Skocz do zawartości

Tworzenie Pakietu

!Ci

Rekomendowane odpowiedzi

Zrobilem wlasnie pakiet programu kshutdown ze zrodel. Plik spec zostal stworzony do dystrybucji mdk. Pozmienialem kilka danych i z samym utworzeniem pakietu nie bylo problemu. Sam program po instalacji dziala, ALE:

1. W trackcie instalacji wyrzuca mi

var/tmp/rpm-tmp.69124: line 1: fg: no job control

błąd: %post(kshutdown-0.6.1-1fc.i386) scriptlet failed, exit status 1

2.W trakcie usuwania wyrzuca

/var/tmp/rpm-tmp.82496: line 1: fg: no job control

błąd: %postun(kshutdown-0.6.1-1fc.i386) scriptlet failed, exit status 1

Samo instalowanie i odinstalowanie dziala, ale zostawia pozniej smieci, np po odinstalowaniu sprawdzajac rpm -q kshutdown wypisuje ze pakiet nadal jest zainstalowany choc w rzeczywistosci nie jest.

W jakim skrypcie wystepuej blad?? Wszystko to jest zwiazane z plikiem spec czy moze przyczyna lezy w zrodlach??

Niestety nie pomoglo nadal rpm -q kshutdown wyrzuca mi dokladna nazwe pakietu...

Jeśli na pewno skasowały się wszstkie pliki, to z bazy RPM możesz program wywalić za pomocą

rpm -e --justdb kshutdown

Ja się na tym nie znam, ale skoro są komplikacje z tzw. "śmieciami", to trzeba użyć skryptów pre- i postinstalacyjnych orac pre- i postdeinstalacyjnych.

Lepiej zrób własną paczkę od podstaw, niż przerabiaj z innego disto, bo łatwo coś przeoczyć.

Przeglądnij jeszcze to. Dowiesz się, dokładnie pozmieniać w specu przy przeróbce MDK → FC. Eh, co distro, to RPM...

rpm -e --justdb kshutdown

O to mi dokladnie chodzilo. Thx

Z przerobieniem speca sobie poradzilem. TU znajduje sie zrobiony przeze mnie pakiet programu kshutdown. U mnie dziala wporzadku. Prosze pisac jezeli u kogos sa jakies bledy...