ktoś Napisano Wrzesień 7, 2005 Zgłoszenie Share Napisano Wrzesień 7, 2005 próbowałem zainstalować FC4 system instaluje się bez problemu ale mam poważny kłopot z dźwiękiem, dźwięk jest ale towarzyszą mu jakieś dziwne piski i zgrzyty ten proroblem ujawniwa się już przy startowaniu systemu, moja karta dźwiękowa to SB AudioPci128 karte wykrywa jako ensoniq przy tych samych ustawieniach na mdk i ubuntu dźwięk działa bez zgrzytów Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
@perl Napisano Wrzesień 9, 2005 Zgłoszenie Share Napisano Wrzesień 9, 2005 system zaktualizowany? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ktoś Napisano Wrzesień 10, 2005 Autor Zgłoszenie Share Napisano Wrzesień 10, 2005 nie,,,, ale jeśli to ma pomóc to sie zrobi, Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
rura Napisano Październik 12, 2005 Zgłoszenie Share Napisano Październik 12, 2005 Hej, mam to samo. Instalowałem Fedore 1,2,3 i zawsze było bez kłopotów. w F4 mam to samo co ty i taka sama kartę. Dodam tylko , że w poprzednich wersjach grało , że aż miło. A teraz , kiedy sie odtawarza divXa albo avi to trzeszcy, jakies zakłócenia, nie można nic zrozumiec, ( Nie mówiąc o tym , że nie można skompilować mplayera ) Napisz czy ponowna instalka coś pomogła. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Pejt Napisano Październik 12, 2005 Zgłoszenie Share Napisano Październik 12, 2005 dobra panowie mam to samo a jak chce alse skonfigurowac to mam : [root@ad alsa-driver-1.0.9rc4a]# ./configure checking for gcc... no checking for cc... no checking for cc... no checking for cl... no configure: error: no acceptable C compiler found in $PATH See `config.log' for more details. a to log : $ ./configure ## --------- ## ## Platform. ## ## --------- ## hostname = ad uname -m = i686 uname -r = 2.6.11-1.1369_FC4 uname -s = Linux uname -v = #1 Thu Jun 2 22:55:56 EDT 2005 /usr/bin/uname -p = unknown /bin/uname -X = unknown /bin/arch = i686 /usr/bin/arch -k = unknown /usr/convex/getsysinfo = unknown hostinfo = unknown /bin/machine = unknown /usr/bin/oslevel = unknown /bin/universe = unknown PATH: /usr/kerberos/sbin PATH: /usr/kerberos/bin PATH: /usr/local/sbin PATH: /usr/local/bin PATH: /sbin PATH: /bin PATH: /usr/sbin PATH: /usr/bin PATH: /usr/X11R6/bin PATH: /root/bin ## ----------- ## ## Core tests. ## ## ----------- ## configure:1323: checking for gcc configure:1352: result: no configure:1403: checking for cc configure:1432: result: no configure:1445: checking for cc configure:1491: result: no configure:1544: checking for cl configure:1573: result: no configure:1587: error: no acceptable C compiler found in $PATH See `config.log' for more details. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
lszk Napisano Październik 13, 2005 Zgłoszenie Share Napisano Październik 13, 2005 Po pierwsze nie rób tego na roocie. Po drugie zainstaluj kompilator gcc. Po trzecie wklejaj kod w znaczniki [/ code] → lepiej się czyta. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Pejt Napisano Październik 14, 2005 Zgłoszenie Share Napisano Październik 14, 2005 checking for directory with kernel build... /lib/modules/2.6.11-1.1369_FC4/buildchecking for kernel version... The file /lib/modules/2.6.11-1.1369_FC4/source/include/linux/version.h does not exist. Please, install the package with full kernel sources for your distribution or use --with-kernel=dir option to specify another directory with kernel sources (default is /lib/modules/2.6.11-1.1369_FC4/source). niestety na rootcie wyskakuje mi cos takiego po tym jak zainstalowlaem ten pakiet gcc a na uzytkowniku pisze ze nie mam uprawnien co teraz mam zrobic ? pomocy bo od tego dzwieku czyli pykania oszaleje Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
lszk Napisano Październik 14, 2005 Zgłoszenie Share Napisano Październik 14, 2005 Spróbuj zainstalować pakiet kernel-devel w takiej wersji, jakiej masz kernel. [edit] Dopiero teraz zauważyłem, że próbujesz kompilować alse. Spróbuj wydać polecenie alsaconf, a później pobaw się suwakiem PCM w alsamixer. IMO nie ma potrzeby tego kompilować Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Pejt Napisano Październik 14, 2005 Zgłoszenie Share Napisano Październik 14, 2005 problem polega na tym ze polecenie alsaconf nie dziala bawilem sie w alsamixer wszytskimi suwakami ale to nic nie dalo jak slucham muzyki strasznie trzeszczy a normalnie jak nic nie jest wlaczone to slychac w jednej sluchawce jakies dziwne bzycznie regularne i nie da sie tego wylaczyc a urucjamia sie w momencie gdy przy starcie sytemu wykreywa urzadzenie. W widnowsie jest wszytsko ok mam SB 128 PCI i jakas na plycie karte ale jest zupelnie wylaczona. probuje postepowac tak jak napisali tutaj http://www.alsa-project.org/alsa-doc/doc-p...&module=ens1371 ale wlasciwie w Sound Card DEtection mam napisane ze to jest ten modul ens1371 mam Fedore 4 z takim kernelem 2.6.11-1.1369 moze uaktualnic je ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
lszk Napisano Październik 14, 2005 Zgłoszenie Share Napisano Październik 14, 2005 Jeżeli masz system całkowicie niezaktualizowany, to radziłbym to zrobić. Może jakaś nowsza wersja alsy nie ma tego felera? problem polega na tym ze polecenie alsaconf nie dziala Loguj się poprawnie na roota → su - (z kreską) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Pejt Napisano Październik 14, 2005 Zgłoszenie Share Napisano Październik 14, 2005 ja sie loguje normalnie na roota tak jak na zwyklego uzytkownika podaje login: root i potem moje haslo mozna to zrobic tak zebym uzywal normalnie konta uzytkownika i tylko w konsoli przelaczyl sie na roota ?? i o co chodzi z tym su- ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
lszk Napisano Październik 14, 2005 Zgłoszenie Share Napisano Październik 14, 2005 ja sie loguje normalnie na roota tak jak na zwyklego uzytkownika To jest wybitnie niezalecane. mozna to zrobic tak zebym uzywal normalnie konta uzytkownika i tylko w konsoli przelaczyl sie na roota ?? Oczywiście Właśnie po to jest to polecenie. i o co chodzi z tym su- ? Tam ma być spacja w środku. Dzięki temu stajesz się rootem Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Pejt Napisano Październik 14, 2005 Zgłoszenie Share Napisano Październik 14, 2005 WYPAS !! padam na kolana a co do karty to sie jeszcze pomecze bo tak czy tak alsaconf nie dziala Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
desmo Napisano Październik 18, 2005 Zgłoszenie Share Napisano Październik 18, 2005 Przyłączam się do postu tez mam czasem trzeszczący dzwięk co radzicie nową alsę? skompilować ją ze źródeł? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
rura Napisano Październik 19, 2005 Zgłoszenie Share Napisano Październik 19, 2005 Ja mam alse z instalki Fedory, nic nie kompilowałem i żadnego polecenia alsaconf nie ma Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi