avogadro Napisano Wrzesień 21, 2005 Zgłoszenie Share Napisano Wrzesień 21, 2005 Bardzo prosze o pomoc bo już od 3 dni się z tym męcze i nie moge rozwiazać poniższego problemu, otóż chce zainstalować sobie kilka programów które wymagają odpowiednich bibliotek zainstalowałem GLib'a i teraz jak coś konfiguruje to wywala mi coś takiego checking for pkg-config... (cached) /usr/local/bin/pkg-config checking for GLIB - version >= 2.0.0... *** 'pkg-config --modversion glib-2.0' returned 2.8.0, but GLIB (2.4.8) *** was found! If pkg-config was correct, then it is best *** to remove the old version of GLib. You may also be able to fix the error *** by modifying your LD_LIBRARY_PATH enviroment variable, or by editing *** /etc/ld.so.conf. Make sure you have run ldconfig if that is *** required on your system. *** If pkg-config was wrong, set the environment variable PKG_CONFIG_PATH *** to point to the correct configuration files no configure: error: *** GLIB 2.0.0 or better is required. The latest version of *** GLIB is always available from ftp://ftp.gtk.org/. If GLIB is installed *** but not in the same location as pkg-config add the location of the file *** glib-2.0.pc to the environment variable PKG_CONFIG_PATH. Szukam po roznych plikach i nie moge tego znaleźć będę wdzieczny za pamoc bo już nie moge skończyły mi sie pomysły co z tym moge zrobić a jak starego gliba odinstalować to nie wiem bo jak chce usunąc cały pakiet to wywala mi ze musze usunąć także 50 innych pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
fraDiavolo Napisano Wrzesień 21, 2005 Zgłoszenie Share Napisano Wrzesień 21, 2005 co ci zwraca rpm -qa | grep glib ??? modyfikacja ścieżki powinna wyglądać jakoś tak #export LD_LIBRARY_PATH=/usr/local/lib #export PKG_CONFIG_PATH=/usr/local/glib-2.8.0 a żeby nie usunęło ci innych pakietów oprócz glib musisz użyć komendy # rpm -e --nodeps glib (usunięcie bez sprawdzania zalezności) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
avogadro Napisano Wrzesień 21, 2005 Autor Zgłoszenie Share Napisano Wrzesień 21, 2005 BARDZO DZIKUJE potrzeba mi było właśnie tego export bo nie wiedzialem co zrobic z tym PKG_CONFIG_PATH tylko ze zamiast #export PKG_CONFIG_PATH=/usr/local/glib-2.8.0 użyłem #export PKG_CONFIG_PATH=/usr/local/lib/glib-2.0 bo właśnie w tym katalogu jest u mnie zainstalowane:) Jeszcze raz wielkie DZIEKI Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
gajownik Napisano Wrzesień 26, 2005 Zgłoszenie Share Napisano Wrzesień 26, 2005 # rpm -e --nodeps glib (usunięcie bez sprawdzania zalezności) A potem podczas aktualizacji ta paczka znowu powróci #export PKG_CONFIG_PATH=/usr/local/lib/glib-2.0 Zainstlowałes jakąś starą wersję 2.0? Po jakiego grzyba to zrobiłeś skoro masz w systemie znacznie nowszą wersję? Wystarczyło doinstalować glib2-devel i by Ci się programy spokojnie kompilowały. Smiecisz tylko w systemie i tylko czekać kiedy Ci on padnie... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi