ajma Napisano Wrzesień 16, 2005 Zgłoszenie Share Napisano Wrzesień 16, 2005 Witam wszytskich -to mój pierwszy post (jestem nowicjuszem w (_linuxie_ → Linuksie) ORT i w fedorze no ale kiedyś trzeba zacząć) wiem że pytanie banalne ale jeśli ktoś może wyjaśnić co to jest repozytorium Extras, będę wdzięczny Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
asasyn Napisano Wrzesień 16, 2005 Zgłoszenie Share Napisano Wrzesień 16, 2005 Miejsce w necie w którym są pliki uaktualnień, programów itp dla fedory. Plik odpowiedzialny za połączenie z tym miejscem to /etc/yum.repos.d/fedora-extras.repo. Niech ktoś mnie poprawi jak skopałem to wyjaśnienie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Faust_ Napisano Wrzesień 16, 2005 Zgłoszenie Share Napisano Wrzesień 16, 2005 Repozytorium to specjalny serwer z którego możesz ściągać biblioteki, programy poprzez program yum (polecam nakładkę yumex). Natomiast extras to repozytorium dodtakowe, w którym są pliki domyslnie nie instalaowane w systemie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
@perl Napisano Wrzesień 16, 2005 Zgłoszenie Share Napisano Wrzesień 16, 2005 to ja tez dorzuce swoje opare groszy Fedora-Extras to rzeczywiscie oprogramowanie dodatkowe dla Fedory i mimo iz jest rowniez (jak sam system) zupelnie darmowe, to przez pewne niuanse licencyjno-prawne nie moze zostac standardowo wlaczone do dystrybucji a repozytorium jest to miejsce (np. serwer, plyta DVD) ze zbiorem plikow rpm, czyli oprogramowania przygotowanego w formie pakietow (latwych do administrowania w systemie - instalacja/deinstalacjia itp.) aby w pelni korzystac z Fedora-Extras jak rowniez z innych repozytoriow z swietnym oprogramowaniem oraz sterownikami (np. Livna) pownienes odpowiednio skonfigurowac yuma: http://faq.fedora.pl Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
gajownik Napisano Wrzesień 16, 2005 Zgłoszenie Share Napisano Wrzesień 16, 2005 Fedora-Extras to rzeczywiscie oprogramowanie dodatkowe dla Fedory i mimo iz jest rowniez (jak sam system) zupelnie darmowe, to przez pewne niuanse licencyjno-prawne nie moze zostac standardowo wlaczone do dystrybucji Chyba Ci się pomyliło z Livna Core - główne programy potrzebne do działania systemu Extras - cała reszta wolnego oprogramowania. To co jest niewolne, binarne, obarczone licencjami i patentami ląduje w Livna. Extras to integralna część Fedory tak samo jak Core. Każdy może zostać deweloperem i trzymać tam swoje paczki. W przyszłości pakiety dostępne w Extras też będą rozprowadzane na płytkach CD i będzie można z nich korzystać podczas instalacji systemu. Na razie prace trwają, by można było w Anacondzie z tego repo intalować paczki bezpośrednio przez internet :] aby w pelni korzystac z Fedora-Extras jak rowniez z innych repozytoriow z swietnym oprogramowaniem oraz sterownikami (np. Livna) pownienes odpowiednio skonfigurowac yuma: http://faq.fedora.pl W przypadku FC4 i nowszych Extras jest już standardowo włączona. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
@perl Napisano Wrzesień 16, 2005 Zgłoszenie Share Napisano Wrzesień 16, 2005 Fedora-Extras to rzeczywiscie oprogramowanie dodatkowe dla Fedory i mimo iz jest rowniez (jak sam system) zupelnie darmowe, to przez pewne niuanse licencyjno-prawne nie moze zostac standardowo wlaczone do dystrybucji Chyba Ci się pomyliło z Livna czytalem kiedys (bylo to co prawda dawno ) na stronie red hata o pakietach wchodziacych w Core i bylo wyjasnione dlaczego niektore narzedzia/programy wystepuja tylko w Extras, powodem byly zmodyfikowane licencje LGPL i o ile w niektorych przypadkach znaczenie mialo to tylko dla developerow (dla uzytkownikow tylko takie ze musieli sobie dodatkowo pobrac) to dla kilku przypadkow np. Xfree86 zmiany w licencji spowodowaly odejscie od tych projektow i zastapienie ich w pelni wolnymi Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
gajownik Napisano Wrzesień 16, 2005 Zgłoszenie Share Napisano Wrzesień 16, 2005 Wiele razy czytałem strony na fedora.redhat.com (już jak wyszła FC1) i nigdy czegoś takiego tam nie widziałem :/ Przykładowo, na stronie http://fedora.redhat.com/participate/terminology.html jasno jest napisane, iż: These packages, like all packages that are part of The Fedora Project, must conform to the legal requirements of the project and conform to the Fedora Extras policies. [snip] Packages in Fedora Extras must be built entirely from software meeting the open source guidelines Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
@perl Napisano Wrzesień 16, 2005 Zgłoszenie Share Napisano Wrzesień 16, 2005 Wiele razy czytałem strony na fedora.redhat.com (już jak wyszła FC1) i nigdy czegoś takiego tam nie widziałem :/ Przykładowo, na stronie http://fedora.redhat.com/participate/terminology.html jasno jest napisane, iż:These packages, like all packages that are part of The Fedora Project, must conform to the legal requirements of the project and conform to the Fedora Extras policies. [snip] Packages in Fedora Extras must be built entirely from software meeting the open source guidelines ja to czytalem (gdzies kolo FC2) apropos przejscia na X.org i z tego co zrozumialem chodzilo o to iz pewne oprogramowanie pomimo wolnego charakteru ma taka linencje ze nie mozna dostaczac go wraz z dystrybucja (cos o tym ze nie moze wchodzic w sklad projektow "nadrzednych" czy cos takiego), natomiast mozna bylo zupelnie legalnie juz do zainstalowanej dystrybucji doinstalowac dobra, mowie to ogolnie luzno bo to bylo na tyle dawno ze nie jestem pewnien, wiec sie gajownik nie denerwuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
gajownik Napisano Wrzesień 17, 2005 Zgłoszenie Share Napisano Wrzesień 17, 2005 wiec sie gajownik nie denerwuj Ależ ja się nie denerwuję. Ze mnie jest "niespotykanie spokojny człowiek" ;-) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi