Sand-fly Napisano Wrzesień 19, 2005 Zgłoszenie Share Napisano Wrzesień 19, 2005 Temat zapewne byl ale mam taki problem. Jak mam podmontowac dysk kumpla ? Mam juz w komputerze 1 dysk twardy i teraz chce w kieszeni dolozyc 2 ? Jaki polecenie wpisac aby go zamontowac ? Na ten pierwszyszy w kompie wpisuje cos takiego mount /dev/hdc1 /mnt/test/ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
lszk Napisano Wrzesień 19, 2005 Zgłoszenie Share Napisano Wrzesień 19, 2005 1-sze pytanie, to jaki ma on system plików. Jeżeli fat, to skorzystaj z arta gajownika → http://forum.fedora.pl/index.php?showtopic...4&hl=montowanie Jeżeli to ntfs, to najpierw musisz doinstalować plugin do niego → http://faq.fedora.pl/#ntfs Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
byniu85 Napisano Wrzesień 21, 2005 Zgłoszenie Share Napisano Wrzesień 21, 2005 Jak zapisać zmiany z montowaniem by po ponownym uruchomieniu kompa byly zamontowane te dyski lub partycje? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
lszk Napisano Wrzesień 21, 2005 Zgłoszenie Share Napisano Wrzesień 21, 2005 W zależmości od edytora. W takim vimie, po wpisaniu naciskasz esc, a potem wpisujesz :wq. W mcedit naciskasz F10. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
byniu85 Napisano Wrzesień 21, 2005 Zgłoszenie Share Napisano Wrzesień 21, 2005 Nie nie nie, nie zrozumiałeś mnie, albo ja niewyrażnie napisałem. Chodzi mi o to, że zamontowałem sobie dysk mount /dev/hdb1 /media/winda kończe pracę z FC4 - wyłączam kompa. Założmy na drugi dzień, albo nawet po 5 minutach uruchamiam kompa i FC4. I co się okazuję, że nie mam zamontowanego /media/winda. Co zrobić by tak nie było?? Dzieki z góry Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
lszk Napisano Wrzesień 21, 2005 Zgłoszenie Share Napisano Wrzesień 21, 2005 Aaa ;-) http://forum.fedora.pl/index.php?showtopic=4544 [edit] Zresztą kurde ja ten link już w tym topicu podawałem Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Legion83 Napisano Wrzesień 21, 2005 Zgłoszenie Share Napisano Wrzesień 21, 2005 Jak zapisać zmiany z montowaniem by po ponownym uruchomieniu kompa byly zamontowane te dyski lub partycje? Wyedytować /etc/fstab i dopisać tam te nowe dyski. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
byniu85 Napisano Wrzesień 21, 2005 Zgłoszenie Share Napisano Wrzesień 21, 2005 tak tylko najgorsze jest to że moj fstab wygląda tak: LABEL=/ / ext3 defaults 1 1 LABEL=/boot /boot ext2 defaults 1 2 /dev/devpts /dev/pts devpts gid=5,mode=620 0 0 /dev/shm /dev/shm tmpfs defaults 0 0 LABEL=/home /home ext3 defaults 1 2 LABEL=/podreczna /podreczna ext3 defaults 1 2 /dev/proc /proc proc defaults 0 0 /dev/sys /sys sysfs defaults 0 0 LABEL=/usr /usr ext3 defaults 1 2 LABEL=SWAP-hdb10 swap swap defaults 0 0 /dev/hdb1 /media/winda vfat deflauts 0 0 /dev/hdb5 /media/inne vfat deflauts 0 0 /dev/hdc /media/cdrecorder auto pamconsole,exec,noauto,managed 0 0 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
lszk Napisano Wrzesień 21, 2005 Zgłoszenie Share Napisano Wrzesień 21, 2005 /dev/hdb1 /media/winda vfat deflauts 0 0 zamień na np. /dev/hdb1 /media/winda vfat auto,users,umask=0,rw,utf8,quiet 0 0 A potem umount -a i mount -a. Dowiesz się, czy wpisy są dobre. IMO tu się tylko o opcje auto rozchodzi. Dlatego się nie montują same. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
byniu85 Napisano Wrzesień 21, 2005 Zgłoszenie Share Napisano Wrzesień 21, 2005 Nio tak jak mogłem na to nie wpaść Dzieki serdeczne - już zaczynało mnie to wkurzać Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Adi1981 Napisano Wrzesień 21, 2005 Zgłoszenie Share Napisano Wrzesień 21, 2005 /dev/hdb1 /media/winda vfat deflauts 0 0 /dev/hdb5 /media/inne vfat deflauts 0 0 tak btw. miales literowke w fstabie - powinno byc "defaults" Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi