ky7en Napisano Wrzesień 20, 2005 Zgłoszenie Share Napisano Wrzesień 20, 2005 Witam Od niedawna jest Gnome 2.12, wiec wypadalo by Fedorke update`dować, ale jak to zrobic zeby wszystko stablinie dzialo ? W yumex nie ma Gnome 2.12, moze sa jakies mirrory do yumex który zawiera gnome 2.12. POzdrowienia Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
grno Napisano Wrzesień 20, 2005 Zgłoszenie Share Napisano Wrzesień 20, 2005 http://fedoranews.org/mediawiki/index.php/...me_2.12_desktop Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ky7en Napisano Wrzesień 20, 2005 Autor Zgłoszenie Share Napisano Wrzesień 20, 2005 Dobry Wieczor Os; Fedora Core 4 x86-64 Dziekuje za odpowiedz. Hm..napotkalem problem ;/ Stworzylem plik nrpms.repo w kleilem do niego [nr-production] name=Fedora Core $releasever - $basearch - nrpms.net/production #baseurl=http://yum.nrpms.net/fedora-$releasever-$basearch/production/ mirrorlist=http://yum.nrpms.net/fedora-$releasever-$basearch/production/mirrors-nrpms enabled=1 gpgcheck=0 %yum update Setting up Update Process Setting up repositories updates-released 100% |=========================| 951 B 00:00 Cannot find a valid baseurl for repo: nr-production Hm...jak poradzic sobie z tym ? Pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
grno Napisano Wrzesień 21, 2005 Zgłoszenie Share Napisano Wrzesień 21, 2005 Ooops. Nie ma dla x86-64. Tylko i386 i ppc. Sprawdź, czy można z i386. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Akrisr Napisano Październik 1, 2005 Zgłoszenie Share Napisano Październik 1, 2005 czesc... wlasnie zrobilem update gnome do 2.12 wszystko chula ale przy logowaniu wywala taki komunikat plik konfiguracyjny zawiera niepoprawny wiersz polecenia dla okna logowania, zostalo wiec wykonane domyslne polecenie.popraw konfiguracje... no i troche jestem w kropce ?? najprawdopodobnie zostal gdzis wiersz po gnomie 2.10... tylko nie wiem gdzie moze on byc Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość _PaT Napisano Październik 1, 2005 Zgłoszenie Share Napisano Październik 1, 2005 W yumex nie ma Gnome 2.12, moze sa jakies mirrory do yumex który zawiera gnome 2.12. Mimo, że tak polecają z wikipedii Fedory to ja odradzam korzysatnia z zewnętrznych repozytoriów, szczególnie mało doświadczonym użytkownikom. Ja gnome 2.12 wgrałem takim poleceniem: yum --enablerepo=development update gnome Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Akrisr Napisano Październik 1, 2005 Zgłoszenie Share Napisano Październik 1, 2005 z tamtym czyms poradzilem sobie... z interfejsu graficznego... gnome odwolywal sie do ekranu logowania ktorego juz ni ma... ale w feforze klikania wylaczylem mu serwer x... i teraz staram sie go wlaczyc metodami prob i bledow przy logowaniu mam teraz taki komunikat w konfiguracji nie zdefiniowano serwerów i nie jest aktywne xdmcp. GDM uruchomil pojedynczy serwer... ... a wczesniej nie bylo takiego komunikatu... znow popsulem jak wlaczyc poprawnie serwer xdmcp... ?? no poprawilem... szkod bylo niewiele polecam wszystkim nowego gnoma... jest szybszy a co mnie najbardziej cieszy dziala demon schowka...tzn kopiuje tekst zamykam dok. i wklejam ... w gnome 2.10 tego nie bylo Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
grno Napisano Październik 1, 2005 Zgłoszenie Share Napisano Październik 1, 2005 Ja gnome 2.12 wgrałem takim poleceniem: yum --enablerepo=development update gnome [root@localhost ~]# yum --enablerepo=development update gnome Setting up Update Process Setting up repositories livna 100% |=========================| 951 B 00:00 updates-released 100% |=========================| 951 B 00:00 development 100% |=========================| 1.1 kB 00:00 base 100% |=========================| 1.1 kB 00:00 extras 100% |=========================| 1.1 kB 00:00 Reading repository metadata in from local files Could not find update match for gnome No Packages marked for Update/Obsoletion Co jest źle, _PaT? I czy lepiej robić upgrade, czy poczekać na FC5? Tak z praktycznego punktu widzenia :-) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
arturek Napisano Październik 1, 2005 Zgłoszenie Share Napisano Październik 1, 2005 ma być chyba tak yum --enablerepo=development update gnome* Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość _PaT Napisano Październik 1, 2005 Zgłoszenie Share Napisano Październik 1, 2005 Ja gnome 2.12 wgrałem takim poleceniem: yum --enablerepo=development update gnome Co jest źle, _PaT? Sorry, popełniłem poważny błąd (tak to jest, jak człowiek w pośpiechu). Nie ma paczki o nazwie gnome. Należy użyć polecenia:yum --enablerepo=development update gnome\* Wtedy wszyskie pakiety gnome'a zostaną zaktualizowane. I czy lepiej robić upgrade, czy poczekać na FC5? Tak z praktycznego punktu widzenia :-) Z praktycznego (może nawet pragmatycznego) najlepiej zawsze poczekać na stabliną wersję. Może jeszcze pojawi się gnome dla FC4, kto wie (przyznam szczerze, że jakoś przeoczyłem tę informację. ma być chyba tak yum --enablerepo=development update gnome* Nie tak, * wyrzuci do polecenia wszystko co jest w bieżącym katalogu, a nie w bazie danych RPM. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość _PaT Napisano Październik 1, 2005 Zgłoszenie Share Napisano Październik 1, 2005 Może jeszcze pojawi się gnome dla FC4, kto wie (przyznam szczerze, że jakoś przeoczyłem tę informację. Nadrobiłem zaległości doczytałem. Oficjalnie na 99% nie będzie paczek gnome'a 2.12 dla FC4. Wcale mnie to nie dziwi, lepiej zająć się FC5, nie? Jak ktoś chce wgrać jednak nowszą wersję, to zaleca się sposób opisany w wiki, a nie taki jak podałem! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
grasnal Napisano Październik 1, 2005 Zgłoszenie Share Napisano Październik 1, 2005 Masz na mysli ten artykul? Pytam dla pewnosci. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość _PaT Napisano Październik 1, 2005 Zgłoszenie Share Napisano Październik 1, 2005 Masz na mysli ten artykul? Pytam dla pewnosci. Istotnie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pinklerose Napisano Październik 2, 2005 Zgłoszenie Share Napisano Październik 2, 2005 Zanim cokolwiek zrobie w tej sprawie wole sie spytac. Co w przypadku gdy podczas instalacji cos bedzie nie tak i np. nie rusza X? W jaki sposob bedzie mozna wrocic do poprzedniej wersji Gnome? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Akrisr Napisano Październik 2, 2005 Zgłoszenie Share Napisano Październik 2, 2005 nie bedzie powrotu mi sie posypal... gnomik 2.12... chcialem dzis porawkie zrobic ale repezytetorium nrpms.repo jest niedostepne ?? ciekawe... ale zawsze mi sie foedora wysypuje jak ja yum update... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi