abc Napisano Październik 14, 2005 Zgłoszenie Share Napisano Październik 14, 2005 Mam w swoim laptopie procka "Intel Celeron M 370" Chciałe uruchomić demona cpuspeed, ale w żaden sposób nie chce to działać. Tak w zasadzie to problem jest raczej ze sterownikami. Procesor obsługuje enhanced speedstep, ale np. modprobe speedstep-smi wyrzuca FATAL: Error inserting speedstep_smi (...) : No such device Sporo już googlowałem, ale nie znalazłem pomocnego. Jak to uruchomić?? na wszelki wypadek, zawartość mojego /proc/cpuinfo : processor : 0 vendor_id : GenuineIntel cpu family : 6 model : 13 model name : Intel(R) Celeron(R) M processor 1.50GHz stepping : 8 cpu MHz : 1500.348 cache size : 1024 KB fdiv_bug : no hlt_bug : no f00f_bug : no coma_bug : no fpu : yes fpu_exception : yes cpuid level : 2 wp : yes flags : fpu vme de pse tsc msr pae mce cx8 apic mtrr pge mca cmov pat clflush dts acpi mmx fxsr sse sse2 ss tm pbe bogomips : 2965.50 [edit] Echhh, widze że nikt sie tu nie zna na takich rzeczach To jest wręcz niesamowite, bo ten program działa mi nawet na kompie stacjonarnym, a na laptopie, gdzie by się naprawdę przydał, za nic nie ma ochoty ruszyć Może chociaż znacie jakieś forum gdzie ktoś może coś wiedzieć na takie tematy? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
!Ci Napisano Październik 15, 2005 Zgłoszenie Share Napisano Październik 15, 2005 A googlowales juz??? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
abc Napisano Październik 15, 2005 Autor Zgłoszenie Share Napisano Październik 15, 2005 A googlowales juz??? Dzięki za dobrą radę Gdybyś jednak przeczytał dokadnie mój poprzedni post, to byś się pewnie doczytał, że korzystałem już z tego niewątpliwie przydatnedo narzędzia. O speedstepie w linuksie można znaleźć całkiem sporo, ale większość dotyczy procków z centrino, którego mój nie ma. Pozatym próbowałem już wielu sposobów wyplutych przez googla, zarówno tych które dotyczą mojego procka, jak i nie, i jakoś żaden nie rozwiązał mojego problemu. Jeśli ktoś ma jakiś inny pomysł, chętnie wysłucham, jeśli nie, to pójdę za radą !Ci, i może gdzieś na 5374 stronie wyników znajdę rozwiązanie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
przemk Napisano Październik 15, 2005 Zgłoszenie Share Napisano Październik 15, 2005 O speedstepie w linuksie można znaleźć całkiem sporo, ale większość dotyczy procków z centrino, którego mój nie ma. jestes pewny ze nie ma? ja mam celkaM350, wkompilowana obsluge speedstepa i regulacje predkosci proca.... od 1300 do 162MHz.. sprobuj wiec jakbys mial centrino.. programy mam kompilowane z optymalizacja dla pentium-m, nie uzywam jednak FC Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
KozaK Napisano Październik 15, 2005 Zgłoszenie Share Napisano Październik 15, 2005 Hmm... U mnie co prawda cpuspeed na laptopie dziala (na mobilnym athlonie 64 4000+), ale jego dzialanie powoduje dosc dziwaczny efekt przyspiezania zegara systemowego. Otoz chodzi on teraz dwa razy szybciej niz powinien. Czy ktos wie moze co mozna z tym zrobic? Na googlach jakos nie moge znalesc nic przydatnego. Pytalem sie juz kiedys na tym forum o to, ale temat pozostal niezauwazony. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
@perl Napisano Październik 15, 2005 Zgłoszenie Share Napisano Październik 15, 2005 @KozaK & @abc: cpuspeed skonfigurowaliscie? tzn. wyedytowaliscie poprawnie /etc/cpuspeed.conf? oraz wlaczyliscie usluge w waszym runlevelu? wazny jest rodzaj sterownika sprobujcie z tymi ustawieniami: http://forums.fedoraforum.org/archive/inde...hp/t-19560.html Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
abc Napisano Październik 15, 2005 Autor Zgłoszenie Share Napisano Październik 15, 2005 @perl od konfiguracji cpuspeeda zacząłem całą zabawę @przemk nie jestem w 100% pewien, bo tak naprawdę to nie znalazłem nigdzie informacji potwierdzającej ani zaprzeczającej temu. ale znalazłem informacje, że procek obsługuje speedstepa, więc to powinno wystarczyć (wyjątkiem w tej sprawie są strony intela, które podają różne, sprzeczne informacje na ten temat). Tak czy inaczej, próbowałem też modułu speedstep-centrino, ale rezultatem był tylko "fatal: ... no such device" czy jakoś tak. Co prawda zegar mogę sobie regulować ręcznie przez /proc/acpi/.../throttling, ale z tego co wiem to to nie daje takich oszczędności energii jak ss Gdzieś jakiś czas temu trafiłem na informację, o gościu który ręcznie edytował sobie moduły do speedstepa, bo normalnie to one nie chciały działaś na prockach z rdzeniem dothan (czy jak to się tam nazywa). Przy odrobinie natchnienia przekompiluje sobie jajo, może coś z tego wyjdzie pozdr. i dzięki za odpowiedź, już myślałem że temat przejdzie nie zauważony Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi