Skocz do zawartości

Trzeszczący Dźwięk Przy Uruchamianiu Kde

Theriel

Rekomendowane odpowiedzi

Witajcie... ostatnio ustawiałem dźwięki do zdarzeń systemowych... i zaciekawił mnie jeden fakt -> podczas sprawdzania danej melodyjki w centrum sterowania, wszystko ładnie brzmi... jednak podczas samego uruchamiania KDE dźwięk jest strasznie trzeszczący... ktoś wie może jak temu zaradzić?

P.S.Ponad to, testowanie dźwięku MIDI nie przynosi żadnych słyszanych rezultatów...

Pozdrawiam

Theriel

Ja mam ustawione: Advanced Linux Sound Architecture

Pełny Duplex, Próbkowanie: 44100 Hz, Jakość: Wysoka (16bit)

Może w twoim przypadku to kwestia ustawień miksera, w multimedia powinieneś mieć kmix, jeśli nie masz to wywołaj go poleceniem: kmix Możesz także zainstalować sobie inny, graficzny mikserek: gnome-alsamixer

PS. Kmix jest składową pakietu kdemultimedia więc jeśli nie posiadasz tego pakietu i w konsekwencji kmixa to zainstaluj gnome-alsamixer:

yum install gnome-alsamixer

Bo wtedy włączasz wyjście Digital na karcie, do którego podłącza się niektóre zestawy 5.1 / 7.1 (zamiast kilku wtyczek we front, rear, center jest jedna) i po zaznaczeniu tej opcji w "zwykłym" zestawie 5.1 / 7.1 pojawiają się szumy na kanałach. Tej opcji używa się dla zestawów głośników podłączanych przez właśnie pojedyncze wejście cyfrowe.

• 2 weeks later...