Shaow Napisano Wrzesień 5, 2005 Zgłoszenie Share Napisano Wrzesień 5, 2005 Witam! mam następujący problem i mam nadzieje że ktoś obeznany pomoże mi go rozwiązać... Zainstalowalem FC4 na laptopie Acer 4102 WLMI, i wszystko pięknie się uruchamia aż do momentu uruchamiania pcmcia ( Starting PCMCIA services) w którym to następuje zwiecha....mysz przestaje reagowac i nic nieda się zrobic. Linux startuje mi jesli na poczatku w czasie odpalania wlacze Interactive mode ( i kaze mu nie wlaczc pcmcia) lecz jest to dosc klopotliwe i zmudne zajecie a na dodatek pewnie bede mial problemy poniej z netem. czy zna ktos jakies rozwiązanie tego prbelmu?? Prosze o sugestie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
asasyn Napisano Wrzesień 5, 2005 Zgłoszenie Share Napisano Wrzesień 5, 2005 Najprościej w terminalu na prawach roota chmod -x /etc/init.d/pcmcia W ten sposób zdejmujesz atrybut wykonywalności do pcmcia i w czasie startu zostanie to pominięte Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
gajownik Napisano Wrzesień 5, 2005 Zgłoszenie Share Napisano Wrzesień 5, 2005 Zamiast ściągac bit wykonywalności lepiej będzie wyłączyć tę usługę → http://www.fedorafaq.org/basics/#services System masz zaktualizowany? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Shaow Napisano Wrzesień 5, 2005 Autor Zgłoszenie Share Napisano Wrzesień 5, 2005 Zaktualizowany? Dopiero co zainstalowalem ferorke i jest jakis powod dla kotrego mam juz go aktualizowac? A co do powyższego problemu to rzeczywiscie pomoglo sciagniecie atrybuty wykonalnosci, poprostu go pomija...ale teraz mam pytanie czy to nie spowoduje jakis problemow w przyszlosci? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
@perl Napisano Wrzesień 5, 2005 Zgłoszenie Share Napisano Wrzesień 5, 2005 Zaktualizowany? Dopiero co zainstalowalem ferorke i jest jakis powod dla kotrego mam juz go aktualizowac? jest wiele powodow: bezpieczenstwo, wydajnosc, wykrywanie i obsluga sprzetu, stabilnosc wszystko to zyskujesz przy aktualizacji systemu (dzisiaj aktualizowalem taki system i bedziesz mial najprawdopodobniej z 400 MB do pobrania roznego rodzaju poprawek) A co do powyższego problemu to rzeczywiscie pomoglo sciagniecie atrybuty wykonalnosci, poprostu go pomija...ale teraz mam pytanie czy to nie spowoduje jakis problemow w przyszlosci? lepszy sposob zaproponowal gajownik, jezeli nie posiadasz laptopa/notebooka to nie pownienes miec problemow Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Shaow Napisano Wrzesień 6, 2005 Autor Zgłoszenie Share Napisano Wrzesień 6, 2005 QUOTE] lepszy sposob zaproponowal gajownik, jezeli nie posiadasz laptopa/notebooka to nie pownienes miec problemow no problem w tym ze wlasnie korzystam z notebooka i chcialbym wiedziec jakie problemy z tego moga wyniknac (domyslam sie ze probelm z konfiguracja modemu) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
asasyn Napisano Wrzesień 6, 2005 Zgłoszenie Share Napisano Wrzesień 6, 2005 Shaow do diabła ktoś z tego forum przyjedzie do ciebie do domu, wyłączy ci te usługę i popatrzy jak się sprzęt zachowuje. Skoro ty nie chcesz tego sam zrobić to poproś kogoś Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
@perl Napisano Wrzesień 6, 2005 Zgłoszenie Share Napisano Wrzesień 6, 2005 no problem w tym ze wlasnie korzystam z notebooka i chcialbym wiedziec jakie problemy z tego moga wyniknac (domyslam sie ze probelm z konfiguracja modemu) usluga ta nadzoruje prace urzadzen pcmcia, oznacza to ze jezeli masz jakies urzadzenie w tym porcie to moze nie pracowac poprawnie (jezeli nie masz nic wlozonego to sie nie pownienes przejmowac - np. gdy modem, siecowka jest zintegorwana), z doswiadczenia wiem ze to wszystko zalezy od rodzaju urzadzenia, poniewaz czesc oprogramowania/sterownikow nie odwoluje sie do tej uslugi (wtedy nie ma to wplywu na dzialanie sprzetu) jezeli natomiast masz takie urzadzenie i w dodatku po wylaczeniu uslugi pracuje niepoprawnie to mozesz: 1. zaktualizowac caly system (i wtedy sprawdzic czy wszystko jest w porzadku) 2. zglosci do bugzilli blad w obsludze twojego urzadzenia i czekac na prawidlowa implementacje 3. jezeli implementacja zostala poprawiona w ktorejs z najnowszych wersji to mozesz samemu skompilowac to co potrzebne Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi