aragorn Napisano Październik 1, 2005 Zgłoszenie Share Napisano Październik 1, 2005 Mam od 2 tygodni fedorkę i jestem naprawde pod wrażeniem możliwości jakie ze sobą niesie. Niestety (_linuks_ → Linux) ORT ma to do siebie że oferuje duże możliwości ale w zamian trzeba mu poświęcić wiele czasu. Ja tego czasu narazie nie mam (szkoła, nauka) dlatego jestem zmuszony odłożyć przygodę z pingwinem do wakacji i wróćić na XP. Moje pytanie w związku z tym brzmi następująco: Na partycji linuksowskiej w formacie ext3 mam 22 Gb danych których nie chciałbym stracić. Czy jest możliwośc aby usunąć Linuksa i zainstalować XP i przy tym nie stracić tych danych??? Wiem ze można na Linuksie zrobic partycje na systemie plików Fat ale czy XP ja poprawnie wykryje????? Proszę o poradę Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
asasyn Napisano Październik 1, 2005 Zgłoszenie Share Napisano Październik 1, 2005 Wszystko można, ale: zrób coś takiego: su - fdisk -l i wklej tu to co ci wyświetli. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
!Ci Napisano Październik 1, 2005 Zgłoszenie Share Napisano Październik 1, 2005 Sa bodajze programy do bezsposredniej zamiany systemow plikow (choc moze sie i myle), ale nie jest to raczej w 100% bezpieczne. Chyba najlepszym wyjsciem bylo by zgranie tych danych na inna partycje(dysk). Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
aragorn Napisano Październik 1, 2005 Autor Zgłoszenie Share Napisano Październik 1, 2005 Oto ci mi wyświetliło po wporwadzeniu plecenia fdisk -1 Usage: fdisk [-b SSZ] [-u] DISK Change partition table fdisk -l [-b SSZ] [-u] DISK List partition table(s) fdisk -s PARTITION Give partition size(s) in blocks fdisk -v Give fdisk version Here DISK is something like /dev/hdb or /dev/sda and PARTITION is something like /dev/hda7 -u: give Start and End in sector (instead of cylinder) units -b 2048: (for certain MO disks) use 2048-byte sectors Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
@perl Napisano Październik 1, 2005 Zgłoszenie Share Napisano Październik 1, 2005 Oto ci mi wyświetliło po wporwadzeniu plecenia fdisk -1 tam nie ma "jeden" tylko "mala literka L" lepiej skopiuj i wklej do konsoli: fdisk -l Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
aragorn Napisano Październik 1, 2005 Autor Zgłoszenie Share Napisano Październik 1, 2005 O kurcze dzięki za poprawke Perl. Oto co mi sie wyświetliło po wprowadzeniu poprawnego polecenia: Disk /dev/hda: 80.0 GB, 80026361856 bytes 255 heads, 63 sectors/track, 9729 cylinders Units = cylinders of 16065 * 512 = 8225280 bytes Device Boot Start End Blocks Id System /dev/hda1 * 1 13 104391 83 Linux /dev/hda2 3825 9728 47423880 f W95 Ext'd (LBA) /dev/hda3 14 144 1052257+ 82 Linux swap / Solaris /dev/hda4 145 3824 29559600 83 Linux /dev/hda5 3825 9728 47423848+ 83 Linux Partition table entries are not in disk order Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
asasyn Napisano Październik 1, 2005 Zgłoszenie Share Napisano Październik 1, 2005 mkdir /mnt/dos To ci utworzy punkt montowania o nazwie dos w katalogu mnt. Następnie podmontowujesz do niego partycję fatowską, u ciebie to jest hda2 mount -t vfat /dev/hda2 /mnt/dos Teraz przenosisz swoje dane do /mnt/dos. Robisz to jako root.Możesz jeszcze odpalić kompa z płyty Fedory, ale się nie chrootować i zrobić mkdosfs -F32 /dev/hda4 To samo dla hda5. Następnie wchodzisz znowu na fedorę, tworzysz w /mnt punkty montowania dla tych partycji, montujesz je tak jak hda2 i przenosisz dane. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
aragorn Napisano Październik 1, 2005 Autor Zgłoszenie Share Napisano Październik 1, 2005 Sorry ale pierwszy arz w życiu coś takiego robie.. Znaczy mam podmontowac tylko partycje hda2 czy hda 4 i hda5 też.....???? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
asasyn Napisano Październik 1, 2005 Zgłoszenie Share Napisano Październik 1, 2005 Powoli. mkdir /mnt/dos tworzysz punkt montowania dla partycji hda2, to jest partycja fatowska jak widzę. mount -t vfat /dev/hda2 /mnt/dos To podmontowuje ci tę partycję pod linuksem, dzięki temu fedora ją widzi.Jak to zrobisz to otworzysz sobie meneżer plików w trybie administratora i poprzenosisz z partycji linuksowych do /mnt/dos te dane.Jeżeli ci braknie miejsca to dopiero wykonujesz pozostałe czynności. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi