tux Napisano Wrzesień 25, 2005 Zgłoszenie Share Napisano Wrzesień 25, 2005 Witam. Postanowiłem zrobić soft mirroring podczas nowej instalacji, bo na mojej płycie jest fakeraid. Na dyskach sda i sdb mam tylko po 3 partycje: / - RAID, /home - RAID oraz SWAP. Po instalacji system oczywiście nie wstał, więc tryb rescue, potem grub i kolejno: root(hd0,0) setup (hd0) i tu mnie zaniepokoił komunikat: Filesystem type is ext2fs partition type 0xfd Czemu ext2, skoro na partycjach jest ext3? No nic, reboot i... do momentu zainicjowania RAIDa wszystko pięknie, a potem błąd przy montowaniu / z md0 z komunikatem, że system plików jest niezgodny. Wszedłem raz jeszcze w trybie rescue i w /etc/fstab poprawiłem wpis o md0 z ext3 na ext2 i poszło. No ale to chyba nie tak powinno się rozwiązać, wprawdzie działa ale nie jestem przekonany czy to tak mogę zostawić. Prosze o sugestie dodając na końcu, że do mnie trzeba mówić prostym językiem bo na linuksie się niestety nie znam , ot początki zabawy. pozdrawiam i dziękuję Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ebnowak Napisano Wrzesień 25, 2005 Zgłoszenie Share Napisano Wrzesień 25, 2005 Wg mnie typ partycji dla raid-a powinieneś ustawić na: fd Linux raid autodetect Podczas startu systemu analizowane są partycje z tym typem partycji (ale jak widać ext3 też ) , a następnie analizowany jest dopiero superblock, definiujący przypisanie danej partycji do określonego raid. Jeżeli chcesz się przekonać, czy twoje raid-y pracują poprawnie to w poniższym przykładzie: md3 : active raid1 sdb2[1] sda2[0] najważniejszy jest stan active. Jest to 100% potwierdzenie o prawidłowej pracy raid-ów. Pozdrawiam. PS. Zaznaczam, że w przypadku awarii "podstawowego" dysku i tak system nie "powstanie". Spowodowane jest to "brakiem instalacji grub-a" na dysku drugim. Poniżej załączyłem rozwiązanie tego problemu: grub> device (hd0) /dev/sdb grub> root (hd0,0) grub> setup (hd0) Checking if "/boot/grub/stage1" exists... no Checking if "/grub/stage1" exists... yes Checking if "/grub/stage2" exists... yes Checking if "/grub/e2fs_stage1_5" exists... yes Running "embed /grub/e2fs_stage1_5 (hd0)"... 16 sectors are embedded. succeeded Running "install /grub/stage1 (hd0) (hd0)1+16 p (hd0,0)/grub/stage2 /grub/grub conf"... succeeded Done. grub> quit Musimy "powielić konfigurację" grub-a w MBR dysku drugiego. Tak nawiasem: partycję /boot umieściłeś na osobnej partycji ??? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tux Napisano Wrzesień 25, 2005 Autor Zgłoszenie Share Napisano Wrzesień 25, 2005 (edytowane) Nie, partycji boot nie umieściłem na osobnej partycji. Oczywiście z typem fd miałeś rację, czasami na rzeczy oczywiste najtrudniej jest wpaść, zwłaszcza jak się jest niedoświadczonym Gruba przeniosłem na drugi dysk, dzięki za podpowiedź. Jeżeli chcesz się przekonać, czy twoje raid-y pracują poprawnie to w poniższym przykładzie: md3 : active raid1 sdb2[1] sda2[0] No, tego nie zrozumiałem. Gdzie tego mam szukać? I ostatnie pytanko, co powinienem mieć w /proc/mdstatus? Na razie plik jest pusty. ___________ Już wiem, sorry za lamerstwo: cat /proc/mdstat md1 : active raid1 sdb2[1] sda2[0] md0 : active raid1 sdb1[1] sda1[0] Dziękuję i pozdrawiam Edytowane Wrzesień 25, 2005 przez tux Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ebnowak Napisano Wrzesień 25, 2005 Zgłoszenie Share Napisano Wrzesień 25, 2005 Przepraszam - moje niedopatrzenie - więc chodziło mi o plik: # cat /proc/mdstat Ale musi wyglądaćjak podałem powyżej Pozdrawiam. PS: Jeżeli ten plik masz pusty - to raid nie działa. Proponuję w takiej sytuacji: Dodać odpowiedni wpis do /etc/mdadm.conf (proponuję zrobić backup modyfikowanego pliku): # cp /etc/mdadm.conf /etc/mdadm.conf.ORG Należy sprawdzić czy poniższe wpisy nie wsytępują już w pliku /etc/mdadm.conf: # cat /etc/mdadm.conf # echo "DEVICE partitions" >> /etc/mdadm.conf # echo "MAILADDR root@localhost" >> /etc/mdadm.conf oraz dodać nowy wpis do w/w pliku: # mdadm --detail --scan | grep ARRAY Jeżeli otrzymujemy informacje o raid-ach to możemy je jużdodać do pliku konfiguracyjnego: # mdadm --detail --scan | grep ARRAY >> /etc/mdadm.conf A następnie reboot. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tux Napisano Wrzesień 25, 2005 Autor Zgłoszenie Share Napisano Wrzesień 25, 2005 Wielkie dzięki. Wygląda że wszystko działa. Pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
grasnal Napisano Wrzesień 25, 2005 Zgłoszenie Share Napisano Wrzesień 25, 2005 # echo "DEVICE partitions" >> /etc/mdadm.conf # echo "MAILADDR root@localhost" >> /etc/mdadm.conf PRzepraszam za maly offtopic, ale do czego sluzy taki zapis? (# echo {string} >> {sciezka}) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ebnowak Napisano Wrzesień 25, 2005 Zgłoszenie Share Napisano Wrzesień 25, 2005 Nie wiem, czy zrozumiałem pytanie - służy do dodawania jednej linijki (w tym wypadku ciągu znaków: DEVICE partitions) do pliku /etc/mdadm.conf (znak >> oznacza dodanie linijki bez kasowania poprzedniej zawartości pliku). Pozdrawiam. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
grasnal Napisano Wrzesień 25, 2005 Zgłoszenie Share Napisano Wrzesień 25, 2005 No i wszystko jasne Dzieki. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi