Skocz do zawartości

Programy Z /sbin Nie Uruchamiają Się

Kanez

Rekomendowane odpowiedzi

NIe wiem czy dobrze trafiłem z działem ale ten problem chyba nadaje się tutaj.

Mam taki problem, że po wipsaniu w konsoli np. ifconfig wywala mi błąd iż nie zlalazł takej komendy. Dzieje się tak z każdym programem z /sbin. Jestem totalnie nowy w dziedzinie (_linuxa_ → Linuksa) ORT ale z tego co wiem to takie zachowanie nie jest normalne. Posiadam Fedora 4 dzis instalowana. Mam nadzieję, że ktoś będzie w stanie udzielić mi pomocy.

Dziękuję.

A ja bym tu dał jeszcze inną podpowiedź. Mianowicie:

z opcją su- logujesz sie jako root a nie każdy program musisz uruchamiać jako root, więc zbędne jest ciągłe logowanie się na super użytkownika. Jesli chcesz uruchomić programy znajdujące się w /sbin/ wpisuj poprostu pełną ścieżke czyli: np. /sbin/ifconfig lub /sbin/hdparm itp

Ponadto, można zrobić sobie dowiązanie do tego katalogu, dzięki czemu mógłbyś nawet jako użytkownik nie podawać pełnej ścieżki przy uruchamianiu programów z podkatalogów ale tego już nie pamiętam.

Ponadto, można zrobić sobie dowiązanie do tego katalogu, dzięki czemu mógłbyś nawet jako użytkownik nie podawać pełnej ścieżki przy uruchamianiu programów z podkatalogów ale tego już nie pamiętam.

chmod +s /sbin/ifconfig

ln -sf /sbin/ifconfig /bin/ifconfig

chmod +s /sbin/ifconfig

Trzeba tylko dodać, że jest to duże zagrożenie bezpieczeństwa systemu. Nie róbmy z systemów uniksowych drugiego Windowsa.

troche denerwujące jest podawanie pełnych ścieżek:)

Przeciez Ci podali rozwiązanie (su -). Linkowanie binarki do /bin tez jest chorym pomysłem, bo zgodnie z FHS 2.3 programy uruchamiane przez superużytkownika mają być w /sbin lub /usr/sbin. Zwykłemu użytkownikowi te programu są do niczego niepotrzebne, bo i tak nie będzie mógł z nich skorzystać.

Zapytał więc napisałem. Z drugiej strony jeżeli jest jedyną osobą korzystającą z tego kompa to chyba zagrożenie nie jest aż tak duże. Sam na pewno będzie wiedział co wpisuje a w razie włamania intruz i tak będzie miał dostęp do systemu. Przynajmniej ja tak myślę, może źle ,sam już nie wiem.

Zapytał więc napisałem.

Tak, wiem, ale warto zawsze napisać co dane polecenie i robi i jakie sa tego konsekwencje. Tyle razy już widziałem jak ludzie bezmyślnie przepisywali jakieś polecenie i wykonywali czyjeś instrukcje [1], że wolę dmuchac na zimne.

Z drugiej strony jeżeli jest jedyną osobą korzystającą  z tego kompa to chyba zagrożenie nie jest aż tak duże.

Tego nie można założyć - patrz zdanie powyżej ;-)

w razie włamania intruz i tak będzie miał dostęp do systemu.

No nie całkiem. Jest coś takiego jak eskalacja uprawnień. Wykorzystujesz dziurę w jakiejś zwykłej aplikacji użytkownika, potem dziurę w innym programie i masz konto roota ;-)

Często tak było w przypadku IE - MS nie chciał łatać jakichś tam prostych dziur w przeglądarce, bo twierdził, że nie da się tego wykorzystać. Gdy tych błędów było więcej, można było zyskać pełna kontrolę nad systemem. Dopiero wtedy wychodziła łatka ;-)

[1] wystarczy zobaczyć na ludzi instalujących eagle-usb. Ściągają wersję 1.9.8, bo tak było napisane w instrukcji (nie domyślą się, że wersja z wyższym numerkiem będzie lepsza). Robią symlinki do nie tej wersji źródeł kernela, bo też tak było napisane w instrukcji. Nie domyślą się, że trzeba poprawić niektóre polecenia. Czasami warto pisać artykuły jak dla osób z upośledzeniem umysłowym - nie będą robić potem głupot ;-)