@perl Napisano Październik 17, 2005 Zgłoszenie Share Napisano Październik 17, 2005 Witam, chcialbym zamienic w plikach wynikowych znak "." na "," polecenie moim zdaniem wygladac powinno tak: sed s/./,/g wyniki polecenie nie dziala jednak jak powinno (z literami i cyframi dziala), wczesniej nie zamienialem w sed znakow specjalnych i nie wiem jak to zrobic, przejrzalem dokumentacje, google i nie znalazlem tam odpowiedzi podpowie ktos? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
gajownik Napisano Październik 17, 2005 Zgłoszenie Share Napisano Październik 17, 2005 sed s/./,/g wyniki Musisz escejpować kropkę backslashem, bo ona w sed oznacza “jakiś jeden znak”. Nie jestem pewien co do przecinka, bo znam tylko podstway obsługi tego programu, ale spróbuj czegoś takiego: sed s/\./\,/g wyniki Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
@perl Napisano Październik 17, 2005 Autor Zgłoszenie Share Napisano Październik 17, 2005 sed s/\./\,/g wyniki juz to wczesniej sprawdzilem i niestety nie dziala to polecenie zamienia wszystkie znaki na przecinki EDIT: OMG juz myslalem ze mi sie nie uda bo wszystkie logiczne kombinacje probowalem, ale udalo sie magiczny zapis ma postac: sed s/[.]/,/g wyniki ehhh tak to jest jak sie dlugo wyrazen regularnych nie uzywa Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
gajownik Napisano Październik 17, 2005 Zgłoszenie Share Napisano Październik 17, 2005 juz to wczesniej sprawdzilem i niestety nie dziala Heh, ale d*pa wołowa ze mnie ;-) Jak to testowałem u siebie, to działało dobrze - po prostu zapomniałem przepisać apostrofy: sed 's/\./\,/g' wynik Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
@perl Napisano Październik 17, 2005 Autor Zgłoszenie Share Napisano Październik 17, 2005 sed 's/\./\,/g' wynik u mnie z apostrofami tez nie dzialalo a u Ciebie dziala? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
gajownik Napisano Październik 17, 2005 Zgłoszenie Share Napisano Październik 17, 2005 Tak, bez problemów: [y4kk0@X tmp]$ cat d*pa sad../dsa,.d,s.ad.sa s.a,ds.ad sa.dsa,d.sa sa .d,s.ad sa, dsa.d,s.ad .sa. dsa,d.as ...../,,.........,.. [y4kk0@X tmp]$ sed 's/\./\,/g' d*pa sad,,/dsa,,d,s,ad,sa s,a,ds,ad sa,dsa,d,sa sa ,d,s,ad sa, dsa,d,s,ad ,sa, dsa,d,as ,,,,,/,,,,,,,,,,,,,, [y4kk0@X tmp]$ rpm -q sed sed-4.1.4-1 [y4kk0@X tmp]$ Nie, nie modyfikowałem tego ręcznie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
@perl Napisano Październik 17, 2005 Autor Zgłoszenie Share Napisano Październik 17, 2005 oki u mnie tez poszlo probowalem zamienic "." na "," w plikach w ktorych juz to bylo zrobione Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ecik__ Napisano Październik 18, 2005 Zgłoszenie Share Napisano Październik 18, 2005 Skoro zmiana dotyczy jednego znaku, to nie prościej zrobić to przy pomocy tr? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Sanczo Napisano Październik 28, 2005 Zgłoszenie Share Napisano Październik 28, 2005 cat <stary_plik>|tr '.' ',' ><nowy plik> Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi