Disaster Kid Napisano Wrzesień 5, 2005 Zgłoszenie Share Napisano Wrzesień 5, 2005 Witam, Wczoraj zainstalowalem Fedore Core 4 no i chce by moja karta sieciowa bezprzewodowa na usb na niej zadzialala dlatego próbowałem zainstalowac ndiswrappera. Oto co mi wyskoczył za błąd... [root@localhost ndiswrapper-1.3rc1]# make make -C driver make[1]: Entering directory `/root/ndiswrapper-1.3rc1/driver' Can't find kernel sources in /lib/modules/2.6.11-1.1369_FC4/build; give the path to kernel sources with KSRC=<path> argument to make make[1]: *** [prereq_check] BĹ‚Ä…d 1 make[1]: Leaving directory `/root/ndiswrapper-1.3rc1/driver' make: *** [all] BĹ‚Ä…d 2 [root@localhost ndiswrapper-1.3rc1]# Wie ktoś co z tym zrobić? Karte sieciową mam taka: Planet WL-350B. Moze ktos z Was juz ja instalował na Fedorze? Pozdrawiam, dodam, ze dopiero zaczynam moja przygode z Linuxem, wiec prosze o szczegółowe opisy... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
gajownik Napisano Wrzesień 5, 2005 Zgłoszenie Share Napisano Wrzesień 5, 2005 Już było pełno postów na ten temat. Nie masz w systemie paczki kernel-devel. A tak swoją drogą, to gotowe paczki masz tutaj → http://rpm.livna.org/fedora/4/i386/RPMS.lvn/ (ndiswrapper + moduł jądra) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Akrisr Napisano Wrzesień 5, 2005 Zgłoszenie Share Napisano Wrzesień 5, 2005 wyrecze kolegow... bo ja tyz ich zameczam to wiec odswiez kernel paczka kernel-2.6.12-1.1447_FC4.i686.rpm wchodzisz na root su - inst. kernel rpm -ihv kernel-2.6.12-1.1447_FC4.i686.rpm po zainstalowaniu restart potem sciagasz ndiswrapper-1.2-0.lvn.3.4.i386.rpm ; kernel-module-ndiswrapper-2.6.12-1.1447_FC4-1.2-0.lvn.3.4.i686.rpm i inst. rpm -ihv kernel-module-ndiswrapper-2.6.12-1.1447_FC4-1.2-0.lvn.3.4.i686.rpm ndiswrapper-1.2-0.lvn.3.4.i386.rpm ma byc w jednej lini... sciagnij pare sterow z strony planet ... bo nie kazdy dziala Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Disaster Kid Napisano Wrzesień 6, 2005 Autor Zgłoszenie Share Napisano Wrzesień 6, 2005 Ok, zrobie tak jak napisałeś. Musze miec sciagnac kernela tego co mi napisałeś?? Moge miec nowszego albo tego co mam aktualnie ?? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gryhild Napisano Wrzesień 6, 2005 Zgłoszenie Share Napisano Wrzesień 6, 2005 Możesz mieć innego, ale wtedy musisz zainstalować odpowiedni moduł, do tego kernekla. W niektórychj wypadkach trzeb zainstalować kernela 16kb stosem. Ale to możesz zrobić jeśli to Ci nie zadziała. Pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Disaster Kid Napisano Wrzesień 6, 2005 Autor Zgłoszenie Share Napisano Wrzesień 6, 2005 Zrobiłem tak jak napisał Akrisr z tym, ze na kernelu tym co miałem. Wyskoczył błąd, ze wystapil konflikt z ndiswrapperem, ktorego instalowalem wczoraj ale nie dzialal. Zmieniłem na -Uhv i zainstalowało. Ciekawe czy modprobe ndiswrapper bedzie działać bo wczoraj nie dzialalo. Teraz poszukuje sterowników do mojej Planetki. Jeśli przy ndiswrapper -l wyskoczy ze nieprawidlowe sterowniki tzn. ze musze szukac innych tak? Na starszej wersji byly bez bledu, no ale i tak nie dzialaly. ----------------------------------------------------------- Wiec znalazłem kilka sterowników... Wszystkie z nich przy: ndiswrapper -i netvusbr.inf zainstalowały sie. Jednak kiedy wpisałem: modprobe ndiswrapper to system sie zawiesił. I tak 3 razy... Za 4tym, nie zawiesił sie, ale lampka na karcie zgasła, w poradniku było napisane by wylaczyc i wlaczyc urzadzenie. Tak tez zrobiłem. Lampka sie zapalila, jednak po wpisaniu iwconfig nie bylo urzadzonka bezprzewodowego. Co zrobilem zle? Dodam, ze wpisujac ndiswrapper -l byly sterowniki i wpis driver presents, jak sie nie myle, w poradniku bylo cos jeszcze o hardware presents, ale ja juz tego nie mialem. -------------------------------------------- Przerpowadzilem po calkowitej deinstalacji ndiswrappera ponowna jego instalacje i przy modprobe ndiswrapper znow zwiesil sie system... Co jest?? -------------------------------------------- aktualnie sciagam to: http://www.linuxant.com/driverloader/wlan/...16.i686.rpm.zip Zainstaluje to tym sposobem: rpm -ihv kernel... Moze to cos zmieni... :| Ale denerwuje mnie fakt ze po ndiswrapper -l nie ma hardware present tylko same driver present... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gryhild Napisano Wrzesień 6, 2005 Zgłoszenie Share Napisano Wrzesień 6, 2005 Zainstaluj jeden sterownik, po co Ci ich kilka. Możliwe, że musisz wymienić jajko na te 16kb stosem. Pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Disaster Kid Napisano Wrzesień 6, 2005 Autor Zgłoszenie Share Napisano Wrzesień 6, 2005 Instaluje jeden... Mam teraz kernela-2.6.12-1.1447_FC4 Zainstalowalem bez problemow modul ndiswrappera i ndiswrappera, jednak, znow przy modprobe ndiswrapper zwiesil sie system... Kiedy przed tym wylaczylem i wlaczylem sieciowke, modprobe ndiswrapper zadzialal bez problemow, chyba bo dalej nie mam wlan0 :\ Mam tez kernela 16k, ale jak nie moge wtedy zainstalowac modulu bo modul nie jest do tej wersji. Jesli chodzi o samodzielna kompilacje to moga byc problemy poniewaz mam jakies problemy ze zrodlami kernela... Teraz jeszcze cos bede czytal o kernel-devel... Wie ktos jak postawic ta sieciowke i czemu sie wiesza? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
gajownik Napisano Wrzesień 6, 2005 Zgłoszenie Share Napisano Wrzesień 6, 2005 i czemu sie wiesza? Bo sterowniki dla Windowsa wymagają stosu 12kB. W Linuksie jest 4kB (większa stabilnośc i mniejsza fragmentacja pamięci). Ja ładujesz sterownik przeznaczony dla innego systemu, to się nie dziw, że są takie problemy. Gryhild Ci juz napisał: zainstaluj jądro z 16kB stosem. Najlepiej by było, jakbyś znalazł natywny sterownik dla swojej karty → http://linux-wless.passys.nl/query_alles.php?SHOWALL= Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Disaster Kid Napisano Wrzesień 6, 2005 Autor Zgłoszenie Share Napisano Wrzesień 6, 2005 Ok, mam kernela z 16k, ale oczywiscie nie ma pod niego obslugi ntfs :\ Przy instalacji kernel-devel wyskakuje: [root@localhost dk]# rpm -ihv kernel-devel-2.6.12-1.1447_FC4.i686.rpm ostrzeĹĽenie: kernel-devel-2.6.12-1.1447_FC4.i686.rpm: NagĹ‚Ăłwek Sygnatura V3 DSA: NOKEY, key ID 4f2a6fd2 bĹ‚Ä…d: NiespeĹ‚nione zaleĹĽnoĹ›ci: /usr/sbin/hardlink jest wymagany przez kernel-devel-2.6.12-1.1447_FC4.i686 Moze to wina tego, ze to instaluje na 16k... Zrobie tak: Poszukam poradnika do sterow ze strony http://atmelwlandriver.sourceforge.net/ Wiem, ze moja karta sieciowa jest obslugiwana Bede kombinowal, az zrobie Wywalam Ndiswrappera :] Bede dopisywal do tego posta moje postepy... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
gajownik Napisano Wrzesień 6, 2005 Zgłoszenie Share Napisano Wrzesień 6, 2005 /usr/sbin/hardlink jest wymagany przez kernel-devel-2.6.12-1.1447_FC4.i686 A może dlatego, że nie masz programu hardlink? http://sunsite.mff.cuni.cz/pub/fedora//4/i...0-1.13.i386.rpm Poszukam poradnika do sterow ze strony http://atmelwlandriver.sourceforge.net/ Wiem, ze moja karta sieciowa jest obslugiwana Jaką masz dokładnie kartę? Napisałeś dobrze jej nazwę w pierwszym Twoim poście? Zobacz czy czasem te sterowniki nie będą działać → http://at76c503a.berlios.de/ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Disaster Kid Napisano Wrzesień 6, 2005 Autor Zgłoszenie Share Napisano Wrzesień 6, 2005 Sieciówka to dokładnie: Planet WL-U350b ---------------------------- Dzieki za linka do hardlink-a, teraz moze uda mi sie zainstalowac kernel-devel Sprawdze również te sterowniki do których podałeś mi linka Dzięki ---------------------------- Teraz staram sie zainstalowac te sterowniki at76c503a... Jednak jeszcze cos sie nie udaje... Make wywala bledy :| ---------------------------- Make wywala mi: [root@localhost at76c503a]# make mkdir -p .tmp_versions cp /lib/modules/2.6.12-1.1447_FC4/build/.tmp_versions/*.mod /home/dk/CVS/at76c503a/.tmp_versions cp: nie można wykonać stat na `/lib/modules/2.6.12-1.1447_FC4/build/.tmp_versions/*.mod': Nie ma takiego pliku ani katalogu make: [modules] Błąd 1 (zignorowany) make -C /lib/modules/2.6.12-1.1447_FC4/build SUBDIRS=/home/dk/CVS/at76c503a MODVERDIR=/home/dk/CVS/at76c503a/.tmp_versions \ EXTRA_CFLAGS="" modules make[1]: Entering directory `/usr/src/kernels/2.6.12-1.1447_FC4-i686' CC [M] /home/dk/CVS/at76c503a/at76c503-i3861.o /home/dk/CVS/at76c503a/at76c503-i3861.c:49:22: error: at76c503.h: Nie ma takiego pliku ani katalogu /home/dk/CVS/at76c503a/at76c503-i3861.c:56:27: error: fw-pkg-i3861.h: Nie ma takiego pliku ani katalogu /home/dk/CVS/at76c503a/at76c503-i3861.c:141:30: error: at76c503-fw_skel.c: Nie ma takiego pliku ani katalogu make[2]: *** [/home/dk/CVS/at76c503a/at76c503-i3861.o] Błąd 1 make[1]: *** [_module_/home/dk/CVS/at76c503a] Błąd 2 make[1]: Leaving directory `/usr/src/kernels/2.6.12-1.1447_FC4-i686' make: *** [modules] Błąd 2 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
gajownik Napisano Wrzesień 7, 2005 Zgłoszenie Share Napisano Wrzesień 7, 2005 U mnie kompiluje się bez problemów (wersja z CVS). Czy działa to nie wiem, bo nie mam nawet karty bezprzewodowej. Ściągnąłeś najnowszą wersję z CVS-a? Co pokazuje: rpm -q --qf '%{name}-%{version}-%{release}.%{arch}n' kernel kernel-devel PS odpisuj dopiero jak coś zrobisz i nie chce działać. Nie mam za bardzo czasu przeglądać stare wątki i czesto o nich zapominam. Późniejsze dopisywanie czegoś po tym, jak przyjdzie powiadomienie na maila może zostać niezauważone. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Disaster Kid Napisano Wrzesień 7, 2005 Autor Zgłoszenie Share Napisano Wrzesień 7, 2005 Udało się... Zrobiłem Karta śmiga aż miło. Mam jeszcze jedno pytanie. Czy to mozeliwe, ze na Linuksie mam slabszy transfer niz na windowsie? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Akrisr Napisano Wrzesień 8, 2005 Zgłoszenie Share Napisano Wrzesień 8, 2005 hej... mialem tak samo... chodzi zapewnie o parametr mtu... w sieciach lan jest on domyslnie ustawiony na 1500 bajtow... a przy wifi nie zawsze taki duzy pakiet sie przecisnie... trza ustawic mniejszy... pod winda zarzuc takiego pinga ping wp.pl -f -l 1450 1450-wielkosc pakietu... musisz tak ustawic wielkosc pakietu zebys nie mial komunnikatu ze pakiet zostal pofragmentowany... potem ta wielkosc wpisujesz pod fedorka ifconfig mtu "wielkosc pakietu np 1400" sprawdz u mnie pomoglo Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi