mix Napisano Wrzesień 22, 2005 Zgłoszenie Share Napisano Wrzesień 22, 2005 Witam wszystkich fanow systemow operacyjnego Linux jestem tu nowy i prosze was o wyrozumialosc Ostatnio postanowilem zainstalowac FC4 sciagnelem je z tego zrodla ftp://ftp.wsisiz.edu.pl/mirror/download.f...ore/4/i386/iso/ instalacja sytemu powidla sie pelnym sukcesem ale najgorsze mialem przed soba - instalacja sterownikow do Sagema od NEOSTRADY+ wszystko robilem zgodnie z zassadami ale zawsze na koncu wywalalo mi komunikat error: kernel-source cannot be found! czytalem na ten temat ale nie dalem rady tego zrobic hmm moze nie to robilem co powinienm, nie wiem sam co mam robic Prosze was o pomoc jak to naprawic bym mogl wreszcie normalnie zainstalowac sterowniki do modemu. Szukalem na forum ale nic stosownego nie znalazlem Szukalem na google kilka temaow zwiazanych z moim problemem odnalazlem ale nie wszystko w nich bylo opisane. Dlatego postanowilem napisac do was bo nie radze sobie z tym. Pomocy, F1, Help :shock: Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Legion83 Napisano Wrzesień 22, 2005 Zgłoszenie Share Napisano Wrzesień 22, 2005 Zainstaluj pakiet kernel-devel w odpowiedniej wersji dla jądra twojego systemu. Jeśli nie aktualizowałeś kernela to kernel-devel masz na płytach FC4. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mix Napisano Wrzesień 22, 2005 Autor Zgłoszenie Share Napisano Wrzesień 22, 2005 Zainstaluj pakiet kernel-devel w odpowiedniej wersji dla jądra twojego systemu. Jeśli nie aktualizowałeś kernela to kernel-devel masz na płytach FC4. Przpraszam cie ale jak to zrobic ?? Na ktorym cd to sie zanjduje mam 4CD ehh ale glupio mi zadajac takie lamerskie pytania ale co zrobie nie znam sie i nie wstydze sie do tego przyznac Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Legion83 Napisano Wrzesień 22, 2005 Zgłoszenie Share Napisano Wrzesień 22, 2005 Wklep jako root: yum install kernel-devel 2.6.11-1.1369_FC4 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
asasyn Napisano Wrzesień 22, 2005 Zgłoszenie Share Napisano Wrzesień 22, 2005 Wklep jako root: yum install kernel-devel 2.6.11-1.1369_FC4 Jak ma skorzystać z yuma skoro na fedorze nie ma netu. Zrób tak: wpisz w fedorze uname -a Patrz co daje u mnie Linux localhost.localdomain 2.6.12-1.1447_FC4 #1 Fri Aug 26 20:29:51 EDT 2005 i686 athlon i386 GNU/Linux Jak widać mam architekturę i686 (to przed słowem athlon) , sprawdź co tobie wyświetli. Jeżeli masz kde i automatycznie montwaną płytę to na płycie dvd ten devel znajduje się w /media/cdrecorder/Fedora/RPMS .Jeżeli masz zwykłe płytki cd to musisz wyszukac tę odpowiednią. Następnie wchodzisz do katalogu w którym są kernel-devel , powinny tam być takie paczki kernel-devel-2.6.11-1.1369_FC4.i586.rpm kernel-devel-2.6.11-1.1369_FC4.i686.rpm Wybierasz odpowiednią dla twojej architektury i jako root dajesz rpm -ivh nazwa paczki Restart. Aha, gdyby ci jakimś cudem nie podmontowało automatycznie płyty to dajesz mount /media/cdrecorder Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Legion83 Napisano Wrzesień 22, 2005 Zgłoszenie Share Napisano Wrzesień 22, 2005 Fakt bez neta yum wiele nie zdziała . Kernel-devel znajdują się na 4 płytce w wersjach i586 oraz i686. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mix Napisano Wrzesień 22, 2005 Autor Zgłoszenie Share Napisano Wrzesień 22, 2005 Ponowny problem po wykonaniu tego wszystkiego mam taki błąd-error: [root@localhost kernel]# rpm -ivh kernel-devel-2.6.11-1.1369_FC4.i686.rpm ostrzeżenie: kernel-devel-2.6.11-1.1369_FC4.i686.rpm: Nagłówek Sygnatura V3 DSA: NOKEY, key ID 4f2a6fd2 bł±d: Niespełnione zależno¶ci: /usr/sbin/hardlink jest wymagany przez kernel-devel-2.6.11-1.1369_FC4.i686 [root@localhost kernel]# Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
lszk Napisano Wrzesień 22, 2005 Zgłoszenie Share Napisano Wrzesień 22, 2005 No to zainstaluj też tego hardlinka. rpm -ihv pakiet1.rpm pakiet2.rpm Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mix Napisano Wrzesień 22, 2005 Autor Zgłoszenie Share Napisano Wrzesień 22, 2005 No to zainstaluj też tego hardlinka. rpm -ihv pakiet1.rpm pakiet2.rpm sorry ale jak to zrobic?? jestem newbie mogl bys jasnie jakie pakiet i co przez co...no wiesz nie ma jak lopatowo wytlumaczyc.. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
asasyn Napisano Wrzesień 22, 2005 Zgłoszenie Share Napisano Wrzesień 22, 2005 Odszukaj na płycie hardlink-1.0-1.13.i386.rpm i zainstaluj a później resztę.Na płycie dvd mam w tym samym folderze co kernel-devel, nie wiem jak u ciebie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
lszk Napisano Wrzesień 22, 2005 Zgłoszenie Share Napisano Wrzesień 22, 2005 Co tu tłumaczyć ... Ściągasz tę paczke z hardlinkiem i wpisujesz w poleceniu rpm nazwy obu pakietów (hardlinka i ten do kernela) rpm -ihv kernel-devel-2.6.11-1.1369_FC4.i686.rpm hardlink-xxx.xxx.rpm Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mix Napisano Wrzesień 22, 2005 Autor Zgłoszenie Share Napisano Wrzesień 22, 2005 Dzieki wam wszystkim za pomoca necik dziala hehe pisze do was z wielkiego (_linuxa_ → Linuksa) ORT lol Napotkalem na drodze kilka problemow ale jakos je rozwiazalem i jest spox Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi