Chamaeleo Napisano Wrzesień 23, 2005 Zgłoszenie Share Napisano Wrzesień 23, 2005 Wczoraj cały dzień walczyłem z poprawną instalacją pakietu ati-fglrx. Zrobiłem wszystko zgodnie z FAQ, nawet ściągłem sobie stamtąd plik yum.config. Oczywiście procedura instalacji przebiega bez problemu, natomaist schody zaczynaja się przy testowaniu wydajności karty graficznej Radeon 9600. Otóż otrzymałem max. 300 FPS-ów, co oczywiście jest tragedią. Spróbowałem to zmienić poprzez fglrxconfig, ale wyszło jeszcze gorzej. No to postanowiłem odinstalować ati-fglrx oraz kernel-module-fglrx. I tu pewne zaskoczenie. Otóż po wydaniu komendy rpm -e ... okazało się , iż moduł jądra nie jest zainstalowany. Odpaliłem Synaptica i tam bez problemów znalazłem i odinstalowałem moduł. I spróbowałem wszystko od nowa. I nic. Czy ktoś wie o co tu chodzi? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Legion83 Napisano Wrzesień 23, 2005 Zgłoszenie Share Napisano Wrzesień 23, 2005 Brak akceleracji D3D (Direct Rendering), ale dla sterowników ATI nie mam pojęcia jak ją włączyć. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Chamaeleo Napisano Wrzesień 23, 2005 Autor Zgłoszenie Share Napisano Wrzesień 23, 2005 Toś mnie pocieszył. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Legion83 Napisano Wrzesień 23, 2005 Zgłoszenie Share Napisano Wrzesień 23, 2005 Są tu specjaliści od kart ATI pod Linux. Daj zrzut z konsoli: glxinfo Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Chamaeleo Napisano Wrzesień 23, 2005 Autor Zgłoszenie Share Napisano Wrzesień 23, 2005 Dam zrzut ale gdzieś za 2 godzinki bo muszę wyjść. Mam nadzieję, iz nikt się nie pogniewa, że tak uciekam. Wrócę na pewno:) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Chamaeleo Napisano Wrzesień 23, 2005 Autor Zgłoszenie Share Napisano Wrzesień 23, 2005 Ponieważ nie mogłem umieścić odpowiedzi pod swoją odpowiedzią, musiałem założyć jeszcze raz ten sam temat. A to link do wcześniejszej wersji tego tematu: http://forum.fedora.pl/index.php?showtopic=7140 Oto co mi się wyświetla po wpisaniu glxinfo: [robert@localhost ~]$ glxinfo name of display: :0.0 display: :0 screen: 0 direct rendering: No server glx vendor string: SGI server glx version string: 1.2 server glx extensions: GLX_ARB_multisample, GLX_EXT_visual_info, GLX_EXT_visual_rating, GLX_EXT_import_context, GLX_OML_swap_method, GLX_SGI_make_current_read, GLX_SGIS_multisample, GLX_SGIX_fbconfig client glx vendor string: ATI client glx version string: 1.3 client glx extensions: GLX_EXT_visual_info, GLX_EXT_visual_rating, GLX_EXT_import_context, GLX_ARB_get_proc_address, GLX_ARB_multisample, GLX_ATI_pixel_format_float, GLX_ATI_render_texture GLX extensions: GLX_EXT_visual_info, GLX_EXT_visual_rating, GLX_EXT_import_context, GLX_ARB_multisample OpenGL vendor string: Mesa project: www.mesa3d.org OpenGL renderer string: Mesa GLX Indirect OpenGL version string: 1.2 (1.5 Mesa 6.2.1) OpenGL extensions: GL_ARB_imaging, GL_ARB_multitexture, GL_ARB_texture_border_clamp, GL_ARB_texture_cube_map, GL_ARB_texture_env_add, GL_ARB_texture_env_combine, GL_ARB_texture_env_dot3, GL_ARB_transpose_matrix, GL_EXT_abgr, GL_EXT_blend_color, GL_EXT_blend_minmax, GL_EXT_blend_subtract, GL_EXT_texture_env_add, GL_EXT_texture_env_combine, GL_EXT_texture_env_dot3, GL_EXT_texture_lod_bias glu version: 1.3 glu extensions: GLU_EXT_nurbs_tessellator, GLU_EXT_object_space_tess visual x bf lv rg d st colorbuffer ax dp st accumbuffer ms cav id dep cl sp sz l ci b ro r g b a bf th cl r g b a ns b eat ---------------------------------------------------------------------- 0x23 24 tc 0 24 0 r y . 8 8 8 0 0 16 0 0 0 0 0 1 0 None 0x24 24 tc 0 24 0 r y . 8 8 8 0 0 16 8 16 16 16 0 1 0 None 0x25 24 tc 0 32 0 r y . 8 8 8 8 0 16 8 16 16 16 16 1 0 None 0x26 24 tc 0 32 0 r . . 8 8 8 8 0 16 8 16 16 16 16 1 0 None 0x27 24 dc 0 24 0 r y . 8 8 8 0 0 16 0 0 0 0 0 1 0 None 0x28 24 dc 0 24 0 r y . 8 8 8 0 0 16 8 16 16 16 0 1 0 None 0x29 24 dc 0 32 0 r y . 8 8 8 8 0 16 8 16 16 16 16 1 0 None 0x2a 24 dc 0 32 0 r . . 8 8 8 8 0 16 8 16 16 16 16 1 0 None Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Legion83 Napisano Wrzesień 23, 2005 Zgłoszenie Share Napisano Wrzesień 23, 2005 Odpowiedź na twoje pytanie jest tu: direct rendering: No Może ktoś doświadczony w instalacji sterowników ATI dla Linux doradzi jak ewentualnie można uruchomić Direct Rendering. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Chamaeleo Napisano Wrzesień 23, 2005 Autor Zgłoszenie Share Napisano Wrzesień 23, 2005 Tez to zauważyłem. Dzięki za pomoc. Mam nadzieję, iż znajdzie się ktoś, kto spotkał się juz z tym problemem. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
@perl Napisano Wrzesień 23, 2005 Zgłoszenie Share Napisano Wrzesień 23, 2005 poprostu nie masz zainstalowanych sterownikow ATI tylko jedziesz na sterownikach soft-MESA napisz jak instalowales sterowniki, co robiles itp. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Legion83 Napisano Wrzesień 23, 2005 Zgłoszenie Share Napisano Wrzesień 23, 2005 Chamaeleo klepnij jeszcze to: glxinfo | egrep "glx (vendor|version)" i napisz co ci wywaliło. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Chamaeleo Napisano Wrzesień 23, 2005 Autor Zgłoszenie Share Napisano Wrzesień 23, 2005 Najpierw odpaliłem konsolę i wpisałem: rpm -ivh http://rpm.livna.org/fedora/4/i386/RPMS.lvn/livna-release-4-0.lvn.5.4.noarch.rpm Następnie wydałem polecenie: yum install ati-fglrx kernel-module-fglrx-$(uname -r) A to po wpisaniu: glxinfo | egrep "glx (vendor|version)": [robert@localhost ~]$ glxinfo | egrep "glx (vendor|version)" server glx vendor string: SGI server glx version string: 1.2 client glx vendor string: ATI client glx version string: 1.3 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Sanczo Napisano Wrzesień 23, 2005 Zgłoszenie Share Napisano Wrzesień 23, 2005 Chamaeleo Być może dobrałeś złe stery do swojej wersji X.org'a albo zle zainstalowałeś = niezainstalowałeś sterów ATI. Zainstaluj odpowiednie stery zgodnie z instrukcją (poszukaj w google jest tego masa), skonfiguruj X.org'a specjalnie dla sterów, skompiluj,skopiuj i zaladuj do jajka niezbedny moduł... wszystko jest w sieci. Jak bedziesz pisać kolejny post to wklej zawartość xorg.conf. pozdro Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
@perl Napisano Wrzesień 24, 2005 Zgłoszenie Share Napisano Wrzesień 24, 2005 zacznijmy od tego czy zaktualizowales caly system? (poniewaz jezeli nie masz ktorego z nowszych jader to yum nie zainstaluje Ci sterow do ati bo nie ma ich na livna) PS. aktualizacja systemu odbywa sie przez polecenie "yum update", natomiast zanim to zrobisz skonfiguruj sobie yuma tak jak jest w http://faq.fedora.pl Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Chamaeleo Napisano Wrzesień 24, 2005 Autor Zgłoszenie Share Napisano Wrzesień 24, 2005 Oto mój xorg.conf: # XFree86 4 configuration created by pyxf86config Section "ServerLayout" Identifier "Default Layout" Screen 0 "Screen0" 0 0 InputDevice "Mouse0" "CorePointer" InputDevice "Keyboard0" "CoreKeyboard" EndSection Section "Files" # RgbPath is the location of the RGB database. Note, this is the name of the # file minus the extension (like ".txt" or ".db"). There is normally # no need to change the default. # Multiple FontPath entries are allowed (they are concatenated together) # By default, Red Hat 6.0 and later now use a font server independent of # the X server to render fonts. RgbPath "/usr/X11R6/lib/X11/rgb" FontPath "unix/:7100" EndSection Section "Module" Load "dbe" Load "extmod" Load "fbdevhw" Load "glx" Load "record" Load "freetype" Load "type1" Load "dri" EndSection Section "InputDevice" # Specify which keyboard LEDs can be user-controlled (eg, with xset(1)) # Option "Xleds" "1 2 3" # To disable the XKEYBOARD extension, uncomment XkbDisable. # Option "XkbDisable" # To customise the XKB settings to suit your keyboard, modify the # lines below (which are the defaults). For example, for a non-U.S. # keyboard, you will probably want to use: # Option "XkbModel" "pc102" # If you have a US Microsoft Natural keyboard, you can use: # Option "XkbModel" "microsoft" # # Then to change the language, change the Layout setting. # For example, a german layout can be obtained with: # Option "XkbLayout" "de" # or: # Option "XkbLayout" "de" # Option "XkbVariant" "nodeadkeys" # # If you'd like to switch the positions of your capslock and # control keys, use: # Option "XkbOptions" "ctrl:swapcaps" # Or if you just want both to be control, use: # Option "XkbOptions" "ctrl:nocaps" # Identifier "Keyboard0" Driver "kbd" Option "XkbModel" "pc105" Option "XkbLayout" "pl" EndSection Section "InputDevice" Identifier "Mouse0" Driver "mouse" Option "Protocol" "IMPS/2" Option "Device" "/dev/input/mice" Option "ZAxisMapping" "4 5" Option "Emulate3Buttons" "yes" EndSection Section "Monitor" Identifier "Monitor0" VendorName "Monitor Vendor" ModelName "Samsung SyncMaster 700IFT (CSH780B*)" DisplaySize 320 240 HorizSync 30.0 - 96.0 VertRefresh 50.0 - 160.0 Option "dpms" EndSection Section "Device" Identifier "Videocard0" Driver "fglrx" VendorName "Videocard vendor" BoardName "ATI Radeon 9600" Option "VideoOverlay" "on" EndSection Section "Screen" Identifier "Screen0" Device "Videocard0" Monitor "Monitor0" DefaultDepth 24 SubSection "Display" Viewport 0 0 Depth 16 Modes "800x600" "640x480" EndSubSection SubSection "Display" Viewport 0 0 Depth 24 Modes "1024x768" "800x600" "640x480" EndSubSection EndSection Section "DRI" Group 0 Mode 0666 EndSection Co do aktualizacji, to zrobiłem ją po zainstalowaniu sterów do karty. A używam póki co jądra 2.6.11-1.1369_FC4. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
@perl Napisano Wrzesień 24, 2005 Zgłoszenie Share Napisano Wrzesień 24, 2005 Co do aktualizacji, to zrobiłem ją po zainstalowaniu sterów do karty. A używam póki co jądra 2.6.11-1.1369_FC4. no i tutaj popelniles blad ! zaktalizuj system i uzywaj nowego jadra teraz wydaj polecenie: # rpm -qa | grep fglrx potem to co wyjdzie usun przy pomocy polecenia: # rpm -e {nazwa pakietu} a potem juz tylko zainstaluj stery tak jak w FAQ ladnie napisano Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi