rah_im Napisano Październik 1, 2005 Zgłoszenie Share Napisano Październik 1, 2005 Zamontowałem na stałe partycje vfat i nie moge na niej nic robić oprócz odczytu, próbowalem na rózne sposoby ale nic nie dało :/ np. chown -R root /mnt/win_c chgrp -R root /mnt/win_c lub: chown -R root.root /mnt/win_c Zmieniałem także fstab tak jak w tym temacie http://forum.fedora.pl/index.php?showtopic=7065&hl= i tesh nic nie dało Prosze o pomoc Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
lszk Napisano Październik 1, 2005 Zgłoszenie Share Napisano Październik 1, 2005 LOL a przeczytałeś CAŁY tamten topic :?: Nawet w tym dziale, gdzie napisałeś jest PRZYKLEJONY topic o montowaniu http://forum.fedora.pl/index.php?showtopic=4544 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
rah_im Napisano Październik 1, 2005 Autor Zgłoszenie Share Napisano Październik 1, 2005 No i nic, próbowałem na wszystkie sposoby :/ gedit /mnt/fstab # This file is edited by fstab-sync - see 'man fstab-sync' for details LABEL=/ / ext3 defaults 1 1 LABEL=/boot /boot ext3 defaults 1 2 none /dev/pts devpts gid=5,mode=620 0 0 none /dev/shm tmpfs defaults 0 0 LABEL=/home /home ext3 defaults 1 2 none /proc proc defaults 0 0 none /sys sysfs defaults 0 0 /dev/hdb5 /mnt/linux vfat user,rw,owner,umask=000 /dev/hdd /media/cdrecorder auto pamconsole,ro,exec,noauto,managed 0 0 /dev/hdc /media/cdrom auto pamconsole,ro,exec,noauto,managed 0 0 /dev/fd0 /media/floppy auto pamconsole,exec,noauto,managed 0 0 Chodzi o tą partycje: /dev/hdb5 /mnt/linux vfat user,rw,owner,umask=000 aby nadac prawa zwykłemu userowi :/ Próbowałem: chown -R tupac /mnt/linux chgrp -R tupac /mnt/linux Pisze, że operacja niedozwolona ;( To samo jest przy: chown -R tupac.tupac /mnt/linux chmod -R o+rwx /mnt/linux - nic nie daje :/ seLinux mam odznaczony, Robiłem także tak: z roota edit fstab : user,rw,owner,umask=000 ponowne uruchomienie potem: chown -R tupac /mnt/linux i h** :[ Dalej nie wiem :/ Pomocy ;( ;( ( chyba podobna sytuacja do Konrada...) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Adi1981 Napisano Październik 1, 2005 Zgłoszenie Share Napisano Październik 1, 2005 Chodzi o tą partycje: /dev/hdb5 /mnt/linux vfat user,rw,owner,umask=000 aby nadac prawa zwykłemu userowi :/ /dev/hdb5 /mnt/linux vfat auto,users,rw,umask=0 0 0 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
lszk Napisano Październik 1, 2005 Zgłoszenie Share Napisano Październik 1, 2005 Ale i tak nie przeczytałeś całego tamtego topicu. Gdybyś to zrobił, to byś się natknął na post gajownika Wystarczy zmienić właściciela i najlepiej grupę dla /mnt/win_c oraz /mnt/win_d, można to zrobić z poziomu konsoli poleceniami chown / chgrp (koniecznie dodać parametr -R) Ze co? vfat nie obsługuje uniksowych praw dostępu i parametr R w ogóle nie będzie działać. Modyfikacje FSTAB w takich przypadkach powinny być ostatecznością... Tak się akurat składa, iż to jest jedyna możliwość. FAT32 jest bardzo ograniczonym systemem plików i jedyne co można zrobić to przypisać właściciela/grupę/standardowe uprawnienia dla wszystkich plików poprzez poprawne zdefiniowanie parametrów UID, GID, fmask i dmask w /etc/fstab lub podając te opcje do komendy mount. Te inforamcje i tak nie są zapisywane na partycji (bo niby jak skoro vfat ich nie obsługuje), a tylko ustawiane gdzieś w pamięci operacyjnej. Nie ma możliwość zmiany praw poszczególnych plików. Jak komuś to potrzebne, to niech zastapi vfat normalnym systemem plików. Można wyłaczyć informacje o niedozwolonej operacji montując partycję z parametrem quiet. Czyli żadnego chowna etc. nie założysz. /dev/hdb5 /mnt/linux vfat user,rw,owner,umask=000 /dev/hda6 /mnt/win_d vfat auto,users,umask=0,rw,utf8,quiet 0 0 i h** http://sjp.pwn.pl/haslo.php?id=7510 ;-) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
rah_im Napisano Październik 1, 2005 Autor Zgłoszenie Share Napisano Październik 1, 2005 Adi Twój sposób działa Dzięki Wam wielkie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Legion83 Napisano Październik 1, 2005 Zgłoszenie Share Napisano Październik 1, 2005 Wklepcie gdzieś czytelnie w jakimś temacie to co podał Adi1981, tak aby nie było już pytań co wklepać do fstab żeby mieć prawa zapisu na partycji vfat. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
rah_im Napisano Październik 1, 2005 Autor Zgłoszenie Share Napisano Październik 1, 2005 Niby wszystko jest ok, ale nie mogę instalować gier cedegą zwykłym userem na tej partycji :/ przy stacie instalacji, gdy już jest pasek wyskakuje komunikat z błędem :/ Można coś temu zaradzić ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Legion83 Napisano Październik 1, 2005 Zgłoszenie Share Napisano Październik 1, 2005 A czemu akurat chcesz na partycji vfat instalować gry przez Cedegę ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość _PaT Napisano Październik 1, 2005 Zgłoszenie Share Napisano Październik 1, 2005 Wklepcie gdzieś czytelnie w jakimś temacie to co podał Adi1981, tak aby nie było już pytań co wklepać do fstab żeby mieć prawa zapisu na partycji vfat. Jest już przyklejony wyśmienity poradnik napisany przez gajownika, to wystarczy. Niby wszystko jest ok, ale nie mogę instalować gier cedegą zwykłym userem na tej partycji :/ przy stacie instalacji, gdy już jest pasek wyskakuje komunikat z błędem :/ Można coś temu zaradzić ? Być może problem polega na braku możliwości nadania kontekstu plikom. Wtedy wystarczy do parametrów montowania dopisać quiet. Możliwe, że tej gry nie da się zainstalować na FAT, bo nie jest taka głupia, żeby dać się osadzić na takim starym systemie plików, lub wine nie podoła z odpaleniem. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
rah_im Napisano Październik 1, 2005 Autor Zgłoszenie Share Napisano Październik 1, 2005 No to jest Colin 2, chce na vfat ponieważ tam mam miejsce... Czyli jak ma wyglądać wpis z fstab ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość _PaT Napisano Październik 1, 2005 Zgłoszenie Share Napisano Październik 1, 2005 No to jest Colin 2, chce na vfat ponieważ tam mam miejsce... Czyli jak ma wyglądać wpis z fstab ? Przykładowo, jeśli wyglądał tak: /dev/hdb5 /mnt/linux vfat auto,users,rw,umask=0 0 0 to ma wyglądać tak: /dev/hdb5 /mnt/linux vfat auto,users,rw,umask=0,quiet 0 0 Wystarczy dopisać quiet. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
rah_im Napisano Październik 2, 2005 Autor Zgłoszenie Share Napisano Październik 2, 2005 "quiet" nic nie dał Nadal wyskakuje ten sam błąd :/ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Adi1981 Napisano Październik 2, 2005 Zgłoszenie Share Napisano Październik 2, 2005 a jak masz skonfigurowanego wine ? zeby sie odpalal systemem z podmontowanej partycji windosowej czy jako wlasny fake drive ? bo jesli z fake drive'a to cos mi sie wydaje ze wine nie bedzie mial mozliwosci zapisu na partycji vfat. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
rah_im Napisano Październik 2, 2005 Autor Zgłoszenie Share Napisano Październik 2, 2005 Ale ja używam cedegi Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi