Skocz do zawartości

Sterowniki Nvidia

bartek

Rekomendowane odpowiedzi

U mnie też Nvidia bez problemu poszla kiedy instalowalem ją sposobem opisanym wczesniej na forum. No i wreszcie skończył się problem z wieszaniem kompa. Przy FC1 nie miałem tych problemów z ta sama karta graficzną ProLink GForce4. Ekran rozbłysnął piekną grafiką 3D i wreszcie odetchnąłem z ulgą, bo komp przestał się wieszać :rolleyes:

1) Używasz starszych Xów - zaktualizuj je (zapewne system też nie jest połatany).

2) Używasz własnoręcznie skompilowanego kernela 2.6.7 (prawdopodobnie prosto z kernel.org) - on jest niezałatany!!! Albo zainstaluj dystrybucyjne jajko z erraty, albo pościągaj kernel-sourcecode lub kernel.srpm i je przekompiluj na nowo. Osobiście polecam zrobić sobie paczkę rpm.

BTW warto teraz włączyć 4k stos.

3) Zainstalowałeś sterowniki nvidii w wersji 1.0.5328 - one w ogóle nie obsługują jąder z serii 2.6. Lepiej je odinstaluj i zainstaluj najnowsze 1.0-6106. Jeszcze lepiej by było, gdybyś nie instalował normalnym instalatorem, tylko z (_rpma_ → RPM-a) ORT :-) Ten ze strony nvidii nadpisuje biblioteki należące do paczki xorg-x11-Mesa-libGL. Ściągnij srpm stąd: http://petrix.se/fedora - to będzie niedługo wrzucone do repozytorium rpm.livna.org. Może jest jeszcze w fazie testów, ale powinno już działać.

Wystarczy w standardowy sposób przekompilować:

rpmbuild --rebuild nazwa_paczki.srpm

Jeśli nie zrobiłeś sobie środowiska do kompilowania rpmów, to trzeba będzie to zrobić spod roota.

I to by było na tyle :-)

chyba jednak to nie na tyle :[

http://peterkk15.republika.pl/log5.txt

Ad 1) Aktualizacja jednak nic nie dala

Ad 2) Uzywalem juz wszystkich kerneli jakie wpadly mi w lapy od tych dystrybucyjnych (2) do poprzez 8k stacks az wreszcie sam zaczalem kompilawac

Ad 3) Siedzialem na angielskim forum Nvidii, gdzie jeden gostek dal namiar na niemiecka strone z "krenel friendly drivers", gdzie dla kazdej wersji kernela byly ustawione stery nvidii, ta wersja byla przeznaczona dla jajek 2.6.x

Coś mi tu nie pasi :/ Odinstaluj sterownik nVIDII i zobacz, czy uruchomi się ze sterownikiem nv. Chcę wiedzieć, czy to wina nVIDII, czy po stronie Xów. Pokaż też zawartość xorg.conf

ta wersja byla przeznaczona dla jajek 2.6.x

Jakaś patchowana wersja? Spróbuj potem z najnowszymi sterami i standardowym jajkiem.

Aha, w /etc/modprobe.conf jest wpis

alias char-major-195* nvidia

??

• 2 weeks later...

Poszperalem po internecie, zauwazylem ze podobne problemy mialy osoby z plyta glowna z chipsetem nForce2. Wreszcie znalazlem osobe z nForcem, ktorej udalo sie rozwiazac ten problem, wystarczylo w configu dopisac jedna linike w sekcji Device:

Option "NvAGP" "1"

Nvidia powinna bardziej sie postarac o swoich klientow, gdyz najwiecej problemow bylo wlasnie z ich chipsetami, a w readme zadnej notki, tylko trzabylo szukac po opcjach odpowiedniego ustawienia portu AGP.