senTens Napisano Październik 14, 2005 Zgłoszenie Share Napisano Październik 14, 2005 Cześć Wam Mam pytanie.. Skąd najlepiej ściągnąć sterowniki do Radka 9600 pod FC3 ? Mam jajko 2.6.12-1.1378 (nie wiem czy dobre) i chciałbym wreszcie w coś normalnie zagrać. Nawet wygaszacz mi wolno chodzi Help! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Faust_ Napisano Październik 14, 2005 Zgłoszenie Share Napisano Październik 14, 2005 Co za lameria. Po pierwsze masz FC4, a nie FC3, w FC3 było jajo 2.6.9. PO drugie użyj głowy i skorzystaj z faq. Ludzie sie mecza, tłumaczą bo takim jak Ty angielskie przeszkadza, więc jest po polskiemu a ty jeszcze masz problemy Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wizkid Napisano Październik 14, 2005 Zgłoszenie Share Napisano Październik 14, 2005 Faust wyluzuj odrobinke :] Ja jestem początkujący ale juz nauczyłem się gdzie mam stawiać pierwsze kroki w razie problemów Innym trzeba tą droge wskazać, nie tracąc jednocześnie równowagi sterowniki Ati i sposób instalacji są w faq.fedora.pl sekcja "Problemy i ich rozwiązania" punkt 3 żeby byc dokładnym Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
senTens Napisano Październik 14, 2005 Autor Zgłoszenie Share Napisano Październik 14, 2005 Faust widać że coś Cię boli :/ Ciekawe czy Ty taki kozak byłeś po 2 dniach korzystania z linuksa.. Leszczu. A co do wersji to mam Fedora Core 3.. Parówo. Jak zrobiłem Yum update to się taki kernel zrobił.. Cieciu. I uważaj sobie co piszesz do osób których nie znasz.. Wizkid, chodziło mi o jakąś dobrą stronę ze sterownikami do ATI. Wgrałem wcześniej te co były na CD4 Fedory3 ale nic to nie zmieniło. Potem zrobiłem update wszystkiego i właśnie nie wiem czemu mam jakieś jajo dziwne. Gość na innym poście odpisał mi ze jest wszystko ok, ale wolę się upewnić. Co do FAQ to dzięki niemu wszystko już mi działa ale najważniejsze jest dla mnie działanie grafy. Z linuksem mam drugi dzień styczności. Wkręciłem się ostro i chciałbym go dokręcić na cacy. Jak do tej pory doszedłem wreszcie jak zaktualizować system (dla was to banał) bo korzystałem z update standartowego w linuksie który się zawiesza. Aktualizacja miała łącznie 325 poprawek i z jedną ma problem ale to pewnie dlatego, że nie mam czegoś doinstalowane :/ Jak masz jakiś pomysł na najlepsze jajko pod Fedore3 to daj znać. Mam P3 933, 512ram, Radek 9600. Pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Faust_ Napisano Październik 14, 2005 Zgłoszenie Share Napisano Październik 14, 2005 Po pierwsze tylko cieciu, a jeśli chcesz pokazywać że jesteś madafucka, to na pewno nie tutaj. A inteligencją zaszpanowałeś, bo kto instaluje fc3, jak wyszła już dawno fc4 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wizkid Napisano Październik 14, 2005 Zgłoszenie Share Napisano Październik 14, 2005 zawsze możesz spróbować ze sterownikami z oficjalnej strony ATI. Jest osobna sekcja i plik faq dla sterowników pod linuksa (to chyba jedna z niewielu firm które nie traktują tego systemu po macoszemu). Z własnego doświadczenia niewiele moge powiedzieć bo zacząłem dwa tygodnie temu, a z instalacją sterowników nie miałem problemu (według opisu dla FC 4 wszystko zrobiłem). Jeśli chodzi o granie to zostałem na windozie, ale tylko to mnie przy nim trzyma )) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
@perl Napisano Październik 14, 2005 Zgłoszenie Share Napisano Październik 14, 2005 nie probuj oficjalnych terownikow ze strony ATI tylko dokladnie przeczytaj FAQ i zainstaluj jak jest zapisane jezeli nie uda sie uruchomic sterownikow (sprawdzasz za pomoca polecenia fglrxinfo) to poszukaj moich postow z odpowiedzimi na ten temat bo juz na forum "wszystko" zostalo powiedziane @Faust_: http://rtfm.killfile.pl/#pomoc Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
senTens Napisano Październik 15, 2005 Autor Zgłoszenie Share Napisano Październik 15, 2005 A inteligencją zaszpanowałeś, bo kto instaluje fc3, jak wyszła już dawno fc4 FC3 kupiłem z 6-8 miesięcy temu jak wyszła.. Nie miałem czasu przysiąść do niej, praca, szkoła, dziewczyna.. Dopiero kilka dni temu stwierdziłem, że trzeba się trochę pouczyć bo mam Linuksa w szkole. I skończ z tym ubliżaniem ok? Ciekawe czy w 4 oczy byłbyś taki wybujany. Złożyłbym Cie jak karton po telewizorze. Uwarzaj jak tańczysz bo parkiet bywa śliski.. PERL.. Robię dokładnie jak w FAQ FC3 yum install kernel-module-fglrx-$(uname -r) Wyskakuje mi Setting up Install Process Setting up Repos base 100% |=========================| 1.1 kB 00:00 updates-released 100% |=========================| 951 B 00:00 Reading repository metadata in from local files base : ################################################## 2622/2622 primary.xml.gz 100% |=========================| 387 kB 00:08 MD Read : ################################################## 1021/1021 updates-re: ################################################## 1021/1021 Parsing package install arguments No Match for argument: ati-fglrx No Match for argument: kernel-module-fglrx-2.6.12-1.1378_FC3 Nothing to do Nie wiem co jest grane. Mam płytę INTELa i też robię to co jest zalecane w FAQ przy tego typu płytach. Niestety nie ma w pliku xorg.conf linni Driver "fglrx" za to jest Driver "Radeon" :| Pisałeś też żebym zobaczył fglrxinfo.. Xlib: extension "XFree86-DRI" missing on display ":0.0". display: :0.0 screen: 0 OpenGL vendor string: Mesa project: www.mesa3d.org OpenGL renderer string: Mesa GLX Indirect OpenGL version string: 1.2 (1.5 Mesa 6.1) To właśnie jest napisane A powinno być ATI Radeon w tym tekście.. Już mnie krew zalewa. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
corman Napisano Październik 15, 2005 Zgłoszenie Share Napisano Październik 15, 2005 było na forum trzeba troszke poszukać, otwóż konsole i wpisz rpm -ivh http://rpm.livna.org/fedora/4/i386/RPMS.lvn/livna-release-4-0.lvn.5.4.noarch.rpm a następnie yum install ati-fglrx kernel-module-fglrx-$(uname -r) mi pomogło Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
@perl Napisano Październik 15, 2005 Zgłoszenie Share Napisano Październik 15, 2005 było na forum trzeba troszke poszukać, otwóż konsole i wpisz rpm -ivh http://rpm.livna.org/fedora/4/i386/RPMS.lvn/livna-release-4-0.lvn.5.4.noarch.rpm a następnie nie wpisuj tak , bo masz FC3 a nie FC4 po pierwsze z tego co widze nie masz skonfigurowanego yuma i dlatego nie moze znalezc potrzebnych plikow, dokladnie takie kroki opisalem juz w postach widze ze nie poszukales na forum: - konfiguracja yuma: pobiez plik yum.conf z tego miejsca http://www.fedorafaq.org/fc3/samples/yum.conf i zastap nim istniejacy plik w katalogu /etc - zauktualizuj caly system: yum update - teraz dopiero przystap do instalacji sterownikow: yum install ati-fglrx kernel-module-fglrx-`(uname -r)` - uruchom ponownie system (przygladaj sie czy zaladowal sie poprawnie kernel-module-fglrx) - sprawdz czy wszystko poszlo dobrze poleceniami: fglrxinfo i glxgears Już mnie krew zalewa. czytaj uwazniej FAQ to Cie nie bedzie zalewala krew, bylo tam napisane juz w pierwszym zdaniu ze "Jeśli używasz yum oraz naszego pliku konfiguracyjnego, możesz zainstalować sterowiki wpisując:" wtedy dopiero mozesz przystapic do instalacji Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
gajownik Napisano Październik 15, 2005 Zgłoszenie Share Napisano Październik 15, 2005 Robię dokładnie jak w FAQ FC3 Nie prawda. Tam jest wyraźnie napisane: Jeśli używasz yum oraz naszego pliku konfiguracyjnego, możesz zainstalować sterowniki wpisując: Z tego co wkleiłeś, to dalej używasz standardowej konfiguracji. W FAQ dla FC3 jest mały błąd z linkami (thx to Perl za zwrócenie na to uwagi). Zaraz go poprawię. rpm -ivh http://rpm.livna.org/fedora/4/i386/RPMS.lvn/livna-release-4-0.lvn.5.4.noarch.rpm senTens używa FC3, więc ta paczka dla FC4 mu się nie zainstaluje Wszystko jest opisane w FAQ - wystarczy go dokładnie przeczytać. A tak OT, jeśli dalej będziecie się opluwać, to wątek poleci do /dev/null a konta osób biorących w kłótni zostaną usunięte. /edit/ Spóźnienie... Chyba wyszedłem z wprawy ;-) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
@perl Napisano Październik 15, 2005 Zgłoszenie Share Napisano Październik 15, 2005 hihihi pierwszy pierwszy Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
senTens Napisano Październik 15, 2005 Autor Zgłoszenie Share Napisano Październik 15, 2005 OK jak będę w domu to tak na pewno zrobię.. Ale mam to wszystko robić w terminalu w trybie graficznym? (mogę?) Czy może wymaga to trybu textowego..? Bo jeśli tekstowy to muszę zapisać na kartce wszystkie te komendy ;D Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
@perl Napisano Październik 15, 2005 Zgłoszenie Share Napisano Październik 15, 2005 powinno zadzialac w trybie graficznym rowniez, dopiero kiedy modul jadra sie nie zaladuje poprawnie wtedy bedziesz musial sprobowac powtorzyc operacje w trybie tekstowym, wczesniej odinstalowujac poprzednie sterowniki za pomoca rpm -e Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
senTens Napisano Październik 15, 2005 Autor Zgłoszenie Share Napisano Październik 15, 2005 OK siedze właśnie i próbuje.. Wole od razu odinstalować sterowniki.. Ale co wpisać dalej ? rpm -e [co dalej?] hehe nie ma mowy żeby mi się nie udało.. Będę Was męczył aż do skutku Cieszę się że zarejestrowałem się na Tym forum, jestem bliżej niż dalej więc Cieszę się że Tu jestem... Zrobiłem aktualizację ale jakiś błąd. Downloading Packages: (1/10): libxfce4util-deve 100% |=========================| 76 kB 00:01 (2/10): libxfce4mcs-4.2.1 100% |=========================| 19 kB 00:00 (3/10): libxfcegui4-devel 100% |=========================| 218 kB 00:02 (4/10): libxfce4util-4.2. 100% |=========================| 38 kB 00:00 (5/10): xfce-mcs-manager- 100% |=========================| 161 kB 00:02 (6/10): xfce-mcs-manager- 100% |=========================| 4.3 kB 00:00 (7/10): libxfce4mcs-devel 100% |=========================| 34 kB 00:00 (8/10): info-4.8-2.2.i386 100% |=========================| 152 kB 00:01 (9/10): texinfo-4.8-2.2.i 100% |=========================| 767 kB 00:09 (10/10): libxfcegui4-4.2. 100% |=========================| 303 kB 00:04 Running Transaction Test Finished Transaction Test Transaction Check Error: file /usr/X11R6/lib/libGL.so.1.2 from install of xorg-x11-Mesa-libGL-6.8.2-1.FC3.45.2 conflicts with file from package fglrx-4.3.0-3.9.0 (plik Yuma podmieniłem przed updatem) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi