Skocz do zawartości

System Z Punktu Widzenia Uzytkownika

gielo

Rekomendowane odpowiedzi

Linuxem interesuję się gdzieś od roku 199x czasów RH 5 i od tego czasu zaobserwowałem dość poważny rozwój tej platformy ale czy rzeczywiście nadaje się ona jako system dla (_urzytkownika_ → użytkownika) ORT domowego ?

Czego tak naprawde wymaga użytkownik od swojego komputera ? (pomine tutaj Linuksajako konsolę do gier)

1. Pisanie tekstów (pisarze, księgowi, właścicele firm, uczniowie itp.)

2. Obróbka grafiki z wykorzystaniem formatów RAW, JPG, JPG2000, TIFF (FOTOGRAFICY i fani fotografii cyfrowej) oraz wydruki na papierze fotograficznym

3. Tworzenie muzyki (DJ'e, fani Hip Hopu, techno itp. inni muzycy)

4. Internet (poczta, www, czaty, komunikatory, P2P)

5. Oglądanie filmów i słuchanie muzyki w tym radia i telewizji internetowej

1. A więc w linuksie mamy dość sporo oprogramowania zarówno do prostego pisania tekstu jak i dość zaawansowane narzędzia częśto przewyższające funkcjonalnośćią te komercyjne jak np. OpenOffice kontra MSOffice Według mnie największą wadą tego pierwszego jest brak prostoty obsługi bazy danych i jego dość wielka mułowatość. Podsumowując linux na tym polu sprawuje się znakomicie.

2. Tutaj to głównie GIMP i jako że sam program jest bardzo zaawansowany i często porównywany do samego photoshopa, uważam że brak możliwości obróbki RAW i wyeksportowania go do TIFF dyskwalifikuje gimpa i tym samym (_linuxa_ → Linuksa) ORT jako systemu dla fanów fotografii no chyba że ktoś jest zwykłym pstrykaczem i wystarcza mu niskojakościowy jpg, tylko dalej pozostaje problem wydruków zdjęć. Jeśli ktoś wie jak otworzyć RAW'a do obróbki i póżniejszego wyeksportowania go do TIFFa oraz jak wydrukować to póżniej na drukarce CANNON PIXMA ip4000 w jakości FOTO pod linuxem będę wdzięczny mi osobiście się to nie udało.

3. Tworzenie muzyki, mimo że na tym polu zaczęło się coś powolutku ruszać to myślę że fanom muzyki linux nie dogodzi.

4. Internet, poczta itp. Tutaj mamy całą masę różnego rodzaju oprogramowania i wraz z pojawieniem się Firefoxa (wreszcie szybkej przeglądarki internetowej) można powiedzieć z całą pewnośćią że kożystanie z internetu stało się przyjemnością i niczym nie ustępuje swoim konkurentom a często nawet ich przewyższa (bezpieczeństwo, większa wydajność protokołów sieciowych)

5. Tutaj pod uwagę wezmę tylko dwa godne mojej uwagi, a mianowicie MPlayera oraz XMMS jako że są to aplikacje bardzo zaawansowane i częśto przewyąszające funkcjonalnożscią swoich konkurentów z innych systemów operacyjnych.

podsumowanie:

Jak można zauważyć, (_linuks_ → Linux) ORT mimo że jest dość dojżałym systemem i rewelacyjnie spełniającym rolę w branżach takich jak, serwery (sam go do tego wykożystuję juz od paru lat),programowanie, systemy czasu rzeczywistego czy też VIDEO (wykorzystywany był np. przy produkcji takich filmów jak matrix, gwiezdne wojny do tworzenia efektów i montarzu) to do urzytku domowego wiele mu brakuje i niestety braki te bardzo często powodują że urzytkownicy instaliją systemy innych producentów, a linux najczęście po kilku dniach jest z dysków usuwany. Pamiętajmy że komputer w domu (_żadko_ → rzadko) ORT kiedy służy tylko do gier czy też pisania tekstów, a najczęściej kupowany jest jako narzędzie wielofunkcyjne zarówno dla synka gierkomaniaka, ojca fana fotografii, córki fanki różnej maści czatów i mamy księgowej.

Na przyszłość zwróć uwagę na pisownię. Każdy instaluje to co chce i używa tego co chce. Jak synek jest gierko maniakiem to powinien używać konsoli a nie kompa. Jeżeli mama jest księgową to nie powinna do tego kompa dopuszczać osób postronnych ze wzgledu na dane zawarte na dysku. Tatuś sobie z cyfrówką na linuksie poradzi. Córka na czacie tak samo. Nie wiem po co to pisałeś

1. A więc w linuksie mamy dość sporo oprogramowania zarówno do prostego pisania tekstu jak i dość zaawansowane narzędzia częśto przewyższające funkcjonalnośćią te komercyjne jak np. OpenOffice kontra MSOffice Według mnie największą wadą tego pierwszego jest brak prostoty obsługi bazy danych i jego dość wielka mułowatość. Podsumowując linux na tym polu sprawuje się znakomicie.

nie przesadzajmy z tym przewyzszaniem funkcjonalnoscia, poniewaz jak narazie MS Office jest najbardziej rozwinietym oprogramowaniem biurowym, pytanie tylko kto w pelni wykorzytuje jego mozliwosci? ;) pakiet OpenOffice 2.0 pod wzgledem mozliwosc zaspokaja praktycznie wszystkie potrzeby zwyklego uzytkownika (w bazach danych juz nie trzeba bedzie tworzyc hybrydy z SQLem, jak to bylo w wersji 1.1), co w polaczeniu z interfejsem bardzo podobnym do MS Office daje mu prostote obslugi nawet dla ludzi ktorzy przeszli z windy

2. Tutaj to głównie GIMP i jako że sam program jest bardzo zaawansowany i często porównywany do samego photoshopa, uważam że brak możliwości obróbki RAW i wyeksportowania go do TIFF dyskwalifikuje gimpa i tym samym Linuksajako systemu dla fanów fotografii
warto czasem uzyc google ;) sila gimpa tkwi w pluginach i do obslugi RAW sa przynajmniej 3 pluginy ktore znam,

3. Tworzenie muzyki, mimo że na tym polu zaczęło się coś powolutku ruszać to myślę że fanom muzyki linux nie dogodzi.

nieprawda, sporo osob (znam kilku profesjonalistow) z windy zaczelo interesowac sie DARMOWYMI programami muzycznymi pod linuksem bo maja spore mozliwosci

tak jak widzisz softu jest duzo trzeba tylko poszukac, no moze wyjatek stanowia gry ktorych jest o wiele mniej niz na winde, ale to sie zmienia... :)

Zuważmy jeszcze jedną rzecz, może mało kogo to interesuje ale legalność systemu...

Jeżeli chcielibyśmy sprawdzić legalnych użytkowników windowsa to byśmy się aż przestraszyli. Wg mnie są to jedynie osoby które mają win jako w pracy i Ci którzy z jakiś powodów mają win legalnego (choćby mój kumpel mieszka w stanach i tam twardo ścigają nielegalów).

Osobiście znam tylko jego z legalnym windowsem.

A weźmy pod uwagę to że jeżeliby były firmy typu M$ tyle że od (_linuxa_ → Linuksa) ORT i miały podobny budżet linux wg mnie na pewno byłby POWAŻNYM zagrożeniem dla MS

A tymczasem dużo użytkowników korzysta z windowsa bo musi (głównie stery - ja też mam z tym niezły problem). Lub (tu jest więcej dziewczyn- ba prawie same dziewczyny) które nie chcą się znać i tyle, dla nich ma to prostu działać.

A więc gielo użytkownicy zawsze się znajdą, i nawet jakbyś wytykał błedy, to nawet taka forma ich nie odstraszy bo zawsze się znajdzie jakiś kontr sprzeciw.

A wg mnie windowsowi czego brakuje: to sensownego rozbudowania platformy (nie wiem jak to inaczej określić), ale w tym przypadku u mnie głównie linux wygrywa ;)

znam tylko jego z legalnym windowsem.

no to jestem drugi :P

co prawda nie kupilem windy (bo byloby mi zal kaski, szczegolnie kiedy wszystko co potrzeba mam w darmowym linuksie), otrzymalem oprogramowanie MS na licencji MSDNAA z uczelni, do testow i nauki

A tymczasem dużo użytkowników korzysta z windowsa bo musi (głównie stery - ja też mam z tym niezły problem). Lub (tu jest więcej dziewczyn- ba prawie same dziewczyny) które nie chcą się znać i tyle, dla nich ma to prostu działać.
ojjj uwazalbym na twoim miejscu z tym co mowisz, mam 8 latnia kuzynke ktorej nagralem SLAX LINUX i tak jej sie spodobalo ze kazala mi wywalic windows :D

Po prostu uwielbiam takie tematy w stylu: co jest lepsze Kielce czy Radom, PKiN czy Wawel, Windows czy Linux... :huh:

Linux jest dziś systemem operacyjnym, który doskonale nadaje się na desktop. WE WSZELKICH ZASTOSOWANIACH. Choć oczywiście pewne rzeczy można zrobić łatwiej i w większym zakresie na Windows czy Mac OS. Fan gier pewnie będzie wolał Windows, a grafik sprzęt Apple'a. Ale dla przeciętnego usera Linux jest zupełnie wystarczający pod każdym względem. I ma parę zasadniczych zalet: większe bezpieczeństwo, darmowość albo niska cena (nawet płacąc za dystrubucję, np. SuSE klient dostaje masę dodatkowych darmowych programów), legalność.

HEJ friaDiavalo

Absolutnie się zgodzę....

I muszę powiedzieć że gdyby nie ($%$%&%$ stery) to bym już dawno nie miał windy, ale windowsa można też pochwalić (za łatwość obsługi- i także w kosnoli- nie ma tam zbyt dużo;) Zresztą projekty typu GNOME czy KDE (i inne) chyba też do tego dążął.

He i chyba nie powinniśmy otwierać tego typu tematów a tworzyć nowe w sensie windows ma to a my zrób coś takiego (lepszego) ;)

(_niewiem_ → nie wiem) ORT czy ktos to dostrzega ale windows zaczyna przypominac Linux`a :blink:

Mozilla firefox

Thunderbird

Gimp

Mozilla

Openofice

i wiele innych spraw zaczerpinietych z (_linuxa_ → Linuksa) ORT chodzby takie cos jak kopiuj do lub menager pobierania itp... B)

Już nie chce mi się kolejny raz rozpisywać na ten temat, ale wypada coś skrobnąć. Ja tam nikogo nie zmuszam, jeżeli ktoś chce to niech używa windows, jak dla mnie (_linuks_ → Linux) ORT spełnia wszystkie moje wymagania i to nawet na wyrost, więc stąd ta decyzja. Windows jaki jest każdy widzi a nie każdy wie jaki jest (_linuks_ → Linux) ORT, chociaż wielu o tym mówi(niektórzy nawet nie mieli okazji spędzić z pingwinkiem kilku godzin). Żyjemy teoretycznie w wolnym kraju i każdy ma wybór - moim jest (_linuks_ → Linux) ORT i już ! :D

Pozdrawiam

Eh, czemu często wybuchają rozmowy na ten temat? Komu one są potrzebne? Czy przyczyniają się do zachęcenia lub zniechęcenia do Linuksa? Nie! Każdy ma wybór i będzie robił to co chce, i za ile chce. Osobiście uważam, że takie tematy powinno się blokować lub nawet usuwać, co Wy na to?

Czy nie lepiej skupić własne wysiłki na przyczynieniu się do popularyzacji Linuksa (jeśli chcemy mu pomóc), tworząc np. Wikipedię, pisząc rzeczowe artykuły (doceniam troski i starania autora tematu, ale jest on o... niczym - nic nie wnosi i nie zmienia) a nie tracić czas na postowanie o niczym.

A jeśli nie lubimy Linuksa, atakujmy jego słabe strony, a nie wskazujmy problemów, które można obejść w kilka minut.

W sumie to można by je zamykać, bo jakoś mało produktywne. Nawet usuwać, bo po co je trzymać.

Chociaż z drugiej strony nowi użytkownicy mogą sobie poczytać różne opinie, ale i tak wątpie żeby im coś one dały, dużo postów, mało treści :) Ogólnie lanie wody.

hehe

W chwili obecnej mamy co najmniej 3 podobne tematy i w każdym wszyscy piszą to samo, jak by nie można było w jednym. No może różnią się nazwą, Jednym z przykładów jest o to ten temat :

Windows - co mnie w nim irytuje

My tu gadu gadu a Bill się zbroi :)

@Gryhild: Piekna mowa, nie wiem jak inni ale ja jestem poruszony happy.gif

potrzebujemy takich politykow jak Ty biggrin.gif

Dzięki, ale nie wiem czy wszyscy byli by szczęśliwi :D