tommy.s Napisano Wrzesień 19, 2005 Zgłoszenie Share Napisano Wrzesień 19, 2005 Witam Mam Fedorę Core 4 i zainstalowałem sterowniki nvidi. Niestety GL nie działa. Wszystko jest skonfigurowane poprawnie, ale logi X-ów podają, że nie można załadować rozszerzeń GLX. Może ktoś ma jakąś radę. Czytałem gdzieś, że jakieś biblioteki mogą powodować problemy ale nie potrafię tego sam zlokalizować. Pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
@perl Napisano Wrzesień 19, 2005 Zgłoszenie Share Napisano Wrzesień 19, 2005 wylaczyles X-y kiedy instalowales sterowniki? postepowales zgodnie z tym FAQ: http://faq.fedora.pl/#nvidia ? poczytaj na forum o problemach i sposobach instalacji tych kart Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tommy.s Napisano Wrzesień 26, 2005 Autor Zgłoszenie Share Napisano Wrzesień 26, 2005 Witam, Instalowałem sterowniki ze źródeł. Wszystko na pewno skonfigurowałem poprawnie. A i nie mam internetu więc nie mogę sobie instalować progów tak jak jest w tutorialu, który podałeś. Może jeszcze jakieś rady? Dzsiękuję i pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
@perl Napisano Wrzesień 26, 2005 Zgłoszenie Share Napisano Wrzesień 26, 2005 Instalowałem sterowniki ze źródeł. no i popelniasz blad, Fedora jest systemem pakietowym i nie pownienes smiecic kompilacja ze zrodel, no chyba ze masz jakies powody (czyt. uwazasz ze potrafisz lepiej dobrac optymalizacje kompilacji niz goscie z livna) Wszystko na pewno skonfigurowałem poprawnie. ja bym polemizowal, w koncu stery Ci nie dzialaja A i nie mam internetu więc nie mogę sobie instalować progów tak jak jest w tutorialu, który podałeś. no to jak pobrales zrodla sterownikow? jezeli masz dostep do internetu z innego komputera mozesz pakiety pobrac, przeniesc je na np. plycie CD-RW i zainstalowac u siebie Pobieranie odpowiednich plikow z livna.org (zakladajac ze masz jadro 2.6.12-1.1456 oraz Fedore Core 4 32 bitowa): wget http://rpm.livna.org/fedora/4/i386/RPMS.lvn/nvidia-glx-1.0.7676-0.lvn.2.4.i386.rpm wget http://rpm.livna.org/fedora/4/i386/RPMS.lvn/kernel-module-nvidia-2.6.12-1.1456_FC4-1.0.7676-0.lvn.2.4.i686.rpm Instalacja plikow u siebie na mszynie (w trybie tekstowym, przejscie do tego trybu przy pomocy polecenia telinit 3 potem wejdz na pierwsza konsole przy pomocy [Ctrl]+[Alt]+[F1]): rpm -ivh nvidia-glx-1.0.7676-0.lvn.2.4.i386.rpm kernel-module-nvidia-2.6.12-1.1456_FC4-1.0.7676-0.lvn.2.4.i686.rpm teraz wydaj polecenie: telinit 5 i powinny juz stery dzialac no chyba ze przez kompilacje ze zrodel namieszales w systemie... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
gajownik Napisano Wrzesień 26, 2005 Zgłoszenie Share Napisano Wrzesień 26, 2005 uwazasz ze potrafisz lepiej dobrac optymalizacje kompilacji niz goscie z livna Tutaj nie ma możliwiści żadnej optymalizacji, gdyż te sterowniki są binarne, bez źródeł. Kompiluje się tylko moduł jądra. Instalacja plikow u siebie na mszynie (w trybie tekstowym Nie trzeba w trybie tekstowym OT Tak, dzisiaj mam zły humor i się wszystkiego czepiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
@perl Napisano Wrzesień 26, 2005 Zgłoszenie Share Napisano Wrzesień 26, 2005 Nie trzeba w trybie tekstowym OT Tak, dzisiaj mam zły humor i się wszystkiego czepiam hehe czepialski ...a eksperci z nvidia sie wypowiadali na ten temat i jest to wysoce zalecane nie ma natomiast takich zalecen w przypadku instalacji sterownikow ATI, a jednak bywaja sytuacje (szczegolnie przy aktualizacjach sterownikow) kiedy warto tez to zrobic w trybie tekstowym Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość _PaT Napisano Wrzesień 26, 2005 Zgłoszenie Share Napisano Wrzesień 26, 2005 Mam dla Was consensus, zalecają to wszyscy (: Po instalacji sterowników ponownie uruchomić Iksy (: ATi dawniej także zalecało instalację przy wyłączonych Iksach, ale teraz zrobili graficzny instalator, bo na forum rage3d dziesiątki ludzi męcyzły mtipeta, to biedak w końcu się zlitował i zrobił GUI. Oczywiście teraz trzeba już instalować w trybie graficznym, chyba że zdobędziesz odpowiednią paczkę Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tommy.s Napisano Październik 1, 2005 Autor Zgłoszenie Share Napisano Październik 1, 2005 Witam, Widzę, że dyskusja się ożywiła. Na szczeście poradziłem już sobie z tym problemem i wszystko śmiga jak trzeba, a mianowicie: Odinstalowałem sterowniki. Wyłączyłem SELINUX i zainstalowałem ponownie stery nvidi. Wszystko działa. Pozdrawiam i dziękujęza rady Tommy Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi