rpbyc Napisano Czerwiec 7, 2004 Zgłoszenie Share Napisano Czerwiec 7, 2004 Cześć, witam wszystkich po raz pierwszy na tym forum! Czy Wam też po zainstalowaniu FC2 przestał działać głośnik systemowy (speaker)? Wkurzające jest jak nie ma sygnalizaji dźwiękowej błędów pod konsolą... -- Robert Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
gajownik Napisano Czerwiec 7, 2004 Zgłoszenie Share Napisano Czerwiec 7, 2004 modprobe pcspkr Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
rpbyc Napisano Czerwiec 8, 2004 Autor Zgłoszenie Share Napisano Czerwiec 8, 2004 modprobe pcspkr He he. Dobre. Ciekawe co autorom przyświecało żeby wywalić pcspeakera ze "standardowej" obsługi... Dzięki! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
gajownik Napisano Czerwiec 8, 2004 Zgłoszenie Share Napisano Czerwiec 8, 2004 Ciekawe co autorom przyświecało żeby wywalić pcspeakera ze "standardowej" obsługi... Lepiej jest robić wszystko modułowo, bo można dopasować system do swoich potrzeb. Mi to np. przeszkadzało, a właściwie mojej siostrze, szczególnie po 23 buczał jej głośniczek :-) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
rpbyc Napisano Czerwiec 8, 2004 Autor Zgłoszenie Share Napisano Czerwiec 8, 2004 Lepiej jest robić wszystko modułowo, bo można dopasować system do swoich potrzeb. Właściwie masz rację, ale np. aby dodać obsługę ntfs'a musiałem zrekompilować jądro, bo inaczej przy $ modprobe ntfs było "module not found". Co prawda w porównaniu ze starymi czasami kompilacja jądra to tutaj pestka, ale czasu trochę zabiera. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
gajownik Napisano Czerwiec 8, 2004 Zgłoszenie Share Napisano Czerwiec 8, 2004 $ modprobe ntfs było "module not found". Dwa słowa - Microsoft, prawnicy ;-) To jest zupełnie inna sprawa. Była już tu wiele razy omawiana: ten moduł powstał dzięki technice "reverse engeneering", czy jak to się tam pisze, a w juesej jest to nielegelne. A że RedHat podlega prawu USA, więc nie mógł sobie pozwolić na jego umieszczenie. Ponieważ jest to tylko moduł, dlatego wystarczy go sobie ściągnąć ze strony projektu w paczce rpm - nie trzeba nic kompilować :-) PS Z konta zwykłego użytkownika widzi Ci program modprobe? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
rpbyc Napisano Czerwiec 9, 2004 Autor Zgłoszenie Share Napisano Czerwiec 9, 2004 PS Z konta zwykłego użytkownika widzi Ci program modprobe? Z tego co pamiętam to nie (w tej chwili, wstyd się przyznać, jestem pod win), ale wystarczy /sbin/modprobe, jednak i tak modułu chyba nie załaduje (nie próbowalem spod usera). Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
gajownik Napisano Czerwiec 9, 2004 Zgłoszenie Share Napisano Czerwiec 9, 2004 Z tego co pamiętam to nie (w tej chwili, wstyd się przyznać, jestem pod win), ale wystarczy /sbin/modprobe No to wiem, że tak można, ale tak się tylko pytałem, bo był sam znaczek dolara i trochę mnie to intrygowało :-) Nie zmieniałeś niczego w zmiennej PATH? Zwykli użytkownicy raczej nie powinni "widzieć" plików z /sbin... To, że jesteś pod Windowsem, to nie żaden wstyd ;-) Nie da się od razu bezboleśnie przejść na Linuksa. Potrzeba na to czasu. Brak niektórych aplikacji zbyt łatwo na to nie pozwala :/ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
rpbyc Napisano Czerwiec 10, 2004 Autor Zgłoszenie Share Napisano Czerwiec 10, 2004 No to wiem, że tak można, ale tak się tylko pytałem, bo był sam znaczek dolara i trochę mnie to intrygowało :-) Nie zmieniałeś niczego w zmiennej PATH? Aha! I tu mnie złapałeś, powinien być hash - moja pomyłka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi