Skocz do zawartości

Sterowniki Ati

senTens

Rekomendowane odpowiedzi

Faust wyluzuj odrobinke :] Ja jestem początkujący ale juz nauczyłem się gdzie mam stawiać pierwsze kroki w razie problemów smile.gif Innym trzeba tą droge wskazać, nie tracąc jednocześnie równowagi tongue.gif

sterowniki Ati i sposób instalacji są w faq.fedora.pl sekcja "Problemy i ich rozwiązania" punkt 3 żeby byc dokładnym tongue.gif

Faust widać że coś Cię boli :/

Ciekawe czy Ty taki kozak byłeś po 2 dniach korzystania z linuksa.. Leszczu.

A co do wersji to mam Fedora Core 3.. Parówo.

Jak zrobiłem Yum update to się taki kernel zrobił.. Cieciu.

I uważaj sobie co piszesz do osób których nie znasz..

Wizkid, chodziło mi o jakąś dobrą stronę ze sterownikami do ATI. Wgrałem wcześniej te co były na CD4 Fedory3 ale nic to nie zmieniło. Potem zrobiłem update wszystkiego i właśnie nie wiem czemu mam jakieś jajo dziwne. Gość na innym poście odpisał mi ze jest wszystko ok, ale wolę się upewnić. Co do FAQ to dzięki niemu wszystko już mi działa ale najważniejsze jest dla mnie działanie grafy. Z linuksem mam drugi dzień styczności. Wkręciłem się ostro i chciałbym go dokręcić na cacy. Jak do tej pory doszedłem wreszcie jak zaktualizować system (dla was to banał) bo korzystałem z update standartowego w linuksie który się zawiesza. Aktualizacja miała łącznie 325 poprawek i z jedną ma problem ale to pewnie dlatego, że nie mam czegoś doinstalowane :/

Jak masz jakiś pomysł na najlepsze jajko pod Fedore3 to daj znać. Mam P3 933, 512ram, Radek 9600.

Pozdrawiam

zawsze możesz spróbować ze sterownikami z oficjalnej strony ATI. Jest osobna sekcja i plik faq dla sterowników pod linuksa (to chyba jedna z niewielu firm które nie traktują tego systemu po macoszemu). Z własnego doświadczenia niewiele moge powiedzieć bo zacząłem dwa tygodnie temu, a z instalacją sterowników nie miałem problemu (według opisu dla FC 4 wszystko zrobiłem). Jeśli chodzi o granie to zostałem na windozie, ale tylko to mnie przy nim trzyma smile.gif))

nie probuj oficjalnych terownikow ze strony ATI tylko dokladnie przeczytaj FAQ i zainstaluj jak jest zapisane

jezeli nie uda sie uruchomic sterownikow (sprawdzasz za pomoca polecenia fglrxinfo) to poszukaj moich postow z odpowiedzimi na ten temat bo juz na forum "wszystko" zostalo powiedziane

@Faust_: http://rtfm.killfile.pl/#pomoc

A inteligencją zaszpanowałeś, bo  kto instaluje fc3, jak wyszła już dawno fc4

FC3 kupiłem z 6-8 miesięcy temu jak wyszła.. Nie miałem czasu przysiąść do niej, praca, szkoła, dziewczyna.. Dopiero kilka dni temu stwierdziłem, że trzeba się trochę pouczyć bo mam Linuksa w szkole.

I skończ z tym ubliżaniem ok? Ciekawe czy w 4 oczy byłbyś taki wybujany. Złożyłbym Cie jak karton po telewizorze. Uwarzaj jak tańczysz bo parkiet bywa śliski..

PERL..

Robię dokładnie jak w FAQ FC3

yum install kernel-module-fglrx-$(uname -r)

Wyskakuje mi

Setting up Install Process

Setting up Repos

base 100% |=========================| 1.1 kB 00:00

updates-released 100% |=========================| 951 B 00:00

Reading repository metadata in from local files

base : ################################################## 2622/2622

primary.xml.gz 100% |=========================| 387 kB 00:08

MD Read : ################################################## 1021/1021

updates-re: ################################################## 1021/1021

Parsing package install arguments

No Match for argument: ati-fglrx

No Match for argument: kernel-module-fglrx-2.6.12-1.1378_FC3

Nothing to do

Nie wiem co jest grane. Mam płytę INTELa i też robię to co jest zalecane w FAQ przy tego typu płytach. Niestety nie ma w pliku xorg.conf linni Driver "fglrx" za to jest Driver "Radeon" :|

Pisałeś też żebym zobaczył fglrxinfo..

Xlib: extension "XFree86-DRI" missing on display ":0.0".

display: :0.0 screen: 0

OpenGL vendor string: Mesa project: www.mesa3d.org

OpenGL renderer string: Mesa GLX Indirect

OpenGL version string: 1.2 (1.5 Mesa 6.1)

To właśnie jest napisane sad.gif A powinno być ATI Radeon w tym tekście..

Już mnie krew zalewa.

było na forum trzeba troszke poszukać, otwóż konsole i wpisz

rpm -ivh http://rpm.livna.org/fedora/4/i386/RPMS.lvn/livna-release-4-0.lvn.5.4.noarch.rpm

a następnie

nie wpisuj tak , bo masz FC3 a nie FC4

po pierwsze z tego co widze nie masz skonfigurowanego yuma i dlatego nie moze znalezc potrzebnych plikow, dokladnie takie kroki opisalem juz w postach widze ze nie poszukales na forum:

- konfiguracja yuma: pobiez plik yum.conf z tego miejsca http://www.fedorafaq.org/fc3/samples/yum.conf i zastap nim istniejacy plik w katalogu /etc

- zauktualizuj caly system: yum update

- teraz dopiero przystap do instalacji sterownikow: yum install ati-fglrx kernel-module-fglrx-`(uname -r)`

- uruchom ponownie system (przygladaj sie czy zaladowal sie poprawnie kernel-module-fglrx)

- sprawdz czy wszystko poszlo dobrze poleceniami: fglrxinfo i glxgears

Już mnie krew zalewa.
czytaj uwazniej FAQ to Cie nie bedzie zalewala krew, bylo tam napisane juz w pierwszym zdaniu ze "Jeśli używasz yum oraz naszego pliku konfiguracyjnego, możesz zainstalować sterowiki wpisując:" wtedy dopiero mozesz przystapic do instalacji dry.gif

Robię dokładnie jak w FAQ FC3

Nie prawda. Tam jest wyraźnie napisane:

Jeśli używasz yum oraz naszego pliku konfiguracyjnego, możesz zainstalować sterowniki wpisując:

Z tego co wkleiłeś, to dalej używasz standardowej konfiguracji.

W FAQ dla FC3 jest mały błąd z linkami (thx to Perl za zwrócenie na to uwagi). Zaraz go poprawię.

rpm -ivh http://rpm.livna.org/fedora/4/i386/RPMS.lvn/livna-release-4-0.lvn.5.4.noarch.rpm

senTens używa FC3, więc ta paczka dla FC4 mu się nie zainstaluje tongue.gif Wszystko jest opisane w FAQ - wystarczy go dokładnie przeczytać.

A tak OT, jeśli dalej będziecie się opluwać, to wątek poleci do /dev/null a konta osób biorących w kłótni zostaną usunięte.

/edit/

Spóźnienie... Chyba wyszedłem z wprawy ;-)

OK jak będę w domu to tak na pewno zrobię..

Ale mam to wszystko robić w terminalu w trybie graficznym? (mogę?)

Czy może wymaga to trybu textowego..? Bo jeśli tekstowy to muszę zapisać na kartce wszystkie te komendy ;D

OK siedze właśnie i próbuje.. Wole od razu odinstalować sterowniki..

Ale co wpisać dalej ? smile.gif

rpm -e [co dalej?] hehe nie ma mowy żeby mi się nie udało.. Będę Was męczył aż do skutku wink.gif Cieszę się że zarejestrowałem się na Tym forum, jestem bliżej niż dalej więc Cieszę się że Tu jestem... biggrin.gif

Zrobiłem aktualizację ale jakiś błąd.

Downloading Packages:

(1/10): libxfce4util-deve 100% |=========================| 76 kB 00:01

(2/10): libxfce4mcs-4.2.1 100% |=========================| 19 kB 00:00

(3/10): libxfcegui4-devel 100% |=========================| 218 kB 00:02

(4/10): libxfce4util-4.2. 100% |=========================| 38 kB 00:00

(5/10): xfce-mcs-manager- 100% |=========================| 161 kB 00:02

(6/10): xfce-mcs-manager- 100% |=========================| 4.3 kB 00:00

(7/10): libxfce4mcs-devel 100% |=========================| 34 kB 00:00

(8/10): info-4.8-2.2.i386 100% |=========================| 152 kB 00:01

(9/10): texinfo-4.8-2.2.i 100% |=========================| 767 kB 00:09

(10/10): libxfcegui4-4.2. 100% |=========================| 303 kB 00:04

Running Transaction Test

Finished Transaction Test

Transaction Check Error: file /usr/X11R6/lib/libGL.so.1.2 from install of xorg-x11-Mesa-libGL-6.8.2-1.FC3.45.2 conflicts with file from package fglrx-4.3.0-3.9.0

(plik Yuma podmieniłem przed updatem)