Skocz do zawartości

Czy Bedzie Chodzil Na Celeronie 500

ajma

Rekomendowane odpowiedzi

Na gnome przy jakiejs "inteligentnej" instalce i kilku modyfikacjach startowych (setup z roota) - bedzie dzialal :P Tylko nie uruchamiaj na nim GIMP + FF z kilkoma tabami + kompilacja czegos ~~.

Moze nawet na KDE pojdzie? oO

edit - na moim kompie tez mialem Mandaryne 10 i niesamowicie mulila - na FC4 dziala cudownie ;)

No narazie nie dałem rady zainstalować tego icewm - no i troszkę przymulascie chodzi na gnome. Mam pytanie jeden z was napisał:

"Na gnome przy jakiejs "inteligentnej" instalce i kilku modyfikacjach startowych (setup z roota) - bedzie dzialal Tylko nie uruchamiaj na nim GIMP + FF z kilkoma tabami + kompilacja czegos ~~."

Jak dokonać modyfikacji startowych tak zeby system nie obciazal tak ramu i procesora?

Najprościej to wywalić maksymalną liczbę zbędnych usług (daemonów), mimo wszystko zrezygnować z GNOME na rzecz czegoś lżejszego np. XFCE bo 128 MB Ram to mało na rozudowane środowisko pracy. Jest jeszcze możliwość "odchudzenia" GNOME wyłączając pewne jego usługi uruchamiane przy starcie (o ile takie są).

Xfce czasem się troche muli na 256 RAM nawet, dlatego ja polecam fluxboxa albo już wspomnianego icewm.

No narazie nie dałem rady zainstalować tego icewm

Napisz dokładnie, co robisz i jaki błąd/błędy wyskakują.

Oprócz wyłączenia zbędnych deamonów, wyłącz też w grub.conf wpis nt. rhgb i dobrze tez się pozbyć wszystkich *dm'ów, bo tez kompa spowalniają.