gofeer Napisano Październik 10, 2005 Zgłoszenie Share Napisano Październik 10, 2005 Mam internet z kablowki i po zmianie kompa musze zmieniac MAC karty sieciowej zeby dzialal(w windowsie nie ma problemu ale w Fedorze nie moge skonfigurowac) do sieciowki podpiety jest modem a modem do kablowki dodam dla jasnosci Korzystajac z tego co znalazlem na forum i w sieci MAC zmienilem przez ifconfig eth1 hw ether [MAC] dodalem tze wpis(hwad... jakos tak) do pliku ifcfg-eth1 w ets/sysconfig/network-scripts jednak nadal to chyba nie dziala(nie pobiera nic z serwera DHCP) chciaz sprawdzam to tylko firefoxem i poleceneim ping ktore na ping ww.wpl.pl odpowiada ze nie ma takiego hosta czy jakos tak tutaj dodaje wyniki wykonania 2 polecen(to pierwsze znalazlem gdzies tutaj) [root@localhost ~]# dmesg |grep eth1 eth1: forcedeth.c: subsystem: 01043:8141 bound to 0000:00:0a.0 eth1: no link during initialization. [root@localhost ~]# ifconfig eth0 eth0 Link encap:Ethernet HWaddr 00:90:64:EF:97:9C BROADCAST MULTICAST MTU:1500 Metric:1 RX packets:673 errors:0 dropped:0 overruns:0 frame:0 TX packets:2 errors:0 dropped:0 overruns:0 carrier:0 collisions:0 txqueuelen:1000 RX bytes:42194 (41.2 KiB) TX bytes:128 (128.0 Interrupt:3 Memory:d30000 dodam ze mam 2 sieciowki zintegrowane z mobo. Bylbym wdzieczny za pomoc i wszelkie pomysly Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
studys Napisano Październik 10, 2005 Zgłoszenie Share Napisano Październik 10, 2005 W sumie jak się zmienia adres MAC karty sieciowej to jeszcze nie wiem, ale zreguły zmiana karty sieciowej lub kompa w takiej sieci nie powinna być aż tak problematyczna.Ja też mam neta z kablówki(Aster), tyle że jest dodatkowo ruter roździelający sygnał na 2 kompy. Normalnie po zmianie kompa (bez rutera) zgłasza Wilga,prosi o potwiedzenie zmiany karty lub kompa i po potwierdzeniu jest juz spoko. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
gwiazdor_online Napisano Październik 10, 2005 Zgłoszenie Share Napisano Październik 10, 2005 Poszukaj może w katalogu /etc/sysconfig pliku "ifcfg-eth0" trochę jeszcze. U mnie na kompie są np 3 egzemplarze Pozdrawiam! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mynus Napisano Październik 10, 2005 Zgłoszenie Share Napisano Październik 10, 2005 to zrob tak: -zmien maca karty sieciowej -wywolaj jeszcze raz pobranie IP z dhcp pokaz do pokazuja polecenie: ifconfig eth0 ifconfig eth1 (pisales ze masz 2 karty sieciowej a pokazales stan tylko jednej z nich) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
gofeer Napisano Październik 11, 2005 Autor Zgłoszenie Share Napisano Październik 11, 2005 w koncu net zadzialal ale moze na 1min i po wszystki nawet posta nei zdazylem tu napsiac, za to pojawil sie nowy blad przy ladowaniu systemu. Napisze tak z pamieci: "socket pf_packet permision denied ping icmp open socket permision denied" z tym to juz nie mam pomyslu. Na sprzetowym MAC'u jest tak smao. Nawet po powrocie do windy net mi nie chcial dzialac i dziwnie dlugo ladowal sie zanim pokazaly sie ikonki polaczen sieciowych, dopiero restart wylazcenie kart w Biosie ponowny restart i ich wlaczenei zalatwilo sprawe. Jak ktos ma jakies sugestie to bylbym wdzieczny. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi