cga Napisano Październik 6, 2005 Zgłoszenie Share Napisano Październik 6, 2005 witam, planuję zainstalować fedore 4 w wersji 64bit. ale trapią mnie pewne niejasności. jak to jest, że dla winxp 64bit wymagane są specjalne sterowniki i często aplikacje a tu niby wystarczy postawić system i już? ma działać? jakoś nie widziałem np OOo dla 64bit - jest jakaś specjalna wersja? jak już postawię system to czy będę mógł instalować wszystkie pakiety czy tylko przeznaczone dla 64bit? konkretnie - nazw pakietu to np.: cos_tam-i686.rpm czyli jest przeznaczony dla procków 32bit. czy ten pakiet będzie działał na fc4 64bit czy nie? druga sprawa - co z tymi prgramami, które instaluje się z binarek? też są jakieś dedykowane wersje? i ostatnie - tzw pakiety SRPM. co to jest? potrzebne mi to do ompilacji np kernela? wiem, że te pytanka są dla wielu banalne ale proszę o wyrozumiałość. -- kłaniam się, cga Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
przemk Napisano Październik 7, 2005 Zgłoszenie Share Napisano Październik 7, 2005 Nie mialem praktycznego zetkniecia z 64bitami, odpowiedzi teoretyczne jak to jest, że dla winxp 64bit wymagane są specjalne sterowniki i często aplikacje a tu niby wystarczy postawić system i już? ma działać? generalnie dzieje sie tak dlatego ze w linuksie sterowniki (zwykle) zawarte w systemie sa w postaci kodu zrodlowego, ktore po przekompilowaniu dzialaja na platformie 64bit (w uproszczeniu). natomiast sterowniki dla win oraz niektore sterowniki dla linuksa (np nvidia/ati) dostepne sa tylko w formie binarnej, one wymagaja oddzielnych wersji 64bit. jakoś nie widziałem np OOo dla 64bit - jest jakaś specjalna wersja?z tego co sie orientuje, to arch x86-64 jest kompatybilna w dol, wiec nie ma powodu aby 32bitowe aplikacje sypaly sie. Wydaje mi sie 32bitowa wersja OS'u powinna bezproblemu chodzic na jakimkolwiek x86-64. Tylko ze wtedy wykorzystana bedzie tylko czesc mozliwosci CPU. Nie wiem jak jest z mieszaniem softu 32 i 64 bitowego.. i ostatnie - tzw pakiety SRPM. co to jest? potrzebne mi to do ompilacji np kernela? to sa pakiety SourceRPM, zawierajace kod zrodlowy aplikacji. Po przekompilowaniu mozna z nich uzyskac normalne rpm Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
cga Napisano Październik 7, 2005 Autor Zgłoszenie Share Napisano Październik 7, 2005 i ostatnie - tzw pakiety SRPM. co to jest? potrzebne mi to do ompilacji np kernela? to sa pakiety SourceRPM, zawierajace kod zrodlowy aplikacji. Po przekompilowaniu mozna z nich uzyskac normalne rpm dzieki za wyjaśnienia, jeszcze odnośnie tych sourcerpm - aby uzyskać wsparcie dla amd64 (czyli pełne wykorzystanie możliwości procka) to wystarczy, że skompiluje te źródła z odpowiednią flagą czy też same źródła muszą uwzględnia architekture 64bit? -- kłaniam sie, cga Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
SebOOl Napisano Październik 7, 2005 Zgłoszenie Share Napisano Październik 7, 2005 Ja używam FC 64 bit. I nie ma problemu. Trzymaj się repozytoriów a nie zginiesz. Wszystko w nich znajdziesz. A jak czegoś nie ma to instalujesz 32 bitową wersję. Jedyną rzeczą z która musiałem kombinować był Pascal. Zainstalowałem 64 bitowy kompilator, I 32 bitowego Lazarusa no zalezności dla tego drugiego w częsci są 32 a w czesci 64 bitowa a po mimo tego wszystjko działa Generalnie jak czegoś nie ma na 64 bity to instalujesz na 32 tylke że zależności musisz spełnić dla 32 bitów. Przykładowo firefox powinien być 32 bitowy bo ten 64 nie ma flasha (macromedia nie zrbiło pluginau na 64 bity) no i trzeba jeszcze spełnić 4-32 bitowe zalezności - zaden problem I w repozytoriach jest 64 bitowy OpenOffice.org Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
@perl Napisano Październik 7, 2005 Zgłoszenie Share Napisano Październik 7, 2005 jeszcze odnośnie tych sourcerpm - aby uzyskać wsparcie dla amd64 (czyli pełne wykorzystanie możliwości procka) to wystarczy, że skompiluje te źródła z odpowiednią flagą czy też same źródła muszą uwzględnia architekture 64bit? Fedora x86_64 jest tak zmyslnie zrobiona ze mozesz na niej kompilowac i uruchamiac programy zarowno dla architektury 64 bitowej jak i 32 bitowej mozesz wymuszac na jaka architekture bedzie kompilowany/przekompilowywany program za pomoca flag "-m32" i "-m64" (odpowiednio dla 32 i 64 bitowej architektury) jezeli bedziesz chcial sie zajac przekompilowywaniem zainteresuj sie rowniez pakietami "compatible" z gcc w wersji 3.2 poniewaz czesc programow nie przekompilujesz w "nowym" gcc 4 jednak jezeli zalezy Ci wylacznie na uzytkowaniu programow to nie przejmuj sie niczym tylko uzywaj yuma - on za ciebie wybierze architekture i wszystko ladnie poinstaluje polecam uzywanie wersji 64 bitowych bo sa one od 5% do nawet 40% szybsze od 32 bitowych wersji, Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi