Skocz do zawartości

Kde I Upiększanie ....

MitS

Rekomendowane odpowiedzi

Ostatnio z konieczności przeżuciłemprzerzuciłem się z GNOME na KDE (nie jestem z tego powodu dumny ;) ) ponieważ mam maturkę z infy i niestety na maturze jest linux z KDE i tak mój problem polega na tym iż w GNOME wszystko pięknie ładnie da się ustawić a w tym walonym KDE nie !!1 (prawdopodobnie nie umiem :( )

I tak proszę was o jakiś tourial zmienienia wygladu ikonek w systemie, zmieny splash screena, kolorystyki i całego motywu np. Coś na wzór MacOS. I tak nie mówcie mi o centru sterowania że tam się coś wybiera bo to akurat wiem, tylko problem jest wtedy że gdy pobieram jakiś motyw z neta to jak go zainstalować by działało ??? (bo po przez opcję "zainstaluj motyw" w centrum sterowania to spakowanego archiwum nie odnajduje, a gdy wezme ./install.sh to mi się niby zainstalował, ale jak zmieniam motyw to tylko obramwania mi się zmieniają).

Pomocy!!!

TURIaLE (najlepiej w PL), wskazówki, strony z motywami mile widziane !!!

SOA#3: "Dziwne u mnie dziala" :D

Po prostu moze nie sciagasz calego motywu tylko same dekoracje okna.Czasami cos jest niepoprawnie nazwane "motywem". Ja nie mialem zadnego nigdy problemu.

W KDE występują kolejno : Dekoracje Okien (czyli popularna rameczka), Style (W Gnome się to nazywa Elementy Sterujące) i Ikonki. Wszystko to możesz pobrać ze strony www.kde-look.org. Jest to tam rozdzielone tak więc nie powinieneś mieć problemu. Dodatkowo KDE posiada silnik obsługi dekoracji okien IceWM. Jeżeli zaś chodzi o tematy. Jest to odpowiednik kompozycji z MS Windows, ale żeby dany temat funkcjonował poprawnie musisz mieć jego elementy składowe. Najczęściej ten kto sklecił dany temat podaje listę elementów , które wykorzystał i które muszą być w środowisku obecne. Co do modyfikacji KDE żeby wyglądało jak MacOS. Musisz pobrać źródła lub zainstalować z paczki Baghire.(znajdziesz to o ile dobrze pamiętam na repozytorium kde-redhat dla yuma). Znajdziesz teraz odpowiednio styl i dekorację okna. Hulaj dusza piekła nie ma możesz ustawić wygląd MacOS poczynając od wersji 9 na 10.x kończąc. Aby mieć dockera zainteresuj się programami Ksmoothdock (www.kde-apps.org) lub Kooldock(ktown.kde.cl/kooldock/). Zestaw ikonek polecam RAD8( istnieje w 7 odmianach poczynając od wersji grafitowej do wersji limonkowej- oczywiście znajdziesz go na www.kde-look.org). I to by było tyle. Miłej zabawy życzę. :)

Moja matura byla jeszcze za czasow RedHata 4.2 i w szkole nikt nie slyszal o czyms takim jak Linux / Unix, only W$ 95 / 98. To widze ze polska edukacja w szkolach poszla do przodu. Czego was tam ucza na tych zajeciach skoro musisz sie koniecznie przejsc na KDE z Gnoma ... macie zaliczenia z ustawiania wodotryskow, splashy, themsow ? Pytam z ciekawosci.

Dzięki Bartucha82... zaraz spróbuje zrobić to o czym mi napisałeś.

A jeśli chodzi o mature to po pierwsze nie mam informatyki w szkole (jestem samoukiem B) )

Po drugie na maturze nowej jest do wyboru system: Wintows pracujący na NTFS oraz Linux pracujący pod KDE (i są tylko te dwie opcje).

I wiesz ja zawsze używałem gnome i polubiłem go tak że nie moge się przestawić na kde, bo w gnome wszystko prosto zmienić, wsyztsko wg. mnie jest bardziej dopracowane (ale to tylko moje skromne zdanie).

Pozdrawiam