mike_j Napisano Czerwiec 11, 2004 Zgłoszenie Share Napisano Czerwiec 11, 2004 Szczęśliwie zainstalowałem mplayera, zgodnie z opisem na fedora.pl. Wszystko ładnie działa, ale filmy z AC3 odpala na stereo. Znalazłem gdzieś na google, żeby uruchomić z -channels 6. Teraz jednak nie mam dźwieku z center - tzn. słyszę wszystkie dźwięki z pozostałych głośników, ale np. nie ma głosu aktorów. Otworzyłem Preferences -> Audio. Na liście Available drivers mam: mpegpes oss sdl null pcm Gdzie jest ALSA?? Na liście w konfiguracji sdl znalazłem alsa, ale teraz dostaję komunikat Could not open/initialize audio device -> no sound. Identyczny komunikat mam, kiedy uruchomię mplayera z -ao alsa9:surround51. Co mam zrobić, żeby działał mi dźwięk 5.1?? TIA Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
lassak Napisano Lipiec 5, 2004 Zgłoszenie Share Napisano Lipiec 5, 2004 gmplayer -aid 128 -ao oss -channels 6 2>&1|grep AC3 spróbuj tak (końcówka to bajer dzięki któremu widzisz czy dany filmjest faktycdznie w AC3) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mike_j Napisano Lipiec 5, 2004 Autor Zgłoszenie Share Napisano Lipiec 5, 2004 Niestety dalej center nie działa... Sprawdzałem nawet w alsamixer, ale wszystko mam tam "na maxa". Kiedy odpalę z -channels 4 to dźwięk jest w obydwu front oraz rear, a w center też nie ma (ale chyba tak powinno być dla 4 kanałów). Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi