SebOOl Napisano Wrzesień 17, 2005 Zgłoszenie Share Napisano Wrzesień 17, 2005 Witam Spotkała mnie dziś dziwna systuacja. Mianowicie zauważyłem ze co chwila mrygają mi ikony na pulpicie i po sprawdzeniu okazało się że mam 100% utylizacji procesora a nie miałem własciwie nic uruchomione. Przełączyłem się na konsole a tam od cholery komunikatów. Ostatnie linijki to: hdc: status error: status=0x51 { DriveReady SeekComplete Error } hdc: status error: error=0x04 { AbortedCommand } ide: failed opcode was: unknown hdc: status error: status=0x51 { DriveReady SeekComplete Error } hdc: status error: error=0x04 { AbortedCommand } ide: failed opcode was: unknown hdc: ATAPI reset complete hdc: status error: status=0x51 { DriveReady SeekComplete Error } hdc: status error: error=0x04 { AbortedCommand } ide: failed opcode was: unknown Zastanawiam się czy problem tkiw w moim napędzie CD czy może jest problem z felernym modułem IDE (ten moduł jakiś pechowy jest ciągle zmieniają się jego opiekunowie). Spotkał się ktoś z was z czymś takim ?? Aha wcześniej rippowałe mpłyt e CD i kodowałem do flaca ale niestety z blizej nie określonej przyczyny pliki wynikowe są bezużyteczne (_poniewasz_ → ponieważ) ORT nie da się ich odczytać. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
@perl Napisano Wrzesień 17, 2005 Zgłoszenie Share Napisano Wrzesień 17, 2005 Zastanawiam się czy problem tkiw w moim napędzie CD czy może jest problem z felernym modułem IDE niestety z czyms takim sie nie spotkalem, jaki model CD masz? czy dla innych dyskow tez pokazuja sie bledy? narazie proponuje fizycznie odlaczyc naped CD i zobaczyc czy nadal beda ukazywaly sie bledy w dzialaniu modulu Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
SebOOl Napisano Wrzesień 18, 2005 Autor Zgłoszenie Share Napisano Wrzesień 18, 2005 Na drugim CD-Romie tj nagrywarce też dzieją się cuda ... moze trochę inne ale też printk: 181 messages suppressed. Buffer I/O error on device hdd, logical block 0 hdd: command error: status=0x51 { DriveReady SeekComplete Error } hdd: command error: error=0x54 { AbortedCommand LastFailedSense=0x05 } ide: failed opcode was: unknown ATAPI device hdd: Error: Illegal request -- (Sense key=0x05) Illegal mode for this track or incompatible medium -- (asc=0x64, ascq=0x00) The failed "Read 10" packet command was: "28 00 00 00 00 00 00 00 02 00 00 00 00 00 00 00 " end_request: I/O error, dev hdd, sector 0 A moze to wina płyt. Nie na kazdej tak się dzieje. BTW Jak dostaje zawrotną ilość komunikatów to czy da się je jakoś wyłączyć ale po tym jak już sie pokazują. Czyli nie chodzi mi o wyłączenie wyświetlania tych komunikatów w opcjach startowych jądra. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
@perl Napisano Wrzesień 18, 2005 Zgłoszenie Share Napisano Wrzesień 18, 2005 Na drugim CD-Romie tj nagrywarce też dzieją się cuda ... no to pozostaje nam modul IDE w linuksie oraz twoj kontroler IDE na plycie glownej, mozliwe ze problem dotyczy jednego i drugiego nie jestem specjalisa w tej materii, ale doradzalbym poszukanie w bugzilli podobnego przypadku, a jezeli nie znajdziesz to zglos to A moze to wina płyt. Nie na kazdej tak się dzieje. plyty maja tylko posrednia wine, bo dzieje sie to najprawdopodobniej przy korekcji bledow przez naped, modul IDE w linuksie najprawdopodobniej zle wtedy odbiera stany napedu BTW Jak dostaje zawrotną ilość komunikatów to czy da się je jakoś wyłączyć ale po tym jak już sie pokazują. wyswietlanie bledow (strumien stderr) mozesz: wylaczyc/wlaczyc albo przekierowac (np. do pliku), aby tylko czesc dotyczaca napedow wylaczyc z konsoli bledow, bo z tego co zrozumialem o to Ci chodzi, bledy przekierowujesz do pliku-skryptu ktory filtruje tresc, inne rozwiazanie jakos nie przychodzi mi do glowy Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi