bartek Napisano Czerwiec 11, 2004 Zgłoszenie Share Napisano Czerwiec 11, 2004 Zainstalowałem Fedora Core 2 i mam duży problem z instalacją sterów nvidii. Instaluje klasycznie (tak jak to robiłem na mdk 9.2 i na XFree86), ale po zedytowaniu pliku /etc/X11/xorg.conf i po restarcie system graficzny nie uruchamia mi się (włącza się czarne tło i komputer nie odpowiada). Nie mam zielonego pojęcia co robie źle i bardzo proszę o wytłumaczenie mi jak zainstalować te stery. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
irenś Napisano Czerwiec 11, 2004 Zgłoszenie Share Napisano Czerwiec 11, 2004 Problem jest ogólnie znany i na tym forum był nie raz poruszany. Proponuję sciągnąć jądro ze strony linuxant (8stack kernel), wówczas nvidia będzie ci działać. A jajco jest tu: http://www.linuxant.com/driverloader/wlan/...kernel-i686.php Zapewniam, że zadziała. Pozdrawiam. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mike_j Napisano Czerwiec 12, 2004 Zgłoszenie Share Napisano Czerwiec 12, 2004 [...] i po restarcie system graficzny nie uruchamia mi się (włącza się czarne tło i komputer nie odpowiada). Nie mam zielonego pojęcia co robie źle i bardzo proszę o wytłumaczenie mi jak zainstalować te stery. Wszystko robisz dobrze. Błąd jest po stronie systemu (sterowników?). W kernelu w Fedorze jest wyłączona obsługa 8k stosów, które są wymagane przez sterowniki do GeForce'ów. Najprościej rzeczywiście ściągnij ten patch, albo jeszcze lepiej ściągnij sobie najnowszego kernela i skompiluj go. Przy okazji system będzie się trochę szybciej uruchamiał . Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jojent Napisano Czerwiec 12, 2004 Zgłoszenie Share Napisano Czerwiec 12, 2004 a mi wszystko się udało ładnie, zainstalowałem jajko 2.6.5.1 z 8K stockeim i stery ładnie się wgrały, jedyne co zmieniłem w x'ach to nazwa urządzenia z nv na nvidia Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Tytan Napisano Czerwiec 14, 2004 Zgłoszenie Share Napisano Czerwiec 14, 2004 (jeszcze lepiej ściągnij sobie najnowszego kernela i skompiluj go. Przy okazji system będzie się trochę szybciej uruchamiał . które opcje w configu do kompilacji kernela są odpowiedzialne za 8stack? Tytan Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mike_j Napisano Czerwiec 14, 2004 Zgłoszenie Share Napisano Czerwiec 14, 2004 (jeszcze lepiej ściągnij sobie najnowszego kernela i skompiluj go. Przy okazji system będzie się trochę szybciej uruchamiał . które opcje w configu do kompilacji kernela są odpowiedzialne za 8stack? Tytan W Kernel Hacking na samym końcu. Trzeba to wyłączyć. Aha - nie znajdziesz tego w kernelu dołączonym do Fedory 2. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Tytan Napisano Czerwiec 14, 2004 Zgłoszenie Share Napisano Czerwiec 14, 2004 Trzeba to wyłączyć. Aha - nie znajdziesz tego w kernelu dołączonym do Fedory 2. Czy to tu to miał być link bo mi się nie otwiera. Jakie opcje dokładniej poproszę. Tytan Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mike_j Napisano Czerwiec 15, 2004 Zgłoszenie Share Napisano Czerwiec 15, 2004 Trzeba to wyłączyć. Aha - nie znajdziesz tego w kernelu dołączonym do Fedory 2. Czy to tu to miał być link bo mi się nie otwiera. Jakie opcje dokładniej poproszę. Tytan Config ma postać drzewa. Rozwiń "gałąź" Kernel Hacking i tam na samym dole jest opcja, żeby włączyć stosy 4k zamiast 8k. Trzeba ją zostawić wyłączoną (N albo [ ]) - domyślnie powinna być wyłączona. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
harryx Napisano Czerwiec 16, 2004 Zgłoszenie Share Napisano Czerwiec 16, 2004 Nadal jest cos nie tak zainstalowałem jajko 2.6.5.1 z 8K stockeim i stery.Zmienilem wpis z nv na nvidia i w tym momencie zaczyna sie problem X nie wstaja.Jesli nic nie zmieniam co zrozumiale wszystko dziala po staremu.Mam GeForca 4 Mx VIVO. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość _PaT Napisano Czerwiec 16, 2004 Zgłoszenie Share Napisano Czerwiec 16, 2004 Nadal jest cos nie tak zainstalowałem jajko 2.6.5.1 z 8K stockeim i stery.Zmienilem wpis z nv na nvidia i w tym momencie zaczyna sie problem X nie wstaja.Jesli nic nie zmieniam co zrozumiale wszystko dziala po staremu.Mam GeForca 4 Mx VIVO. Z zastosowałeś się do instrukcji i dokanałeś innych modyfikacji x.conf? Trzeba dodać (jeśli nie ma) : Load "glx" I usunąć, lub lepiej shaszować te, jeśli są : Load "dri" Load "GLcore" Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mike_j Napisano Czerwiec 16, 2004 Zgłoszenie Share Napisano Czerwiec 16, 2004 Nadal jest cos nie tak zainstalowałem jajko 2.6.5.1 z 8K stockeim i stery.Zmienilem wpis z nv na nvidia i w tym momencie zaczyna sie problem X nie wstaja.Jesli nic nie zmieniam co zrozumiale wszystko dziala po staremu.Mam GeForca 4 Mx VIVO. Na pewno są stosy 8k? Może właśnie w konfiguracji włączyłeś tę opcję zamiast wyłączyć? Albo nie ładuje nowego kernela, tylko stary? Pytam, bo według mnie najbardziej prawdopodobne jest to, że jest nadal problem z tymi stosami... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bartek Napisano Czerwiec 20, 2004 Autor Zgłoszenie Share Napisano Czerwiec 20, 2004 Zainstalowałem 8kstacks- przy wyborze systemu operacyjnego opcje FC2 z 8kstaks, zedytowałem /etc/X11/xorg.conf, ale tryb graficzny mi się nie uruchamia, za to w konsoli pojawia mi sie fragment /var/log/Xorg.0.log, z iformacją, że nie można zaladowac NVIDIA KERNEL. Próbowałem konfigurować 8kstacks poleceniem "dldrconfig", takim jakie było podane na stronce, z którego go sciagałem, ale wyświetla mi sie informacja "bash- command not found". O co chodzi?? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Chudy Napisano Lipiec 1, 2004 Zgłoszenie Share Napisano Lipiec 1, 2004 Ponownie i ostroznie przeinstaluj sterowniki z wylaczonym trybem graficznym. Warunkiem dobrej instalacji jest wkompilowanie przez instalator modulu NVIDIA, robi to po polaczeniu sie z ftp nvidii (czasem sie wiesza na tym kroku). Napisalem ostroznie, gdyz wszelkie komunikaty o bledach jakie sie w procesie instalacji pojawia posluza ci do dalszego dochodzenia o akceleracje . U mnie np jest konflikt z modulem rivafb (kto wie jak usuwac moduly z jadra bez ponownej kompilacji?). Robi sie czarny ekran, ale linux pracuje (po ciemku ale pracuje). Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mike_j Napisano Lipiec 7, 2004 Zgłoszenie Share Napisano Lipiec 7, 2004 nVidia udostępniła nowe sterowniki do kart graficznych dla (_linuxa_ → Linuksa) ORT: http://www.nvidia.com/object/linux.html Sprawdził już ktoś, czy nadal jest ten problem (-> 8k stacks)? UPDATE: Release Highlights * Added support for GeForce 6800 series of GPUs * Added support for PCI-Express * Added support for GLSL (OpenGL Shading Language). * Added support for GL_EXT_pixel_buffer_object. * Fixed problem that prevented 32-bit kernel driver from running on certain AMD64 CPUs. * Added support for ACPI * Added support for 4kstack kernels. * Added configuration utility "nvidia-settings". For details, see the user guide * Added a shell script "nvidia-bug-report.sh" that gathers system configuration information into a log file; the resulting log file (nvidia-bug-report.log) should be included when reporting bugs to NVIDIA. * Added a new Xv adaptor on GeForce4 and GeForce FX which uses the 3D engine to do Xv PutImage requests. * View the README (Text Version) for more information on this release. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pajel Napisano Lipiec 7, 2004 Zgłoszenie Share Napisano Lipiec 7, 2004 U mnie na jadrze 2.6.6-1.435.2.1 nowe stery od nvidii zainstalowaly sie bez klopotu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi