Skocz do zawartości

Ati-fglrx I Dziwny Problem

Chamaeleo

Rekomendowane odpowiedzi

Ponieważ nie mogłem umieścić odpowiedzi pod swoją odpowiedzią, musiałem założyć jeszcze raz ten sam temat. A to link do wcześniejszej wersji tego tematu: http://forum.fedora.pl/index.php?showtopic=7140

Do tego służy opcja edytuj. Specjalnie jest odblokowana możliwość edycji własnego posta po dowolnym czasie, żeby takie patologiczne syuacje jak Twoja nie zdarzały się.

Na Fedorze każdą naprawę systemu zaczyna się od aktualizacji. Jeśli chcesz korzystać z rozdzielczości 1280x800 to nie wgrywaj najnowszych sterowników (jakoś ją pominięto), tylko wersję 8.16.13. najnowsza to 8.16.20.

I tutaj pojawia się problem, o którym wcześniej wspominałem:

[root@localhost ~]# rpm -qa | grep fglrx
ati-fglrx-8.16.20.1-0.lvn.1.4
kernel-module-fglrx-2.6.11-1.1369_FC4-8.14.13.1-0.lvn.5.4

[root@localhost ~]# rpm -e ati-fglrx
błąd: Niespełnione zależności:
       ati-fglrx >= 0:8.14.13.1-0.lvn.1 jest wymagany przez (zainstalowany) kernel-module-fglrx-2.6.11-1.1369_FC4-8.14.13.1-0.lvn.5.4.i686

[root@localhost ~]# rpm -e kernel-module-fglrx
błąd: pakiet kernel-module-fglrx nie jest zainstalowany

Natomiast z poziomu Synaptica, nie ma żadnych problemów z deinstalacją modułu. Czy to normalne?

A jeśli chodzi o aktualizację systemu, to jest to pierwsza rzecz jaką robię w przypadku problemów.

Odinstaluj moduły fglrx z parametrem --nodeps.

Deinstalacja modułu xorg-x11-Mesa-libGL (koniecznie z parametrem --nodeps, ponieważ inaczej wywali ci połowę KDE).

Następnie zobacz ten wątek:

http://forum.fedora.pl/index.php?showtopic=6695&hl=

Miałem problemy ze sterownikami i wersją jądra, ale poradziłem sobie w ten sposób.

Albo ja jestem głupi albo fedorka testuje moja cierpliwość. Usunąłem zarówno ati-fglrx, jak i Mesę. I znów to samo z modułem do kernela - nie był zainstalowany. Spróbowałem ponownie zainstalować stery i moduł. Stery poszły, a moduł pomimo komunikatu o poprawnej instalacji, NIE JEST ZAINSTALOWANY. Ani ręcznie, ani przez yuma system po instalacji modułu twierdzi, że nie jest on zainstalowany. Rozumiecie coś z tego?

wykonaj wszystko z trybu tekstowego, czyli:

- przejdz do trybu 3: telinit 3

- przelacz sie na 1 konsole: [Ctrl]+[Alt]+[F1]

- zaloguj sie jako root

- odinstaluj (za pomoca: rpm -e {nazwa}) wszystko co pokaze: rpm -qa |grep fglrx

- zainstaluj yumem sterowniki: yum install ati-fglrx kernel-module-fglrx-$(uname -r) (**)

- wpisz w konsoli : reboot

- przygladaj sie czy laduje sie poprawanie modul sterownika

- przetestuj czy sterownik dziala: fglrxinfo oraz glxgears

(**) ewentualnie sprobuj pobrac recznie dla swojego jadra starsze sterowniki z livna w postaci rpm i je zainstalowac za pomoca: rpm -Uvh --force {nazwa_sterownika} {nazwa_modulu} przy czym poprzednie stery musza byc odinstalowane

DZIAŁA!!!

[robert@localhost ~]$ glxgears
7449 frames in 5.0 seconds = 1489.800 FPS
7519 frames in 5.0 seconds = 1503.800 FPS
9516 frames in 5.0 seconds = 1903.200 FPS
9503 frames in 5.0 seconds = 1900.600 FPS

Co prawda sytem twierdzi, że moduł nie jest zainstalowany, lecz przy starcie ładowanie modułu przebiega pomyślnie. Wielkie dzięki za pomoc.