MitS Napisano Wrzesień 17, 2005 Zgłoszenie Share Napisano Wrzesień 17, 2005 Witam! Mam problem który jest dla mnie nie wygodny → niewygodny i który musze usunąć, ale niestety nie wiem jak Chodzi o to iż gdy wkładam dyskietkę, na której mam kilkanaście programów c++ (zajmujących 1 MB, a na dyskietce prócz nich nie ma nic innego) to wyśiwietla mi komunikat: mount: I could not determine the filesystem type, and none was specified a gdy z konsoli próbuje zamontować to dosłownie to samo :/ [mits@ozyrys dev]$ mount floppy mount: I could not determine the filesystem type, and none was specified [mits@ozyrys dev]$ Pomożecie ??? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
spyro Napisano Wrzesień 17, 2005 Zgłoszenie Share Napisano Wrzesień 17, 2005 wpisz w konsoli takie coś mount /dev/fd0 albo mount /dev/floppy Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
lszk Napisano Wrzesień 17, 2005 Zgłoszenie Share Napisano Wrzesień 17, 2005 W fstab przy opcji dla floppa ustaw typ na auto Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MitS Napisano Wrzesień 18, 2005 Autor Zgłoszenie Share Napisano Wrzesień 18, 2005 Tylko to wywaliło jak chciałem zrobić to co napisaliście: [mits@ozyrys ~]$ mount /dev/fd0 mount: I could not determine the filesystem type, and none was specified [mits@ozyrys ~]$ mount /dev/floppy mount: I could not determine the filesystem type, and none was specified [mits@ozyrys ~]$ [mits@ozyrys ~]$ su Password: [root@ozyrys mits]# mount /dev/floppy -fstab auto [root@ozyrys mits]# help me !!! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
asasyn Napisano Wrzesień 18, 2005 Zgłoszenie Share Napisano Wrzesień 18, 2005 Kiedyś dla testów sformatowałem dyskietke i nie nadałem systemu plików. Przy próbie podmontowania otrzymałem podobny komunikat. Pokaż wycinek fstab-a dotyczący dyskietki, sprawdź czy twój punkt montowania jest taki sam jak zadeklarowany w fstab Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MitS Napisano Wrzesień 18, 2005 Autor Zgłoszenie Share Napisano Wrzesień 18, 2005 Kiedyś dla testów sformatowałem dyskietke i nie nadałem systemu plików. Przy próbie podmontowania otrzymałem podobny komunikat. Pokaż wycinek fstab-a dotyczący dyskietki, sprawdź czy twój punkt montowania jest taki sam jak zadeklarowany w fstab yyy ... no nie bardzo wiem jak to zrobić :-( Jaką komendę wydaje sie by to uczynić ?? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
@perl Napisano Wrzesień 18, 2005 Zgłoszenie Share Napisano Wrzesień 18, 2005 cat /etc/fstab :] Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MitS Napisano Wrzesień 18, 2005 Autor Zgłoszenie Share Napisano Wrzesień 18, 2005 No to wynik tej komendy jest taki: /dev/VolGroup00/LogVol00 / ext3 defaults 1 1 LABEL=/boot /boot ext3 defaults 1 2 /dev/devpts /dev/pts devpts gid=5,mode=620 0 0 /dev/shm /dev/shm tmpfs defaults 0 0 /dev/proc /proc proc defaults 0 0 /dev/sys /sys sysfs defaults 0 0 /dev/VolGroup00/LogVol01 swap swap defaults 0 0 /dev/fd0 /media/floppy auto pamconsole,exec,noauto,managed 0 0 /dev/hdc /media/cdrecorder auto pamconsole,exec,noauto,managed 0 0 i co dalej ... ?? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
lszk Napisano Wrzesień 18, 2005 Zgłoszenie Share Napisano Wrzesień 18, 2005 Wpis wygląda dobrze. Co najwyżej, ja bym tam jeszcze dopisał opcje user, ale z tym problemem, to ona nie ma związku. Ja bym się dopatrywał błędów na dyskietce. Weź ją przeformatuj :] Skoro masz tam ważne pliki, to spróbuj, czy ruszy dyskietka pod windą. Jak tak, to skopiuj i formatuj :] Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
asasyn Napisano Wrzesień 19, 2005 Zgłoszenie Share Napisano Wrzesień 19, 2005 Daj w czystej konsoli mount /media/floppy Nie może być tak że windows jest lepszy Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mynus Napisano Wrzesień 19, 2005 Zgłoszenie Share Napisano Wrzesień 19, 2005 najpierw sprawdź to co napisał asasyn, a potem sprawdź tak: mount -t msdos /dev/fd0 /media/floppy albo mount -t vfat /dev/fd0 /media/floppy Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MitS Napisano Wrzesień 21, 2005 Autor Zgłoszenie Share Napisano Wrzesień 21, 2005 Dzieki wam!!! mount -t msdos /dev/fd0 /media/floppy albo mount -t vfat /dev/fd0 /media/floppy działa !!!! PS. A poza tym jestem tego samego zdania że nie może być lepszy od fedory jakiś tam windows Códotwórcy Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi