Theriel Napisano Wrzesień 29, 2005 Zgłoszenie Share Napisano Wrzesień 29, 2005 Witajcie... ostatnio ustawiałem dźwięki do zdarzeń systemowych... i zaciekawił mnie jeden fakt -> podczas sprawdzania danej melodyjki w centrum sterowania, wszystko ładnie brzmi... jednak podczas samego uruchamiania KDE dźwięk jest strasznie trzeszczący... ktoś wie może jak temu zaradzić? P.S.Ponad to, testowanie dźwięku MIDI nie przynosi żadnych słyszanych rezultatów... Pozdrawiam Theriel Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Legion83 Napisano Wrzesień 29, 2005 Zgłoszenie Share Napisano Wrzesień 29, 2005 Zainstaluj i skonfiguruj ALSA (także ustawienia mixera), dalej zmień w Centrum Sterowania KDE w System Dźwiękowy -> Sprzęt -> Wybierz kartę dźwiękową na: Advanced Linux Sound Architecture (to właśnie ALSA) I po dokonaniu zmian przetestuj dźwięk, powinno być znacznie lepiej. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Theriel Napisano Wrzesień 30, 2005 Autor Zgłoszenie Share Napisano Wrzesień 30, 2005 Konfigurację mam tylko arts ("multimedia -> sterowanie arts"), a w centrum sterowania mam ustawiony Audigy MPU-401 (UART) - ALSA device.... Pozdrawiam Theriel Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Legion83 Napisano Wrzesień 30, 2005 Zgłoszenie Share Napisano Wrzesień 30, 2005 Ja mam ustawione: Advanced Linux Sound Architecture Pełny Duplex, Próbkowanie: 44100 Hz, Jakość: Wysoka (16bit) Może w twoim przypadku to kwestia ustawień miksera, w multimedia powinieneś mieć kmix, jeśli nie masz to wywołaj go poleceniem: kmix Możesz także zainstalować sobie inny, graficzny mikserek: gnome-alsamixer PS. Kmix jest składową pakietu kdemultimedia więc jeśli nie posiadasz tego pakietu i w konsekwencji kmixa to zainstaluj gnome-alsamixer: yum install gnome-alsamixer Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Theriel Napisano Wrzesień 30, 2005 Autor Zgłoszenie Share Napisano Wrzesień 30, 2005 W kmix wszystko jest teoretycznie ładnie skonfigurowane... z jednym wyjątkiem: Dlaczego w switches jak mam zaznaczone tylko IOE958 Optical to wszystko ładnie działa, a jak próbuję zaznaczyć jescze Audigy Analog/Digital to nic nie słychać? Pozdrawiam Theriel Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Legion83 Napisano Wrzesień 30, 2005 Zgłoszenie Share Napisano Wrzesień 30, 2005 Bo wtedy włączasz wyjście Digital na karcie, do którego podłącza się niektóre zestawy 5.1 / 7.1 (zamiast kilku wtyczek we front, rear, center jest jedna) i po zaznaczeniu tej opcji w "zwykłym" zestawie 5.1 / 7.1 pojawiają się szumy na kanałach. Tej opcji używa się dla zestawów głośników podłączanych przez właśnie pojedyncze wejście cyfrowe. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Theriel Napisano Październik 1, 2005 Autor Zgłoszenie Share Napisano Październik 1, 2005 A... dzięki wielkie ;-]. A co do muzyki - wyłączyłem ją i też jest fajnie #-P. Pozdrawiam Theriel Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Fatal@Error Napisano Październik 12, 2005 Zgłoszenie Share Napisano Październik 12, 2005 Wyłącz w kmix > Switches > SBLive Analog/Digit pozdro Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi