Sloan Napisano Wrzesień 11, 2005 Zgłoszenie Share Napisano Wrzesień 11, 2005 Odinstalowałem przypadkowo pakiet xorg-x11-Mesa-libGL i choć po restarcie komputra zainstalowałem go znowy przez yuma to teraz po wydaniu polecenia glxinfo otrzymuję wśród innych informacj między innymi i to OpenGL vendor string: Mesa project: www.mesa3d.org OpenGL renderer string: Mesa GLX Indirect OpenGL version string: 1.2 (1.5 Mesa 6.2.1) Pytanie: co zrobić aby OpenGL ponownie działał? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
gajownik Napisano Wrzesień 11, 2005 Zgłoszenie Share Napisano Wrzesień 11, 2005 A nie działa? Jedyne co mi przychodzi na myśl, to to, że instalowałeś sterowniki do karty graficznej nie z rpm.livna.org, a ze strony producenta. Nadpisały one pliki z wyżej wymienionej paczki i niby wszystko działało dobrze. Po aktualizacji/instalacji xorg-x11-Mesa-libGL wszystko wróciło do normy - przywróciło poprawne pliki na swoje miejsce. To jest tylko zgadywanie, bo nie napisałeś nic więcej (chocby taka głupia wzmianka co to za karta graficzna). Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Sloan Napisano Wrzesień 11, 2005 Autor Zgłoszenie Share Napisano Wrzesień 11, 2005 Karta to ati radeon 9600 pro, a sterowników nie instalowałem. CHodzi mi o to jak przywrócić obsługę Open GL Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
gajownik Napisano Wrzesień 11, 2005 Zgłoszenie Share Napisano Wrzesień 11, 2005 A jakie sa objawy niedziałania OpenGL? Aplikacje się wykrzaczają czy co? Mesa to software'owa implementacja OpenGL, a z tego co podałeś wynika, iż wszystko działa jak należy. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Sloan Napisano Wrzesień 12, 2005 Autor Zgłoszenie Share Napisano Wrzesień 12, 2005 Mój post jest chyba nie w tym dziale, ale trudno. Uwaga, powyższy problem już mnie nie dotyczy. Mam nowy. Zainstalowałem sterowniki ati z liwna.org, reboot i ... Biurko nie wypełnia całego ekranu monitora. O ile w poziomie to jeszcze mogłem wyregulować ustawieniami samego monitora, o tyle w pionie skończyła się skala. Wygenerowanie xorg.conf przez polecenie fglrxconfig nic w tym zakresie nie zmieniło. Mam jak już pisałem wyżej kartę radeona 9600 pro, natomiast monitor to Liteon H1770NSL. Jeżeli można to jakoś zmienić to bardzo proszę o odpowiedź. W przypadku konfiguracji systemowej, bez sterownków ati obraz wypełniał cały ekran niezależnie od ustawień sprzętowych monitora. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
@perl Napisano Wrzesień 12, 2005 Zgłoszenie Share Napisano Wrzesień 12, 2005 moze zajrzalbys do dzialu "Sprzęt - konfiguracja i instalacja, sterowniki" (BTW ten temat powinien tam sie znalezc) i poszukal tam postow na ten temat, ustawienie rozdzielczosci monitora oraz czestotliwosci odswierzania znajduje sie w pliku xorg.conf Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Sloan Napisano Wrzesień 12, 2005 Autor Zgłoszenie Share Napisano Wrzesień 12, 2005 moze zajrzalbys do dzialu "Sprzęt - konfiguracja i instalacja, sterowniki" (BTW ten temat powinien tam sie znalezc) i poszukal tam postow na ten temat, ustawienie rozdzielczosci monitora oraz czestotliwosci odswierzania znajduje sie w pliku xorg.conf Rozdzielczość i odświerzanie są ustawione. Po prostu wyświetlany obraz nie zajmuje całego ekranu monitora Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
@perl Napisano Wrzesień 12, 2005 Zgłoszenie Share Napisano Wrzesień 12, 2005 moze masz ustawiony wirtualny pulpit, zobacz w xorg.conf czy nie masz wpisu virtual, lub poprzelaczaj sobie rozdzielczosci przy pomocy [Ctrl]+[Alt]+[+]/[-] Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi