callou Napisano Październik 12, 2005 Zgłoszenie Share Napisano Październik 12, 2005 Witam! Ściągnąłem sobie źródła najnowszego kadu: kadu-0.4.2, ale niestety instalacja wysypuje się na poziomie ./configure. Jest takowy komunikat: checking if qwidget.h header is in system directories... no checking for qwidget.h in specified directiories... not found configure: error: libqt-mt headers not found - please install libqt3-devel - check: http://kadu.net/qt MAm system FC3. Wiem co to za problem, ale niestety nie mogę niegdzie znaleźć libqt3-devel do dystrybucji FEDORA CORE 3. Może da się zainstalować ów pakiet poprzez yuma?? w jakiś sposób...po wpisaniu yum install libqt3-devel jest komunikat, że nie ma tego w repozytorium. Albo po wpisaniu yum install kadu jest ten sam komunikat...Więc w jaki sposób rozwiązać ten problem z instalacją kadu?? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Legion83 Napisano Październik 12, 2005 Zgłoszenie Share Napisano Październik 12, 2005 http://www.kadu.net/wiki/index.php/Qt : Nazwy pakietów w poszczególnych dystrybucjach różnią się: (w nawiasach pakiety wymagane do kompilacji Kadu) Aurox: qt (qt-devel) Debian Woody: libqt3-mt (libqt3-mt-dev) Debian Sarge/Sid: libqt3c102-mt (libqt3-mt-dev libqt3-headers) Gentoo: qt Fedora Core: qt (qt-devel) Mandrake: libqt3 (libqt3-devel) Red Hat: qt (qt-devel) Slackware: qt-wersja-architektura-wersja_paczki, gdzie wersja to np 3.3.3, architektura to np i486 (w slackware >= 10.0 architektura i486 stała się standardem), oraz wersja paczki jest liczbą naturalną, od 1 wzwyż. SuSE: qt3 (qt3-devel) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
callou Napisano Październik 12, 2005 Autor Zgłoszenie Share Napisano Październik 12, 2005 Więc zainstalowałem pakiet qt-devel Installed: qt-devel.i386 1:3.3.4-0.fc3.0 Dependency Updated: qt.i386 1:3.3.4-0.fc3.0 qt-ODBC.i386 1:3.3.4-0.fc3.0 Complete! [root@OSTR simon]# cd kadu [root@OSTR kadu]# ./configure ale jest ten sam błąd: checking if qwidget.h header is in system directories... no checking for qwidget.h in specified directiories... not found configure: error: libqt-mt headers not found - please install libqt3-devel - check: http://kadu.net/qt więc w dalszym ciągu nie wiem, jak rozwiązać ten problem. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Legion83 Napisano Październik 12, 2005 Zgłoszenie Share Napisano Październik 12, 2005 Poszukaj przez google pakietu libqt3-devel (rpm), jest jakaś wersja dla MDK i jeszcze coś typu ut (?), może uda ci się któryś z nich zainstalować i kompilacja Kadu wreszcie ruszy. Na marginesie dziwny ten twój błąd . Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
callou Napisano Październik 12, 2005 Autor Zgłoszenie Share Napisano Październik 12, 2005 No niestety z Mandrake'a nie da się zaadoptować, musiałbym sobie zmienić wszystkie pakiety na mdk czyli system z fc3 na mdk... przydałoby się coś *.src.rpm Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
webon Napisano Październik 12, 2005 Zgłoszenie Share Napisano Październik 12, 2005 Moze wiec zaisntaluj wczesnijesza wersje ze strony kadu bezposrednio pod fedore w rpm Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
arturek Napisano Październik 12, 2005 Zgłoszenie Share Napisano Październik 12, 2005 Jest inny sposób niż innstalacja ze źródeł zbudowanie paczki rpm na dzień dzisiejszy zrobiłem tak pobieramy http://kadu.net/~nastian/kadu-0.4.1-2.src.rpm pobieramy http://www.kadu.net/download/stable/kadu-0.4.2.tar.bz2 rpm -Uvh kadu-0.4.1-2.src.rpm podmieniamy zródła na kadu-0.4.2.tar.bz2 zmieniamy wersje w pliku kadu.spec na 0.4.2 budujemy paczke rpmbuild -bb --clean kadu.spec Takie Kadu-0.4.2 u mnie działa Najlepiej to zrobić na własnym srodowisku do budowy paczek (zainstaluj fedora-rpmdevtools , opisy są na forum) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
callou Napisano Październik 13, 2005 Autor Zgłoszenie Share Napisano Październik 13, 2005 No tak, u mnie też takie kadu działa, ale chyba to jest wersja 0.4.1, więc niewiele mi to daje. A tak w ogóle to ja zmieniam wersję kadu po to, aby móc wysyłać esemesy do Orange, bo teraz nie mogę wysłać, bo jest taki komunikat: Wskazana bramka sms jest niedostępna. Prawdopodobnie jest czasowo wyłączona lub zmieniła zasady dostępu. Może ktoś wie, czy da się jakoś skonfigurować kadu, żeby wysyłało esy do Orange?? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
arturek Napisano Październik 13, 2005 Zgłoszenie Share Napisano Październik 13, 2005 Sprawdziłem liste zmian w kadu 0.4.2 i jest już poprawiona obsługa bramki Orange +++ wersja 0.4.2 (11.10.2005) * poprawione odświeżanie ikony w module desktop_docking (joi) * automatyczne tworzenie / aktualizacja binarnych plików translacji przy kompilacji modułów (pan_wojtas/joi) * usunięcie komunikatów ostrzegawczych przy instalacji modułów (OBenY/joi) * poprawki w wykrywaniu ścieżki do Firefoksa na Gentoo (joi) * usunięte kilka drobnych wycieków pamięci (joi) * poprawiona obsługa nowej bramki Ery (Belegdol/Ron_K) * dodanie flagi CXXFLAGS do kompilacji modułów, poprawka wykrywania libexecinfo poprawka ścieżek z /usr/share na $(datadir) (pawel_p) * poprawiona obsługa bramki Orange (akasoft/joi) * wyłączenie regenerowania configure/Makefile'i (joi) * poprawna zmiana użytkownika i hasła w konfiguracji dla bramki Ery, poprawne zapisywanie (pawel_p) * po restarcie Kadu gdy nie jesteśmy zadokowani (bądź zadokowani na Maku) przywracamy na listę kontaktów anonimów, od których dostaliśmy wiadomości, ale ich nie odczytaliśmy - zlikwidowany uciążliwy efekt "migającej koperty" (joi) * bramka Ery obsługuje numery zaczynające się od 886 (joi) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
callou Napisano Październik 14, 2005 Autor Zgłoszenie Share Napisano Październik 14, 2005 No tak, ale ... właśnie mam problem z zainstalowaniem kadu-0.4.2, bi jest błąd!! a jak instaluje ze źródeł kadu-0.4.1-2 to mam komunikat, że to nie jest wcale kadu 04.2, lecz 0.4.1. Więc spytam jeszcze raz...jak rozwiązać ten problem: checking if qwidget.h header is in system directories... no checking for qwidget.h in specified directiories... not found configure: error: libqt-mt headers not found - please install libqt3-devel - check: http://kadu.net/qt Czy ktoś ma kadu-0.4.2 na FEDORZE CORE 3?? A jeśli tak, to jak udało mu się ją zainstalować? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Legion83 Napisano Październik 14, 2005 Zgłoszenie Share Napisano Październik 14, 2005 Zgłość ten błąd na stronie Kadu (teamowi Kadu), może oni coś poradzą / poprawią. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Adi1981 Napisano Październik 14, 2005 Zgłoszenie Share Napisano Październik 14, 2005 poszukaj na forum kadu, było o tym. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
callou Napisano Październik 16, 2005 Autor Zgłoszenie Share Napisano Październik 16, 2005 Zrobiłem parę kombinacji i się udało, mam paczkę kadu-0.4.2 i686. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
arturek Napisano Październik 16, 2005 Zgłoszenie Share Napisano Październik 16, 2005 callou napisano 16.10.2005 - 17:29 Zrobiłem parę kombinacji i się udało, mam paczkę kadu-0.4.2 i686. Jak to zrobiłeś pod FC3 ,to może przydać się innym Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
callou Napisano Październik 16, 2005 Autor Zgłoszenie Share Napisano Październik 16, 2005 co masz na myśli? że paczka może sie przydać innym Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi