Skocz do zawartości

Problem Z Dyskietką

Koksik1986

Rekomendowane odpowiedzi

Witam! Mam problem.Mam FC3 z pełna aktualizacja (od razu mowie ze mam tez FC4 i jest to samo) przy kazdym uruchomieniu znika mi dyskietka znika caly katalog w /media wiec podmontowywalem tworzylem katalogi w /media jak to nic nie dawalo to w /mnt i nic podmontuje i działa wszystko ok a jak uruchomie od nowa system to znow lipa.Ze 3 razy zmienialem FSTAB i MTAB i nic nadal to samo.Działa jednorazowo.Moze wie ktos co z tym zrobic bylbym bardzo wdzieczny za pomoc. I tak przy okazji spytam. Jest w FC jakis katalog odpowiadajacy windowsowemu autostartowi.Zeby mozna bylo wrzucic jakis program czy dowiazanie i przy starcie systemu bedzie sie uruchamial. :(

W moim FSTAB-ie przy kazdym uruchomieniu znika linijka dotycząca dyskietki. Tak jak pisalem ze 3 razy wpisywalem /dev/fd0 ........ i działa dobrze dopuki nie uruchomie systemu od nowa. Moj fstab:

# This file is edited by fstab-sync - see 'man fstab-sync' for details

LABEL=/                /                      ext3    defaults        1 1

none                    /dev/pts                devpts  gid=5,mode=620  0 0

none                    /dev/shm                tmpfs  defaults        0 0

/dev/hda8              /home                  ext3    defaults        1 2

none                    /proc                  proc    defaults        0 0

none                    /sys                    sysfs  defaults        0 0

LABEL=SWAP-hda9        swap                    swap    defaults        0 0

/dev/hda1              /mnt/winc              vfat    defaults        0 0

/dev/hda5              /mnt/koksik            vfat    defaults        0 0

/dev/hda6              /mnt/filmy              vfat    defaults        0 0

/dev/hda7              /                      ext3    defaults        1 1

/dev/hdc                /media/cdrecorder      auto    pamconsole,exec,noauto,fscontext=system_u:object_r:removable_t,managed 0 0

" /dev/fd0                /media/floppy          auto pamconsole,exec,noauto,fscontext=system_u:object_r:removable_t,managed 0 0 "

Ostatnia linijka , ktorą wziąlem w cudzysłów dotyczy wlasnie dyskietki i ta linijka przy kazdym uruchomieniu znika.Poprostu przepada razem z katalogiem w media lub mnt w ktorym sie podmontowuje.

/dev/fd0                /media/floppy           auto    pamconsole,exec,noauto,m
anaged 0 0

Nie wiem o co ci chodzi wpis w FSTAB mam dobry i dziala ale przy ponownym uruchomieniu systemu on znika katalog w mnt lub media tez i znow musze wpisywac i tworzyc katalog zeby dyskietka dzialala.

Wpisałem to samo co wy macie panowie i to nic nie dało. Dodam jeszcze ze robi sie tak dopiero po aktualizacji. Fedora zainstalowana z plyt i nawet po aktualizacji kernela byla ok a jak tylko zrobilem pelen update to lipa z dyskietka. Juz nie wiem o co chodzi. Cały czas probuje rozwiązac ten problem ale juz mi sie pomysly skonczyly i dalej nie ma rezultatow. Jezeli ktos wie co jeszcze moge zrobic to niech napisze. Z gory THX :)

Nie ma nikt pomysłu co można jeszcze zrobic z tą dyskietka.Może ktoś wie czy moge zabrac prawa do kasowania tej linijki we fstabie. Jeżeli jest to mozliwe to bede wdzieczny za pomoc.

Juz sobie poradziłem. Pisze to jakby ktoś miał podobny problem. Siedziałem i motałem ze FSTAB-em wkońcu znalazłem na forum. W przyklejonym topiku gajownika o montowaniu partycji fat jest przykładowy plik fstab. I to co powinno byc przy partycji fat ja dopisałem do dyskietki

/dev/fd0                /media/floppy          auto    noauto,user,quiet,rw,uid=0,gid=100,dmask=0002,fmask=0113,utf8,nodev,noexec,nosuid 0 0

Teraz wszystko gra.

Pozdro

Edytowane przez Koksik1986