Gość Bielik Napisano Wrzesień 8, 2005 Zgłoszenie Share Napisano Wrzesień 8, 2005 Próbuje zainstalować Qemu wraz z kqemu i ./configure wyświetla następujące komunikaty Install prefix /usr/local BIOS directory /usr/local/share/qemu binary directory /usr/local/bin Manual directory /usr/local/share/man ELF interp prefix /usr/gnemul/qemu-%M Source path /home/bielik/download/qemu-0.7.2 C compiler gcc Host C compiler gcc make make host CPU i386 host big endian no target list i386-user arm-user armeb-user sparc-user ppc-user i386-softmmu ppc-softmmu sparc-softmmu x86_64-softmmu mips-softmmu gprof enabled no static build no SDL support yes SDL static link yes mingw32 support no Adlib support no FMOD support no kqemu support yes KQEMU Linux module configuration: kernel sources /lib/modules/2.6.12-1.1447_FC4/build kbuild type 2.6 lecz gdy dochodze do make wychodzi mi błąd: [bielik@localhost qemu-0.7.2]$ make for d in i386-user arm-user armeb-user sparc-user ppc-user i386-softmmu ppc-softmmu sparc-softmmu x86_64-softmmu mips-softmmu; do \ make -C $d all || exit 1; \ done make[1]: Entering directory `/home/bielik/download/qemu-0.7.2/i386-user' gcc -Wall -O2 -g -fno-strict-aliasing -fomit-frame-pointer -mpreferred-stack-boundary=2 -falign-functions=0 -fno-gcse -fno-reorder-blocks -fno-optimize-sibling-calls -I. -I/home/bielik/download/qemu-0.7.2/target-i386 -I/home/bielik/download/qemu-0.7.2 -I/home/bielik/download/qemu-0.7.2/linux-user -I/home/bielik/download/qemu-0.7.2/linux-user/i386 -D_GNU_SOURCE -D_FILE_OFFSET_BITS=64 -D_LARGEFILE_SOURCE -I/home/bielik/download/qemu-0.7.2/fpu -I/home/bielik/download/qemu-0.7.2/slirp -c -o op.o /home/bielik/download/qemu-0.7.2/target-i386/op.c /home/bielik/download/qemu-0.7.2/target-i386/ops_sse.h: In function ‘op_pshufw_mmx’: /home/bielik/download/qemu-0.7.2/target-i386/ops_sse.h:574: error: unable to find a register to spill in class ‘GENERAL_REGS’ /home/bielik/download/qemu-0.7.2/target-i386/ops_sse.h:574: error: this is the insn: (insn:HI 18 17 19 0 /home/bielik/download/qemu-0.7.2/target-i386/ops_sse.h:569 (set (strict_low_part (subreg:HI (reg/v:DI 63 [ r ]) 0)) (mem/s/j:HI (plus:SI (mult:SI (reg:SI 64) (const_int 2 [0x2])) (reg/v/f:SI 59 [ s ])) [0 <variable>._w S2 A16])) 41 {*movstricthi_1} (insn_list:REG_DEP_TRUE 16 (insn_list:REG_DEP_TRUE 12 (insn_list:REG_DEP_TRUE 53 (nil)))) (expr_list:REG_DEAD (reg:SI 64) (nil))) /home/bielik/download/qemu-0.7.2/target-i386/ops_sse.h:574: confused by earlier errors, bailing out make[1]: *** [op.o] Błąd 1 make[1]: Leaving directory `/home/bielik/download/qemu-0.7.2/i386-user' make: *** [all] Błąd 1 Czy ktoś wie co to jest za błąd i jak go naprawić ?? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MitS Napisano Wrzesień 8, 2005 Zgłoszenie Share Napisano Wrzesień 8, 2005 miałem ten sam problem więc postanowiłem ściągnąć paczkę gdzie jedynie trzeba było wypakować folder i qemu było już zainstalowane. A można ją ściągnąć z strony qemu Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Bielik Napisano Wrzesień 8, 2005 Zgłoszenie Share Napisano Wrzesień 8, 2005 No ta myślałem o tym ale potrzebny mi jest do tego kqemu a jeżeli zainstaluje go z paczki to nie będe go miał Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
gajownik Napisano Wrzesień 11, 2005 Zgłoszenie Share Napisano Wrzesień 11, 2005 Z tego co jest napisane na stronie projektu Qemu, to ten program nie został jeszcze poprawiony i nie kompiluje się z GCC 4. Jesli zaś użyjesz innej wersji kompilatora, to otrzymany moduł jadra nie będzie działał z dystrybucyjnym jajkiem. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Bielik Napisano Wrzesień 11, 2005 Zgłoszenie Share Napisano Wrzesień 11, 2005 No to czyli nici z emulacji, to może spytam sie tak zna ktoś jakiś jeszcze emulator pod (_linuxa_ → Linuksa) ORT no bo Quemu odpada z powodu GCC, i VMware także sie o niego rzuca, zna ktoś może jeszcze jakiś emulator, bo potrzebny mi on dość bardzo w Linuxsie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
gajownik Napisano Wrzesień 11, 2005 Zgłoszenie Share Napisano Wrzesień 11, 2005 Ja używałem Qemu bez modułu jądra i chodziło całkiem, całkiem. Emulowałem FreeBSD w trybie tekstowym. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Bielik Napisano Wrzesień 11, 2005 Zgłoszenie Share Napisano Wrzesień 11, 2005 Też (_ściągnołem_ → ściągnąłem) ORT wersje binarną, ale nie spełnia oczekiwań, za wolno emuluje windows me, i dlatego liczyłem na ten akcelelator . Ok nie pozostaje nic innego niz czekac Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi