Skocz do zawartości

Javaplug-in 1.0.5_04 Dla Firefox

Savok

Rekomendowane odpowiedzi

Juz bardziej wszystkich instrukcji, FAQow i postow na tym forum trzymac sie nie moge...Zainstalowalem jave z self-extracting... cala java dziala bez najmniejszego problemu. Wpisuje dowiazanie w katalogu /usr/lib/firefox[wersja]/plugins do /usr/java/jre1.0.5_05/plugins/.../javaplugin_jio.so i nic...Jak nie bylo javy w przegladarce tak nie ma. Opcja oczywiscie jest wlaczona.

Podobne jazdy maialem na FC3 jak mialem jednoczesnie zainstalowana mozille i firefox ale teraz sprawdzilem, na 100% zadnej klucacej sie przegladarki nie ma. Sprawdzilem wszystkie instrukcje na sieci jakie znalazlem, nie ma nic. Probowalem nawet przeinstalowania javy, wpisania dowiazania do /usr/lib/mozilla/plugins ale nic nie dziala.

Prosze o odrobine abstrakcyjnego myslenia i pomoc mi z tym malym problemem, a nie tylko stwierdzenie "to juz bylo" i link do jakiegos strego posta, ktory poza tematyka javy nie ma nic wspolnego.

Ja mam niestety ten sam problem i dałem se z tym spokój.

Polecam ci zrobić tak jak ja (może czasami sie okazać to nie wygodne, lecz działa :)), czyli skonfigurować se konquerora. Jeśli chodzi o przegladanie stron normalnie to używam firefoxa, zaś jeśli chcem używać np. jakiś gier java na stronie to poprostu używam konquerora.

Pozdrawiam

Tak się składa, że akurat nie mam javy w fx. → http://img321.imageshack.us/my.php?image=s...screen153tp.png

Jave mam w wersji 1.05

ls /usr/java/
jre1.5.0_04

Teraz robie dowiązanie

ln -s /usr/java/jre1.5.0_04/plugin/i386/ns7/libjavaplugin_oji.so /home/lszk/programy/ff/plugins/

Reset przeglądary i ...

Tak się składa, że już java jest ;-) → http://img30.imageshack.us/my.php?image=sc...screen179wi.png

Łatwo, szybko i przyjemnie ;-)

Jedyne, co mi nie wychodzi, to odpalenie flasha w operze. Ale to chyba nie ten wątek :P

Wpisuje dowiazanie w katalogu /usr/lib/firefox[wersja]/plugins do /usr/java/jre1.0.5_05/plugins/.../javaplugin_jio.so i nic...
To dowiązanie robisz do
/usr/java/jre1.5.0_03/plugin/i386/ns7/libjavaplugin_oji.so

?? Ja tak mam i Java mi śmiga w FF i Operze bez problemu, wersja javy: jre-1.5.0_03. Bo jest jeszcze katalog ns7-gcc w którym też się znajduje plik libjavaplugin_oji.so, ale w przypadku dowiązania do niego Java w przeglądarce nie działa.

PzdR

[edit]

lszk chyba jednocześnie, Ty edytowałeś i ja napisałem

PzdR

lszk chyba jednocześnie, Ty edytowałeś i ja napisałem

I zaden z was jak zwykle nie doczytal, ze zrobienie tego dowiazania niczego nie zmienia i java NIE DZIALA. Ruszcie troche glowa, bo zaczynam miec wrazenie, ze wszyscy "specjalisci" tutaj jedyne co potrafia to wpisac najprostrze rozwiazanie z FAQ, a jak cos jest naprawde dziwnego, to robia to samo, bo przeciez nikt nie moze miec innych problemow niz przewidziane w FAQ :angry:

Jeszcze jedno... W about:plugins java jaknajbardziej wystepuje, tylko nie dziala.

W apletach, tak jak przy braku javy pojawia sie szare pole i krzyzyk w gornym prawym rogu, to u mnie apletu poprostu nie widac.

Zrobilem to co Legion i switch radzili i stwierdzam, ze moj komp jest bardzo uparty :( Sytuacja jest bez zmian. Wydaje mi sie, ze to jednak jakis konflikt...moze ze stara java? Sprawdzilem wersje kernela, tak jak radzili na stronie od Legiona, mam wersje 2.6.12-1.1447_FC4, AFAIK to najnowsza, chyba ze sie myle?

A tak co do pomyslu zeby korzystac z javy na Konquerorze, to sie nie da, robi to samo :unsure:

Ze tak powiem...jestem w kropce :(

I zaden z was jak zwykle nie doczytal, ze zrobienie tego dowiazania niczego nie zmienia i java NIE DZIALA
To ja nie mam pojęcia co u Ciebie jest nie tak, to proste dowiązanie u mnie zawsze rozwiązywało problem z Javą (i nie tylko u mnie). Ostatnie co mi przychodzi do głowy to automagiczne
yum --enablerepo=dag install j2re mozilla-j2re

PzdR

Wydaje mi sie, ze to jednak jakis konflikt...moze ze stara java?

FC4 domyślnie instaluje jakąś javę i ona na pewno spowoduje sporo zamieszania przy takich programach jak Azureus.

Wracając do instalacji z tej stronki, instalowałeś Java z pliku .bin ? Napisz dokładnie jaki plik Java ściągnąłeś z sieci.

Z Azureus rzeczywscie tez mialem troche problemow, uruchomil sie dopiero po recznym wpisaniu sciezki do katalogu javy.

Sciagnalem plik jre-1_5_0_05-linux-i586.bin ze strony http://java.sun.com/j2se/1.5.0/download.jsp i robilem wszystko krok po kroku jak w instrukcji. Nie ma mozliwosci rzebymżebym pomylil cos po drodze.

Nie mam pojecia co jest nie tak, jak byc powinno. Najbardziej mnie dziwi to, ze aplety (_wogule_ → w ogóle) ORT sie nie pokazuja, nawet jako szara ramka, poprostu ich nie ma.

A cala reszta javy dziala, Azureus chodzi nawet teraz.

Moze powinienem odinstalowac stare wersje javy? tylko nie wiem jak to zrobic poza usunieciem katalogow, ale nie tedy chyba droga.

A wykonałeś całą procedurę do końca, także to co dotyczy Azureusa ? (...if you wish to run Java applications such as JAlbum or Azureus for bittorrent and you have installed the Sun J2SE JRE as described above, open a terminal and type:...) Jeśli nie to zrób jeszcze to i po restarcie systemu sprawdź czy java ruszy.

ROZWIĄZANIE:

ln -s /opt/jre1.5.0_05/plugin/i386/ns7/libjavaplugin_oji.so /usr/lib/firefox-1.0.6/plugins/libjavaplugin_oji.so

Aż musiałem zainstalować liska żeby to sprawdzić ;)

PS. Było to w opisie i faktycznie Firefox odwołuje się do /usr/lib/firefox***... ,a nie do /usr/lib/mozilla... Zapamiętaj na przyszłość żeby zrobić dowiązanie do firefox, a nie mozilla.

Sprawdzilem po restarcie - nie dziala. A dowiazanie mam w /usr/lib/firefox... o tym akurat wiedzialem wczesniej. Z reszta prubowalem wszystkich kombinacji z ../mozilla/ i.../firefox... Moze problem tkwi w tym, ze mam firefoxa 1.0.4 Ale yum nie chce go zaktualizowac. (_wogule_ → w ogóle) ORT nie widzi nowszej wersji na zadnym z repozytoriow jakie mam wpisane, a mam ich troche. Najnowsze co widzi to firefox 1.0.4

No to zrób tak:

rpm -e firefox

a później:

yum install firefox

i mam nadzieję, że ściągnie ci wersję 1.0.6.

Inna metoda to:

ln -s /opt/jre1.5.0_05/plugin/i386/ns7/libjavaplugin_oji.so /usr/lib/firefox-1.0.4/plugins/libjavaplugin_oji.so

o ile istnieje /usr/lib/firefox-1.0.4

<OT>

I zaden z was jak zwykle nie doczytal, ze zrobienie tego dowiazania niczego nie zmienia i java NIE DZIALA.

Komu nie działa, temu nie działa ;-) Napatrz się (na mojej wczoraj linkowanej javie):

http://img356.imageshack.us/my.php?image=2...768scrot0ld.png

http://img372.imageshack.us/my.php?image=2...768scrot2fr.png

</OT>

I wcale nie trzeba faq kopiować, bo to jest proste, jak budowa cepa.

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Dodaj nową pozycję...