moim komputerze mam zainstalowaną tylko Fedora Core 4 i jestem bardzo zadowolony. Mp3, divx, net, p2p... itd chodzi bardzo fajnie, dużo lepiej niż pod win. Na początku miałem troche problemów,ale po jakimś czasie do wszystkiego doszłem. Poczytaj FAQ, przeglądnij to forum i powinieneś sobie poradzić z tym systemem. P.S. Jest dostępne Core 4 - zalecałbym używać jego, choć niektórzy nadal używają FC3 i też są zadowoleni. Poczytaj sobie jeszcze to i to. Do tego drugiego wypadałoby znać angielski. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
asasyn Napisano Wrzesień 4, 2005 Zgłoszenie Share Napisano Wrzesień 4, 2005 EEEEE tam , to źle z tobą nie jest. Gdy ja zaczynałem to nie wiedziałem czy się mam pociąć, wyrzucić kompa przez okno, pogonić kota lub skopać psa. I tak zostałem przy linuksie do teraz. Co do filmów, muzyki itp nadaje się jak najbardziej. A że coś czasem nie wychodzi????. Nigdzie nie pisze że ma być łatwo. Czy się nadaje poza zabawą do czegoś innego??. Linux do wszystkiego się nadaje. Pisałeś o sterownikach do nvidii i up2date. Kto ci się kazał pchać od razu na takie rzeczy?? Trza było najpierw to forum przekopać i wiedziałbyś wszystko. Pamiętaj: jak jesteś napalony to możesz na panienki polecieć, do linuksa się podchodzi na spokojnie i bez emocji za to z sercem Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
dude Napisano Wrzesień 4, 2005 Autor Zgłoszenie Share Napisano Wrzesień 4, 2005 trochę mnie pokrzepiliście, ale i tak coś czuje że musze zmajstrować osobny komp do nauki a ten zawirusuje z powrotem windą, po kilku ładnych latach pracy na microshice (począwszy od w3.1) troche ciężko mi sie przestawić myslałęm chociaż że linux nie będzie się wieszał i powiem szczerze że chłopak ma trochę duże wymagania bo fc w porównaniu do w2k czy xp troche zamula i sporo zajmuje (celeron 733, 256 ramu, grafika 16 bo zintegrowana nadal nie chodzi robi kolorowe ślaczki na ekranie ). Dużo siedziałem na ms back office więc te wszystkie rozwiązania sieciowe nie są mi obce ale wkurzające jest to ze jedno działa w trybie graficznym inne nie, trzeba wyłączać przełączać kombinować ogólnie mieć dużo czasu (mogli by się zdecydować albo tak albo siak), jak siedziałem na appl-u mojego kumpla to os wydawał mi się milion razy przystępniejszy a też jest na bazie (_linuxa_ → Linuksa) ORT (tak mi sie przynajmniej wydaje). A na panienki to już chyba nie pójdę bo cały weekend ślęczę nad tym ustrojstwem a rano do pracy. Właśnie pytanie jak zrobić żeby hdd nadawał sie z powrotem pod winde czy czeka mnie low-format oprogramowaniem ze stronki producenta dysku? a ja se powolutku zmontuje jakąś maszynke i fundne fc4 i wtedy zobaczymy co w trawie piszczy, tak na spokojnie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
asasyn Napisano Wrzesień 4, 2005 Zgłoszenie Share Napisano Wrzesień 4, 2005 Płyta instalacyjna z XP rozpozna ci linuxową partycję jako nieznany typ. Bez problemu ją usuniesz i utworzysz partycję pod windows. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi