Skocz do zawartości

Problem Z Baza Rpmow

Adi1981

Rekomendowane odpowiedzi

na poczatek moze wyjasnie co sie stalo. otoz pewnego pieknego, slonecznego (a moze nie byl ani piekny, ani sloneczny ? ;] ) dnia zachcialo mi sie na mojej FC3 upgradnac yuma do wersji bodajze 2.4... w konsole wpiaslem oczywiscie "yum update yum" no i wszystko pieknie, ale yum zaczal krzyczec o aktualizacje samego rpm-a jako zaleznosci, a ja sie na to oczywiscie zgodzilem. i to byl moj blad. po tej aktualizacji zupelnie padly zarowno yum jak i rpm. Nie majac mozliwosci zeby wrocic do starych wersji yuma i (_rpma_ → RPM-a) ORT (w koncu yum nie dzialal, z rpmow nie dalo sie nic instalowac, apt nie posiadam a manager pakietow sie kisil przy probie wejscia do niego) skompilowalem sobie (_rpma_ → RPM-a) ORT 4.4.2 (chyba ta wersja..z reszta niewazne) ze zrodel, wszystko pieknie, po drodze wykrzyczal jeszcze o pare pakietow do zaleznosci (min sqlite3 i perla) wiec zainstalowalem najpierw tamte pakiety ze zrodel, rpm w koncu poszedl. nastepnie zainstalowalem starsza wersje yuma zeby to zaczelo dzialac no i bylo juz "prawie" dobrze. Problem powstal tego typu, ze rpm widzial baze tylko nowo zainstalowanych paczek, natomiast nie widzial zadnego z pakietow ktore byly instalowane wczesniej. Wiec postanowilem sie przesiasc na FC4 (myslalem ze update wszystkiego pomoze). Jednak po updacie systemu z plyt, a nastepnie poprzez yuma (wszystko ladnie sie zaktualizowalo) problem wystepuje nadal, baza rpmow ogranicza sie do kilku zainstalowanych recznie po kompilacji rpm 4.4.2. I teraz moje pytanie: Czy itnieje jakakolwiek mozliwosc zaktualizowania bazy danych tak, aby widzial WSZYSTKIE pakiety w systemie, a nie tylko te recznie zainstalowane po tych przejsciach (nie widzi np kde mimo iz na nim dzialam) ? Dodam ze rpm --initdb i --rebuilddb nie pomagaja. Probowalem rowniez odtworzyc baze z drugiego katalogu ktory znalazlem w /var/lib ale rpm --rebuilddb --dbpath /var/lib/rpmrebuild tez nic nie dalo - dalej nei widac pakietow. ktos ma jakies pomysly co z tym zrobic ?

zachcialo mi sie na mojej FC3 upgradnac yuma do wersji bodajze 2.4...

Powiedz jeszcze z jakiego repozytorium. Rawhide?

po tej aktualizacji zupelnie padly zarowno yum jak i rpm.

Zaktualizowały Ci się aby wszystkie pakiety?

skompilowalem sobie (_rpma_ → RPM-a) ORT 4.4.2 (chyba ta wersja..z reszta niewazne) ze zrodel, wszystko pieknie, po drodze wykrzyczal jeszcze o pare pakietow do zaleznosci (min sqlite3 i perla) wiec zainstalowalem najpierw tamte pakiety ze zrodel,

Gratuluję! Naśmieciłes w systemie aż się patrzy...

Następnym razem pamietaj: w systemie opartym na pakietach nie instaluje się kluczowych programów/bibliotek ze źródeł. Jak coś sie skopie, to reinstaluje się dany program w trybie rescue (bez chroota) z parametrem --root=/mnt/sysimage

Problem powstal tego typu, ze rpm widzial baze tylko nowo zainstalowanych paczek, natomiast nie widzial zadnego z pakietow ktore byly instalowane wczesniej.

Podczas instalacji RPM ze źródeł nie nadpisałeś sobie starej bazy? Jaką wielkość ma plik /var/lib/rpm/Packages?

Czy itnieje jakakolwiek mozliwosc zaktualizowania bazy danych tak, aby widzial WSZYSTKIE pakiety w systemie,

Teoretycznie można, ale niw wiem czy to się w ogóle opłaca → http://www.fedora.pl/forum/index.php?showt...findpost&p=2733 (druga połowa posta).

rpm --initdb i --rebuilddb nie pomagaja.

Nie zamazałeś sobie czasem w ten sposób starej bazy?

bardzo mozliwe, aczkolwiek to bylo juz jakies 3 tyg temu dlatego dokladnie nie jestem teraz w stanie stwierdzic czy to akurat byla paczka z tego repo.

Zaktualizowały Ci się aby wszystkie pakiety?

raczej wszystkie, w kazdym badz razie yum nie zwrocil zadnego bledu przy aktualizacji.

Gratuluję! Naśmieciłes w systemie aż się patrzy...

wiem, wiem...ale taka juz moja natura przyszlego informatyka hehe...lubie kombinowac i na wszelkie mozliwe sposoby sprawdzac kompa w dosyc "ekstremalnych" sytuacjach bym powiedzial ;) w ostatecznosci planuje instalke na czysto, ale to juz naprawde bedzie ostatecznosc, i to dopiero za jakis czas.

Następnym razem pamietaj: w systemie opartym na pakietach nie instaluje się kluczowych programów/bibliotek ze źródeł. Jak coś sie skopie, to reinstaluje się dany program w trybie rescue (bez chroota) z parametrem --root=/mnt/sysimage

z pewnoscia zapamietam na nastepny raz :] w koncu 'madry polak po szkodzie' :)

Podczas instalacji RPM ze źródeł nie nadpisałeś sobie starej bazy? Jaką wielkość ma plik /var/lib/rpm/Packages?

plik packages (datowany na 3 wrzesien) ma 65 MiB. Co dziwniejsze plik z katalogu /var/lib/rpmrebuild (datowany na 4 czerwiec) ma 33MiB.

Wyprobowalem tez sposoby z podanych przez ciebie linkow, niestety moja baza jest juz chyba niereformowalna :] Poki co bede sie musial meczyc z tym, i jesli juz bede musial cos recznie zainstalowac to bedzie trzeba uzywac niechlubnej opcji --nodeps dopoki nie zbierze mnie na reinstalke. Na nic tez mi sie nie przyda log z crona...sa w nim umieszczone pakiety zaraz po instalce fc3, pozniej wylaczylem crona :)

EDIT:

a jednak nie jest tak zle, problem sie poniekad rozwiazal :]]]

rpm -qa --dbpath /var/lib/rpm |grep nazwa_pakietu

i wszystko pieknie wypisuje :) podobnie jak jako sciezke podam '/var/lib/rpmrebuild', z tym ze z rpmrebuild wypisuje starsze pakiety, jeszcze z czasow FC3.

Jak wlasnie znalazlem rpm (zapewne ten zainstalowany ongis ze zrodel) zrobil sobie swoja nowa baze w '/var/local/lib/rpm' i z niej obecnie korzysta. Stad moje kolejne pytanie: w jaki sposob powiazac (_rpma_ → RPM-a) ORT z ta stara baza z katalogu '/var/lib/rpm' ? Czy jest to problem zwiazany wylacznie z plikiem rpmrc i wystarczy podmienic ten plik z katalogu 'usr/local/lib/rpm/' na ten z '/usr/lib/rpm/' (chodzi o sciezki ktore sa wpisane w tym pliku w sekcji 'macrofiles') ? lub tez w jaki sposob zmusic system zeby widzial pakiet rpm-4.3.3 zamiast 4.4.2 (ten ze zrodel) ?

EDIT2:

ok...to bylo glupie pytanie, wystarczylo skopiowac baze. Problem rozwiazany, thx za pomoc :)

Edytowane przez Adi1981

bardzo mozliwe

To się nie dziw :P To repo może Ci w każdej chwili rozwalić cały system. Służy ono do testowania przyszłej Fedory.

pozniej wylaczylem crona :)

:shock: Po co? Przeciez nie będzie Ci działac logwatch, tmpwatch, prelink, anacron... Crona nie powinno się w ogóle wyłączać.

wystarczylo skopiowac baze. Problem rozwiazany

To nie jest poprawne rozwiązanie problemu. Należy przywrócić do życia programy z paczki, a nie te ze źródeł.

To się nie dziw :P To repo może Ci w każdej chwili rozwalić cały system. Służy ono do testowania przyszłej Fedory.

wiem, wiem...podobnie jak kilka innych repo ktore mam unstable albo testing w yumie...ale jak napisalem wyzej - lubie 'ekstremalnie' wykorzystywac/sprawdzac kompa i SO. Po prostu wyznaje zasade ze jak czegos sie nie sprobuje (zepsuje) to sie niczego nie naucze :) Poki co nie mialem powazniejszych problemow, albo problemow ktorych nie dalo sie w krotszym badz dluzszym okresie czasu rozwiazac :]

:shock: Po co? Przeciez nie będzie Ci działac logwatch, tmpwatch, prelink, anacron... Crona nie powinno się w ogóle wyłączać.

nie lubie za duzo uslug miec wlaczonych w kompie, glownie z racji wolnego kompa, nawet z uzyciem prelinka nie zauwazylbym znaczacego zwiekszenia szybkosci odpalania sie progsow na tym sprzecie. Ale jesli uwazasz ze jednak powinienem wlaczyc, to pojde za rada fachowca :)

To nie jest poprawne rozwiązanie problemu. Należy przywrócić do życia programy z paczki, a nie te ze źródeł.

wim ze to niezbyt dobre rozwiazanie, raczej dorazne. Najwazniejsze , ze skuteczne (chociaz dzisiaj bardzo wolno w bazie wyszukiwal :/) Nosze sie z zamiarem posprzatania troche balaganu w systemie (oczywiscie bez reinstalki), ale poki co nie mam pomyslu za bardzo z tymi rpmami, moze cos mi do glowy wpadnie za kilka dni :) No chyba ze jakies sugestie ? (np. wywalic wszystkie pakiety rpm z systemu i pozniej tryb rescue?). Z drugiej strony teraz wersje 4.4.2 mam zainstalowana z (_rpma_ → RPM-a) ORT (update yumem), problem w tym ze w systemie jest tez wersja 4.3.3 :] Ale to pozniej troche sie tym zajme :]

lubie 'ekstremalnie' wykorzystywac/sprawdzac kompa i SO. Po prostu wyznaje zasade ze jak czegos sie nie sprobuje (zepsuje) to sie niczego nie naucze :)

Hehe, też przez to przechodziłem :] Najlepiej zacząć bawić się Rawhidem - od razu nauczysz się naprawiać system ;-)

nie lubie za duzo uslug miec wlaczonych w kompie

One nie obciążają prawie systemu, więc nie należy ich wyłączać. Taki logwatch moze czasami uratować życie, bo informuje o dziwnych zachowaniach w systemie (mam nadzieję, że sendmaila też nie wyłączyłeś).