szpila Napisano Wrzesień 22, 2005 Zgłoszenie Share Napisano Wrzesień 22, 2005 Witam Jestem totalnie zielony w temacie i musze dzisiaj, ew. jutro(jak najszybciej) postawić dwa systemy na jednym kompie (na jednym dysku, tj notebook). Od czego zacząć, ja sformatowac partycje przy instalacji Windy? Który system lepiej postawić pierwszy? Pomożecie? Pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
przemk Napisano Wrzesień 22, 2005 Zgłoszenie Share Napisano Wrzesień 22, 2005 Od czego zacząć, ja sformatowac partycje przy instalacji Windy? Który system lepiej postawić pierwszy? Pomożecie? pomozemy 1. pierwsza stawiasz winde 2. jesli bedziesz chcial miec bezproblemowy dostep z linuksa do partycji z winda, wtedy windowsa zainstaluj na fat32 3. na nieprzydzielonym miejscu zadnym partycjom miejscu instalujesz linuksa 4. jesli z poziomu "windyNT" chcesz miec dostep do partycji linuksowej to polecam ext2ifs Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
szpila Napisano Wrzesień 22, 2005 Autor Zgłoszenie Share Napisano Wrzesień 22, 2005 Ok dzieki, czyli Instaluje WINXP, i dziele partycje np tak: 5 GB na system podstawowa fat32 , 15 GB na dane rozszerzona fat32, i zostawiam 10 GB na (_linuxa_ → Linuksa) ORT niepodzielone/nieprzydzielone wcale? i jak juz mam Win xP , to wkładam płytke od FC4 i męcze się z tymi parametrami dysków które mozna odczytac w Biosie ? liczba cylindrów ip.?? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
grasnal Napisano Wrzesień 22, 2005 Zgłoszenie Share Napisano Wrzesień 22, 2005 Jezeli instalujesz w trybie graficznym to bedziesz mial do wyboru cos jak "automatyczny podzial na partycje", a pozniej "wykozystaj wolne miejsce". Ewentualnie mozesz pobawic sie diskdruidem (opcja podczas instalacji) i sam postawic partcje linuksowe w wolnym obszarze dysku. Nie jest to trudne, ja, lama to zrobilem bez wiekszych komplikacji to i tobie sie uda Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
przemk Napisano Wrzesień 22, 2005 Zgłoszenie Share Napisano Wrzesień 22, 2005 Ok dzieki, czyli Instaluje WINXP, i dziele partycje np tak:5 GB na system podstawowa fat32 ,15 GB na dane rozszerzona fat32,i zostawiam 10 GB na Linuksa niepodzielone/nieprzydzielone wcale? i jak juz mam Win xP , to wkładam płytke od FC4 i męcze się z tymi parametrami dysków które mozna odczytac w Biosie ? liczba cylindrów ip.?? Mozna i tak, jesli chcesz miec takiej wielkosci partycje. Po zainstalowaniu windy wsadzasz fc4 i jedziesz.. Uzywam recznego dzielenia partycji diskdruidem, boje sie automatow Raczej nie bedziesz musial czytac wartosci CHS, te czasy raczej juz minely Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
szpila Napisano Wrzesień 22, 2005 Autor Zgłoszenie Share Napisano Wrzesień 22, 2005 a jakiej wielkości partycje proponujesz do optymalnej pracy, przypuszczam że 80% czasu spędze na FC4, a Winde stawiam dla mojej dziewczyny, chyba że jej sie Linux spodoba:)? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
grasnal Napisano Wrzesień 22, 2005 Zgłoszenie Share Napisano Wrzesień 22, 2005 Na takim podziale jaki podales (5-15-10) powinno ci sie wygodnie pracowac. Jesli chcesz trzymac dane typu filmy, muza itp na partycji fat32 i podmontowac ja pod linem to IMHO mozesz podzielic to na 5-20-5. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi