Skocz do zawartości

Problem Z Dns'em

Piker

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

Jestem w linuksie raczej zielony i mam problem następujący: Zainstalowałem fc4 na laptopie który ma dwa interfejsy sieciowe wifi intel 2200bg i ethernet 10/100 Broadcom 440x. Na początek interfejs kablowy działał bez bólu ale po kilku próbach zainstalowania 2200bg (walczę z tym do tej pory) okazało się że nie moge skomunikować się z internetem nawet przez kabel. Sprawdziłem ping i ten działa, czyli np. mogę się zapingować na DNS 194.204.159.1 ale przy próbie otworzenia url typu www.interia.pl przeglądarka nie może znaleźć strony. Wygląda to tak jakbym nie miał skonfigurowanych serwerów DNS i nie bardzo wiem gdzie zacząć grzebać.

Z góry dzięki za każde info

Pzdr

Piker

nic z tego, próbowałem na dwa sposoby

1. Ustawiłem automatyczne pobieranie adresu DNS z DHCP razem z adresem wtedy resolv.conf wygląda tak:

;generatted by /sbin/dhclient-script
search domain_not_set.invalid
nameserver 194.204.152.34
nameserver 194.204.159.1
nameserver 195.114.161.61
nameserver 195.114.181.130

2. Automatycznie pobiera adres z DHCP ale DNS nie jest pobierany automatem, wtedy resolv.conf wygląda tak:

nameserver 194.204.152.34
nameserver 194.204.159.1

Niestety żaden ze sposobów nie działa i objaw jest dokładnie ten sam: ping na serwery DNS idzie a ping na np. www.interia.pl zwraca -

ping: unknown host www.interia.pl

Jakieś inne pomysły?

Pzdr

Piker

Niestety żaden ze sposobów nie działa i objaw jest dokładnie ten sam: ping na serwery DNS idzie a ping na np. www.interia.pl zwraca -
ping: unknown host www.interia.pl

Jakieś inne pomysły?

pomysl numero uno: a nie masz jakiegos blednie dzialajacego iptables'a? (iptables -L wylistuje wszelkie regulki).. moze jakas zasada blokuje ruch na porcie dns

pomysl numero secundo: a co otrzymujesz jak w przegladarkeWWW wpiszesz cos takiego?

http://217.67.200.131/

Obecnie w FC4 nie mam problemu z DNSem na moim notebooku.

Uzywam Network Manager ktory wybiera dogodne polaczenie.

Jak jest kable podlaczony, to mam net z ethernetu, a jak nie to z WiFI.

Moj /etc/resolv.conf jest taki

[COD]

[olek@medionak ~]$ cat /etc/resolv.conf

; generated by NetworkManager, do not edit!

; Use a local caching nameserver controlled by NetworkManager

search insa-rouen.fr

nameserver 127.0.0.1

[/COD]

A DNSy mam wpisane pod system-config-network w zakladce DNS.

W hostach mam tylko adres 127.0.0,1 mego kompa.

pomysl numero uno: a nie masz jakiegos blednie dzialajacego iptables'a? (iptables -L wylistuje wszelkie regulki).. moze jakas zasada blokuje ruch na porcie dns

rowniez mysle ze to przez jakies bledne ustawienie firewalla, sprobuj go w ogole wylaczyc i nastepnie sprawdzic

Obecnie w FC4 nie mam problemu z DNSem na moim notebooku.

Uzywam Network Manager ktory wybiera dogodne polaczenie.

Jak jest kable podlaczony, to mam net z ethernetu, a jak nie to z WiFI.

Z DNS-em poradziłem sobie koło południa na sposób Windowsowy czyli reinstal (wybaczcie) :-) teraz kabel znowu działa ale cały czas nie działa WiFi (Intel 2200BG) nie masz może takiej samej karty w notebooku i jakiegoś sposobu na jej obłaskawienie ?? Bo do tej pory mam nowy firmware do niej ipw2200-fw-2.3 wrzucony do \lib\firmware i do kompletu ieee80211-1.0.3 i stery ipw2200-1.0.6 zainstalowane (mam nadzieje że dobrze) aaa zainstalowałem też wpa_supplicant (bo mój router Linksys WAG54G v.2 jest ustawiony na WPA) wpa_supplicant startuje ze sterownikiem ipw robi Demonize a do netu i tak nie idzie się dostać. A jak robie ifup eth1 to mi mówi że nie dostał IP, brak połączenia i sprawdz kabel no i juz nie wiem gdzie szukac i czym sprawdzac. A jescze KWiFiManager twierdzi też że nie ma sygnału i że interfejs jest wyłączony.

Ktoś ma jakiś pomysł ??

Pzdr

Piker